Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Sok baba születik többgyermekes családba

Egy nagyobb emelkedés után tavaly stagnált a születések száma a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. Sok szülő a harmadik, negyedik gyereket vállalja.

2013-ban az utóbbi évek legmagasabb szülésszámát könyvelhette el a mosonmagyaróvári Karolina Kórház szülészeti osztálya. Hogy akkor 111 kisbabával több, 688 látta meg itt a napvilágot, mint egy évvel korábban, számos tényezőnek is köszönhető.

Így az osztály vonzereje mellett a társadalompolitikai intézkedések eredménye is lehetett. Ez a tendencia látszott folytatódni tavaly is, hiszen lényeges változást nem tapasztalhatunk. Dr. Balogh Elek osztályvezető főorvos tájékoztatása szerint tavaly 671 csecsemőt segítettek világra a mosonmagyaróvári kórházban.

– A szülészeti osztály lelkiismeretes munkatársainak, a jó kollektívának köszönhetően egyre többen választják a Karolina Kórházat. A kismamák elégedettek a szülészeti ellátással. Nagy eredmény, hogy ma már nincs elvándorlás, sőt, azt tapasztaljuk, hogy több várandós nő érkezik a Rábaközből, de Győrből vagy Sopronból is fogadtunk. A migrációs hatások következménye, hogy az ország más részeiből is jönnek hozzánk szülő nők – világít rá az osztályvezető főorvos.

Sárközy Anita harmadik gyermeke, Zsombor január 2-án jött a világra.
Sárközy Anita harmadik gyermeke, Zsombor január 2-án jött a világra.

A statisztikák mögé nézve érdekes jelenség, hogy ma nem elsősorban egykék születnek, hanem a babákat otthon már több testvér is várja.

Hétfői látogatásunkig a Karolinában idén hét kisbaba örvendeztette meg családját világra jöttével. Az év első két babája tegnap reggel már hazautazhatott édesanyjával, így mi már csak 2015 harmadik és negyedik újszülöttjének édesanyját faggathattuk.

– Hanna Bella az első lányunoka a családban, akit december 30-ra vártunk és január 2-án született meg 5 óra 21 perckor 3030 grammal és 48 centiméterrel – avat be a számokba nehéz szülése után a mosonmagyaróvári Gavrán Klaudia, akinek a kislány harmadik gyermeke. Őket egy 10 és 8 éves fiú, Dávid és Patrik várja haza. Szobatársa, Sárközy Anita néhány napja már szintén háromgyermekes édesanya.

– Zsombor a harmadik gyermekem a 14 éves Patrik és a 6 éves Kristóf után – sorolja a rajkai anyuka, aki egy 4400 grammos, 52 centiméteres kisfiúnak örülhetett az idei év második napján.

A fiatal édesanyákat arról is kérdeztük, hogyan látják a mostani családtámogatási rendszert. Szerintük emelni kellene a családi pótlékot, akár az korosztályonként nőhetne. Sárközy Anita jó ötletnek tartja a babakötvényt, melynek később gyermekei jó hasznát vehetik. Az anyukák egyébként nem tervezték hosszúra otthonmaradásukat a babával: Anita két év után menne vissza munkahelyére, ahol régóta alkalmazott. Klaudia tanulni szeretne és amellett munkát vállalni.

Top tíz keresztnév
Érdekesség, hogy hamarosan a Karolina Kórház honlapján megtekinthetjük 2014 top tíz újszülött lány és fiú keresztneveit is. Azt a Kisalföld már most megtudta, hogy míg a lányoknál a Hanna, Jázmin, Anna, Réka és Fanni a legnépszerűbb, addig a fiúknál a leggyakoribb a Máté, Zalán, Levente, a Bence és a Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökös Zöld Óvoda a Vackor

Örökös Zöld Óvoda lett a mosonmagyaróvári Vackor. Az intézmény a környezettudatos nevelés terén… Tovább olvasom