Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Száz dolgozó a bérére vár

Április közepe óta „szellemgyár" lett a mosonmagyaróvári G&W Fashion Textil Kft. üzeme.

Száz dolgozó munkája szűnt meg, az igazgató nekik elérhetetlen. A végkielégítés és munkabértartozás 30, az adótartozás 10, a kifizetetlen számlák összege hétmillió forint.

Szabó Jánosné gazdasági vezető és Cseh Lászlóné gyárvezető tehetetlen: a cég osztrák ügyvezető igazgatója ugyanis nem reagál megkeresésükre, e nélkül pedig a dolgozóknak sem tudnak semmit mondani. A céget 1994-ben alapították, s 2005-ben lett új ügyvezetője: Martin Wolff. Neves angol cégek beszállítói voltak, mint mondják: határidőre, kitűnő minőségben dolgoztak.

– Egyik napról a másikra nem lett munka – kezdi Szabó Jánosné. – Az internetről értesültünk januárban, hogy a tulajdonos osztrák cége csődbe jutott, s hogy egy másik kft. megvásárolta az itteni varrógépeket.

– A varrógépeket megvásárló cég március elején azt ígérte, hogy bőven lesz munka, ám lehet, hogy más jellegű feladatuk lesz az itteni dolgozóknak – mondta Szabó Jánosné. – Mi szállítottunk, ők fizettek: egy darabig. Aztán hirtelen ez is megszűnt, sőt, már a gépeket is el akarták vinni. Februártól a fizetésekkel is gondok akadtak: ekkor a bért – 60 ezer eurót – a kft. fizette ki, majd utána a kiszállított árukból származó bevételekből lehetett fizetni a munkásoknak. Az APEH-járulékot sem tudtuk miből állni, a márciusi fizetéssel is akadtak csúszások: ezt részletekben, április huszadikáig tudtuk törleszteni. A cég viszont nem áll felszámolás alatt, a dolgozók jogviszonya folyamatos, holott április 16. óta leállt a termelés. A szintén hasonló helyzetben lévő egri üzemmel együtt 160 embert érint az ügy: ráadásul harminc olyan dolgozónk van, akinek „teljes jogfolytonos munkaviszonya van még a kötöttárugyárból" – tájékoztattak a vezetők.

– Így jelentős végkielégítési összegekről van szó. A dolgozók felé összesen körülbelül harmincmilliós a tartozás, az adóhivatalnak tízmillió, s még hétmillió forint kifizetetlen számlánk is lapul a fiókban. A dolgozókat nem tudjuk tájékoztatni, a tulajdonos nélkül semmit nem írhatunk alá. Wolff úr pedig nem reagál hívásainkra, állítólag nemrég jött haza távol-keleti nyaralásából. A dolgozók egy része nem akarja veszni hagyni a pénzét, s felmondani sem tudnak, így nem találnak új munkát. Az üzemben egyébként már az áramot is kikapcsolták – mondták.

A Kisalföld telefonon utolérte Martin Wolffot is Ausztriában, aki annyit közölt: nem tud konkrétumokat mondani, néhány héten belül Magyarországra jön, akkor majd válaszol kérdéseinkre.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese azt tanácsolta: a dolgozók azonnal forduljanak munkaügyi bírósághoz.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas a téeszben

Miközben egy ausztrál médiamágnás nevét is bedobták, mint a bezenyei Euro Vegas egyik lehetséges befektetőjét, kiderült: a koncesszió elnyerése után tavaly novemberben egymilliárd forinttal alapított Euro Vegas Hungary Szórakoztató és Kaszinó Zrt. székhelye egy szövetkezet gépműhelye és irodaháza... Tovább olvasom