Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Segély helyett munkát akarnak a romák

Nem szociális segélyből, hanem munkából szeretnének megélni a mosonmagyaróvári romák – mondja Bertók Béla, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője.

A városban mintegy ötszáz roma él, többségük a mosoni városrészben. A vezető szerint a helyi cigányságban nincs megosztottság, egy véleményen vannak: munkát akarnak.

– Elődje, a korábbi kisebbségi elnök igencsak viharos körülmények között, jogerős szabadságvesztése miatt távozott a posztjáról. Okoz ez hátrányt a helyi cigányság megítélésében?

– Nagyon sajnáljuk, hogy ez történt, de nem a mi tisztünk megítélni, hogy az előző elnök mit tett a magánéletében. A kisebbségi önkormányzati munkájával viszont semmi probléma nem volt, a feladatait maradéktalanul ellátta.

Bertók Béla helyi kisebbségi vezető szerint senkinek sem kell tartania a szökőkútnál összegyűlt fiataloktól.
Bertók Béla helyi kisebbségi vezető szerint senkinek sem kell tartania a szökőkútnál összegyűlt fiataloktól.

– Az előző elnök leváltását követően ön vette át ezt a feladatot. Kik segítik a munkáját?

– Jelenleg négyen veszünk részt a kisebbségi önkormányzat munkájában. Mellettem Karika Tibor, Világi László és ifj. Bertók Béla látják el a cigányság érdekképviseletét. Az őszi választáson ismét mi, négyen indulunk képviselőjelöltként. A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy a helyi kisebbség egységesen mögöttünk áll. Megpróbálunk mindent megtenni, hogy segítsük a helyi cigányságot, jó a kapcsolatunk a polgármesterrel, alpolgármesterrel, a hivatallal és a rendőrséggel. Sajnos azonban egyelőre nem sok beleszólásunk van a szociális ügyekbe, de ígéretet kaptunk arra, hogy a választások után nagyobb hatáskörünk lesz.

Folyamatosan szervezünk programokat, legutóbb például a hétvégén rendeztük az országos cigány kisebbségi labdarúgótornát, ahová tizenöt csapat jött el. A támogatóknak köszönhetően a mintegy hatszáz résztvevőt vendégül is tudtuk látni. Itt volt például Horváth Attila megyei cigány kisebbségi vezetői is. Húsvétkor több száz élelmiszercsomagot osztottunk szét – a Cinka Panna Roma Kulturális Egyesülettel karöltve – a családoknak, de nagy sikerre volt az általunk szervezett cigány majálisnak is. Folyamatosan keresnek meg problémáikkal a helyi romák és igyekszünk megoldást találni ezekben az ügyekben.

– Milyen gondokkal keresik fel önt? Milyen problémái vannak a helyi cigányságnak?

– Egyértelműen a munkanélküliség. Szinte semmiféle munkalehetőségünk nincs a környéken, pedig úgy gondolom, ez lenne a legfontosabb. A szociális segély csak átmeneti megoldás, hosszú távon nem szabad csak erre támaszkodni. A segélyezésnél is el kellene érni, hogy csak az kapjon támogatást, aki valóban rászorul. A legfontosabb lenne azonban, hogy legalább a cigány fiatalok munkához jussanak, ezzel kitörhetnének a jelenlegi helyzetükből. Nem csupán a kevés munkalehetőség okozza ezt a problémát, sajnos sokszor úgy érezzük, a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak romákat.

– Munkalehetőség híján miből tudnak megélni?

Lehetőséget kaptunk arra, hogy a kisebbségi önkormányzat nyolc közmunkást foglalkoztasson. Velük kezdtük el az önkormányzati bérlakások környékének rendbetételét, a szemétkupacok megszüntetését.
– A nyugati határszélen még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, nálunk nem annyira kilátástalan a helyzet, mint például a keleti országrészben. A romák közül sokan a határ túloldalára járnak és lomizásból, hulladékgyűjtésből tartják el a családjukat. Sajnos gyakran előfordul, hogy a behozott hulladék eladható részét értékesítik, az értéktelent pedig felhalmozzák az udvarokon. Szeretnénk ennek véget vetni, felszámolni a hulladéklerakásokat. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a kisebbségi önkormányzat nyolc közmunkást foglalkoztasson. Velük kezdtük el az önkormányzati bérlakások környékének rendbetételét, a szemétkupacok megszüntetését. Jelenleg a Buda utcában dolgoznak ezek az emberek. Ezt követően pedig az önkormányzat lakás-ellenőrzési csoportja – aminek én is tagja vagyok – folyamatosan ellenőrzi majd ezeket az ingatlanokat, hogy ne halmozzák fel megint a szemetet.

– A mosoni városrészben hosszú ideje visszatérő probléma, hogy a piac előtti szökőkút körüli gyakori csoportosulás sokakban visszatetszést vagy félelmet kelt.

– Ez az egyetlen hely Mosonban, ahová úgymond ki tudunk ülni, találkozni tudunk. Ilyenkor nyáron, jó időben többen szívesebben töltik itt az idejüket. Nem kell azonban senkinek sem félnie tőlünk. Az valóban igaz, hogy néhány gyerek időnként szemetel vagy szotyizik itt a padon. Ha ilyet látok, mindig rászólok és össze is szedetem a szemetet. Meg kell csak nézni, most is rendezett a szökőkút környéke – mondta Bertók Béla.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. Lone_wolf.. 2010. augusztus 06. 19:24
  „Ez egy nagy rakás szar!Micsoda hülye kirakat rizsa!Mindenki tudja hogy hazugság az egész!”
 • 64. Settyke 2010. augusztus 06. 15:26
  „Disz iz a beginning of de bjútiful frendsip..!:D”
 • 63. boborjan 2010. augusztus 01. 19:06
  „Ja és személyesen elmondom ki volt aki ott hagyta a szemetet ha érdekli.De ha annyi elég hogy a 36 misis adóhátralékos családja volt.......

  62 re:
  janika ezek a szineseknek rendesen káromkodások...munka,törvény,szappan stb”
 • 62. janika 2010. július 31. 19:50
  „MEGFÉLEMLÍTÉS!!!

  Maga a hír:
  "Hétfőn este ... egy fekete terepjáróból Tapolcán - a cigányok által
  lakott utcákban - fenyegető, a romákat megfélemlítő kifejezéseket
  kiabáltak ki erős testalkatú, fekete bőrkabátot viselő ismeretlenek".
  Az egyik ismerősöm éppen arra járt, és fültanúja volt a rasszista
  indíttatású megfélemlítésnek. Elmondása alapján ezek a szavak hangzottak
  el:

  - MUNKA!
  - TÖRVÉNY!
  - ERKÖLCS!
  - SZAPPAN!

  Ha cigány lennék, én is beszartam volna!!!”
 • 61. boborjan 2010. július 31. 19:25
  „Most nézze meg a képviselő úr micsoda rend van.......már szemét szemét hátán.”
 • 60. vonLichthofen 2010. július 31. 16:54
  „56KovácsPisti,
  elírás, XII. sz. akart lenni, és iagazad van, a XXII. re itt olyan duális többségi ország lesz, hogy nekünk magyarok se hírünk se hamvunk nem lesz, vagy ha igen mint kisebbségi szolganép gürizünk majd az ország uj urainak, minden reggel imát rebegve a Nyócker és Yaffa felé.”
 • 59. II.Pepi 2010. július 31. 10:13
  „Tényleg, ez már volt? A roma.hu egyik fórumos kommentje az olaszliszkai gyilkossággal kapcsolatban:

  dúda 2007 már 01 cs, 18:39

  Regisztrált tag #789
  Regisztrált: 2007 már 01 cs, 18:16
  Lakhely: esztergom
  Üzenetek 1

  de jól tették istenem még a majmait is agyon csaphatták volna !!!!!!!!!!!!!!!!! nesztek

  http://www.roma.hu/forum_viewtopic.php?36.511.0

  Még szerencse, hogy csak a magyarok rasszisták, a cigányok nem...”
 • 58. II.Pepi 2010. július 31. 10:02
  „Már megint tombol a rasszizmus! Cigók verik a rasszista magyarokat! Szerintem, le kellene szoknunk a rasszizmusról!
  El kell mennünk a cigányvajdához, és sűrű bocsánatkérések után, engesztelésül vétkünkért, adjuk át, házainkat, egyéb ingatlanjainkat, fizetésünket, valamint sírigtartó hűséges munkánkkal, vezeklünk! Nagy, ami vétkünk! Szeretett vezérünknek be kellene látnia, hogy neki, és szorgalmasan gyűjtögető csapatának, legnagyobb sajnálatunkra, bár járni járna, csak nem jut, mivel minden anyagi, és kapacitásbeli javainkat leköti, a jóvátételi elkötelezettség! Talán még nem késő!”
 • 57. Nemezis 2010. július 31. 08:28
  „Munkát akarnak a cigányok? Muhahahaha! Jó vicc! Meg jó szöveg a cigány megélhetési politikus szájából!

  Van egy-két roma aki rendesen dolgozik, de lopásból rablásból élő <moderálva> csak a munkatáborban fog!”
 • 56. KoPi 2010. július 30. 19:25
  „54. hozzászólás vonLichthofen 2010.07.30. 14:49:
  Huszonkettedik század óta vannak itt cigányok??? Hi-hi! Leginkább a 22-ik században már csak cigányok lesznek, ha így haladunk tovább.”
 • 55. SC 2010. július 30. 18:53
  „54. hozzászólás vonLichthofen
  Na ha erre tud valami ÉRTELMESET válaszolni pancsi,bizisten megeszem a kalapom! :-)”
 • 54. vonLichthofen 2010. július 30. 14:49
  „puncher laca27 Mosonból irja -

  ...ha elindulnak ebben az irányban.

  puncher, Magyarhonban a XXII. sz. óta vannak cigányok. Ha ez alatt a sokszáz év alatt nem indultak el
  " ebben az irányban", akkor őszintén hiszed, hogy a következő 20-30 évben ezt megteszik?
  Tudom, hogy izomból utálod a magyarokat és Magyarországot, de azt azért el kell ösmerned, hogy a magyarok röpke 150-200 év alatt föladták régi életmódjukat a Xi -XIII. századok között.
  Erre a cigányoknak volt vagy nyócszáz éve.

  Remélem puncher te aktívan részt vállalsz a Mosonmagyaróvári cigányok felemelkedésében, munkát adsz nekik, fizeted a biztosításukat, ebéddel látod el őket naponta, a főbb ünnepekre meghívod őket családostul a házadba, /melyek a TE fő ünnepeid puncher?/, a hétvégeket is rendszeresen cigányokkal töltöd.
  Keresztapaságot vállalsz rendszeresen az újszülött pulyák keresztelőjén, ilyen neveket adva a gyermeknek mint kolompár dzsusztintimberlék

  Azért ez mind nagyon szép tőled puncher!!!”
 • 53. invektus 2010. július 30. 14:40
  „A munkaügyi mováron egy vicc :)
  ja és én még 1 romát sem láttam

  de hállistennek nem is fogok”
 • 52. janika 2010. július 30. 14:14
  „Sajnos nemcsak e rovatban vannak "pancser")-ek hanem az országunk vezetésének zöme is az! Ha nem így volna akkor nem volna itt cigány és zsidó kérdés.”
 • 51. janika 2010. július 30. 14:05
  „Már kérdezték Viktort, hol az egymillió munkahely? Vagy csak ,ott érdeklődnek ahol ép nincs?”
 • 50. 1hangya 2010. július 30. 13:38
  „Nemrég valami rendkívül okos ember beköltöztetett egy retye-rutyát a Rábl-közbe. Én minden nap ott megyek el a ház előtt. Érdemes megnézni mi folyik ott nap mint nap...”
 • 49. kicsi_lany 2010. július 30. 12:51
  „ne legyetek már ilyenek! igenis jó ez a cikk! csak az igazságról szól...nektek meg fáj (nekem is)...”
 • 48. GD 2010. július 30. 12:40
  „Ezt a cikket nem a Kisalföld "humor" rovatába kellett volna beírni???
  Javasolnám a cikk írójának,hogy minden nap látogasson el a munkaügyi központhoz és interjúvolja meg a dolgozni akaró romákat. Nem hinném,hogy olyan sok interjú készülne.......”
 • 47. Beex 2010. július 30. 11:22
  „Jó hír, az SMR-es rokonok pont 250 munkahelyet teremtenek.. :)

  Akkor az 500 felének már van... :)

  Mi, Imci? :D”
 • 46. jucuska40 2010. július 30. 10:24
  „ugye ezt a föcimet senki nemhiszi el:D Ez lehetne a hét vicce!!!”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszaki nélkül, lejárt jogosítvánnyal, ittasan

Személyautót állítottak meg ellenőrzésre a rendőrjárőrök a Hegyeshalomnál. Tovább olvasom