Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Százötvenmillió kellene a százéves épületre

Mosonmagyaróvár - Az iskolafejlesztésre kiírt pályázaton indulna a Haller-iskola is. Az intézmény 150 millió forintot remél a százéves iskolaépület korszerűsítésére.

Főként a nyílászárók cseréje, a homlokzat és a tetőszerkezet felújítása, szigetelése lenne sürgető.

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete még egy korábbi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy támogatja a Haller-iskola felújítását az iskolai infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázat keretében, és biztosítja ehhez a szükséges önrészt.

– Korábban arra számítottunk, hogy még 2009 novemberére kiírják az iskolafejlesztési pályázatot, az eredeti terveinkben a Nevelési Tanácsadó számára is kerestük a helyet. Azóta azonban módosították a pályázati feltételeket – sorolja az előzményeket Sárköziné Kollarits Edit, a Haller igazgatója. Úgy gondolja, a jelen feltételek mellett a pályázat értékelésénél előnyt jelenthet az intézmény kistérségi szerepe, hogy Máriakálnokkal társulásban működtetik az iskolát, emellett sok a hátrányos helyzetű gyerek is. Így az 567 általános iskolás tíz százaléka más településről érkezik, míg a 328 szakképzős diák közül csupán 41 százalék a Lajta-parti város lakója. A Haller 92 diákja hátrányos helyzetű, ebből 63 halmozottan hátrányos helyzetű. Kilencvenöt diák szorul fejlesztésre, közülük 52 magatartási és tanulási zavarral küzd.

Sárköziné Kollarits Edit: A nyílászárókon befúj a szél, a hó.
Sárköziné Kollarits Edit: A nyílászárókon befúj a szél, a hó.

– Iskolánkban azonban nemcsak a fejlesztést, a tehetséggondozást is éppolyan fontosnak tartjuk. Az általános iskolában 224 tanulónk két tannyelvű oktatásban részesül, és 130 diákunk tanul az angolos osztályokban – magyarázza az intézményvezető, aki kitér arra is, miért lenne sürgető az iskola öreg épületének felújítása.

A százéves iskolaépület muzeális értékű, helyi védettség alatt áll, homlokzata és tetőzete is korszerűsítésre szorul, a nyílászárók is nagyon megértek a cserére. Akad olyan ablak is, melyet be kellett szögelni, balesetveszélyes, máshol résnyi helyen befúj a hó. A pályázat keretében az elavult kazánházat – mely jelenleg raktárként funkcionál – felújítanák és a most tanterembe zsúfolt könyvtárat költöztetnék oda, valamint az akadálymentesítést is megoldanák. A munkálatok elvégzése a tervek szerint 150 millió forintba kerülne.


Az első ülés február 22-én

Egy közoktatási munkacsoport – melynek tagjait a kistérségi ülésen választották meg – dönt a hat pályázó közül az egyedüli indulóról. Kedden Csaplár Zoltán lemondott a bizottsági tagságáról. A megyei pedagógiai intézet Széles Imrét jelölte szakértőként, aki a közoktatási pályázatok véleményezésében segít. Az első munkacsoporti ülés február 22-én lesz, aznap kezdik el a helyszíni bejárásokat is – tájékoztatott Botos Gábor munkaszervezet-vezető.

Olvasóink írták

 • 3. RickCartman 2010. február 19. 20:23
  „igaz, igaz! Csak amíg végigfut a reklamációd, elmúlik egy év is, és csak nő a kiadás, ezért inkább mindenki fizet, és marad csendben. Jól ki van találva ez...nekik!”
 • 2. hovatovabb 2010. február 19. 19:36
  „A Joule /Vüf/ mondja meg , hogy a panelban a melegvízórámon mért fogyasztáson felül MIÉRT KELL MÉG PLUSZ 22 % nyi hálózati veszteséget /ügyintéző mondta hogy az/ fizetni mindenkinek az egész tömbben.
  Csak nem aki fizet, azzal fizettetik meg a NEMFIZETŐK számláit...

  Más is megnézheti mennyi nála a PLUSZ.... csak trükkösen el van rejtve,
  mert a számla bal alsó sarkában a tényleges különbözet szerepel.
  Csak akkor derül ki ha a 6 hónap résszámláit összeadja (pl. 6*6köbméter = 36köbméter)
  És a 6. hónapban még +7 köbmétert számláznak. :( :( :( :( :(”
 • 1. hovatovabb 2010. február 19. 13:58
  „A fütésről szoló cikket tegyék fel , hátha sokan hozászólnának .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási tilalom a Karolina Kórházban

Az utóbbi napokban megszaporodott a vírusos hasmenéses megbetegedések száma a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom