Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Spórolnának, így korszerűsítik a közvilágítást Levélen

2013 a változások éve volt Levélen: közös hivatalt hoztak létre Hegyeshalommal és Bezenyével, és iskolájukat is átadták az államnak. Az utóbbi évek nagy fejlesztései után idénre is maradtak elképzelések.

Sok változást hozott a tavalyi év Levél életében. Papp Zoltán polgármestertől megtudtuk, az állam a helyi önkormányzattól 32 millió forint hitelt vállalt át, amelyet korábban fejlesztéseikre vettek fel és folyószámlahitellel is rendelkeztek. Sajnos ezzel szemben – az „elvárt bevétel" miatt – 29 millió forinttal csökkent a falu kasszájába befolyó állami támogatás.

Papp Zoltán polgármester: Idénre is maradtak elképzelések.
Papp Zoltán polgármester: Idénre is maradtak elképzelések.

– 2013. január elsejétől az állam lett a fenntartója és egyben a működtetője is iskolánknak. Ugyan a korábbi elképzelések szerint szerettük volna megtartani az oktatási intézményt, végül a racionális, gazdasági érvek győztek. Ugyanakkor ez anomáliákat is szült. Az iskola ugyanis a községházával egy épületben működik – közös kazánházról fűtjük –, akárcsak a kisiskola és a még önkormányzati kézben lévő konyha. Végül is a tankerülettel sikerült megállapodnunk a rezsiköltségek kifizetéséről. Szintén újdonságot hozott a tavalyi év februártól: ekkor ugyanis megszűnt az önálló hivatalunk, és Bezenyével együtt Hegyeshalomban hoztunk létre közös önkormányzati hivatalt. A közös hivatal állami támogatása máig nem megoldott, és az a félelmem, hogy nem lesz sokkal olcsóbb, mint az előzőekben. Holott több szolgáltatásról le kellett mondanunk: amit eddig a levéliek naponta igénybe vehettek. Most van, hogy csak hetente egy napon. A közös hivatalok létszámkeretét szerintem nem a lakosságszámhoz, hanem a települések fejlettségéhez és a nyújtott szolgáltatási színvonalhoz kellene igazítani – vélekedett a levéli településvezető, aki szerint a fenti változások ellenére is sikeres évet hagytak maguk mögött.

– Pályázati támogatással áramtermelő napelemeket szereltettünk a korábbi években felújított és korszerűsített óvodára és a kultúrházra. A beruházástól a fenntartási költségek csökkenését várjuk, és reméljük, hogy a jövőben a községházára és a kisiskolára is tudunk majd hasonlókat beszerezni. Több sikeres LEADER-pályázat segítségével gyarapodhatott a falu, többek között megépítettük a Dózsa utcai kerékpáros pihenő- és emlékparkot. A tűzoltó-egyesülettel együttműködésben pályázati támogatás és saját forrás igénybevételével mintegy 20 millió forintból felújítottuk a tűzoltószertárunkat. Megkezdtük az önkormányzati tulajdonban és a Levél Barátainak Egyesülete gondozásában lévő „sváb tájház" külső felújítását, melyet idén folytatunk.
A helyi önkormányzat és a tűzoltó-egyesület LEADER-támogatással újította fel a tűzoltószertárat.
A helyi önkormányzat és a tűzoltó-egyesület LEADER-támogatással újította fel a tűzoltószertárat.

Megkezdtük, de csak idén fejezzük be a temetőfejlesztési tervünk első ütemének végrehajtását. Ennek keretében a ravatalozó és a kerítés felújítása mellett urnafalat is építünk. Az idén új utcanévtáblákat is kihelyezünk, négymillió forintból – beszélt a közelmúltról és a közeljövőről Papp Zoltán. Míg a Vasúti utcában kétmillió forintból bővítik a közvilágítást, addig a község teljes területén is megújulhat a közvilágítás.

– Energiatakarékos LED-lámpákat helyezünk üzembe. Arra számítunk, hogy a 9,7 millió forintos beruházás 40 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményez – tudatta a faluvezető. Kátyúzásra, járda- és árokfelújításra szintén különítünk el forrásokat az idei költségvetésben, a régi járdák korszerűsítését a lakók bevonásával folytatják.

– A kiválóan működő civil szervezeteinkre, közművelődésre, kultúrára is komoly figyelmet fordítunk. Évente mintegy ötmillió forintos támogatást nyújtunk számukra. A hagyományos rendezvényeink sorából kiemelném a nagy népszerűségnek örvendő veterántraktor-találkozót, melyhez idén hagyományőrző aratást tervezünk hozzákapcsolni – zárta Papp Zoltán.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halasításban az egyesület jóval az átlag feletti

Összességében közel hat tonna halat telepít az idei évre vizeibe a Mosonmagyaróvári Horgász Egyesület. Az elmúlt év számos változást hozott a szervezet életébe. Tovább olvasom