Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Saját forrásból építenék meg a bölcsődét Mosonszolnokon

Korábban pályázati lehetőségekben reménykedtek, ám hamarosan a képviselő-testület dönt arról, hogy vállalják-e saját erőből a helyi bölcsőde megépítését.

Az intézménybe már most lennének ˝jelentkezők˝, köztük a község legfiatalabb lakója, Horváth Patrik.

2006-tól a mosonszolnoki képviselő-testület egyik célkitűzése egy bölcsőde megépítése a helyi és az itt dolgozó családok kisgyerekeinek. Korábban állami támogatást reméltek a létrehozásra, de ehhez nem találtak megfelelő pályázati lehetőségeket. A téma újból napirendre került a pénzügyi bizottság legutóbbi ülésén, és ott úgy döntöttek, hogy javaslatot tesznek a képviselő-testületnek az intézmény saját forrásból való megépítésére.

– 2006 óta gyűjtögetjük a pénzt a bölcsődére. Jelentős saját erővel rendelkezünk, élni kívántunk a jelenlegi pályázati lehetőséggel, de sajnos a kiírásban az intézmény megépítése utáni időszakra szóló működtetési feltételek nem egyeznek a mi elképzeléseinkkel. A költségvetési tervünkben 80 millió forintot tudunk különböző átcsoportosítások után így erre a beruházásra fordítani. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja a pénzügyi bizottság javaslatát, már tavasszal elkezdhetjük az építkezést – magyarázza Török Sándor polgármester, aki elmondta: a bölcsőde 2009 tavasza óta jogerős építési engedéllyel rendelkezik, a falu központjában, a polgármesteri hivatalhoz, óvodához, iskolához közel kapna helyet a 416 négyzetméteres épület, két nagy csoportszobával, ahol negyven kisgyereket fogadhatnának. Korábban az az ötlet is felvetődött, hogy az óvodát bővítsék, de azt helyhiány miatt elvetették. A generálkivitelezést valószínűleg az önkormányzat községüzemeltető kft.-je végezné alvállalkozók bevonásával. Várhatóan egy év alatt épülne meg az új, modern épület, melynek működtetését kistérségi feladatként képzelik el.

2010 első mosonszolnoki babája: A bölcsődét mi is igénybe vennénk – mondja Patrik anyukája, Balog Zsuzsanna.
2010 első mosonszolnoki babája: A bölcsődét mi is igénybe vennénk – mondja Patrik anyukája, Balog Zsuzsanna.

Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy az állami normatívák nem fedezik a működéshez szükséges költségeket, ezért a hiányzó összeget az önkormányzat pótolná. Az intézmény 10–15 alkalmazottnak adhatna munkát.

Mosonszolnok fejlődő település, jelenleg 1691 lakossal, de várhatóan hamarosan meghaladják az ezerhétszázas lélekszámot. – 2008-ban 24 gyerek született, 2009-ben ugyan csak 17, de már most 15 kismamánk van – tudtuk meg a településvezetőtől.

A 2003-ban kialakított 67 telek többsége elkelt, és már 65 százalékát beépítették. Az önkormányzat új parcellák kialakítását tervezi.

Horváth Patrik a település legifjabb tagja. Január 19-én este 7 órakor született a Karolina Kórházban 3690 grammal és 52 centiméterrel. – A bölcsődét mi is igénybe vennénk – mondja az édesanya.

Patrik anyukája, Balog Zsuzsanna és apukája, Horváth Krisztián tavaly márciusban mondták ki a boldogító igent, ők voltak 2009 első házaspárja, ők ˝avatták˝ fel az új házasságkötő termet, s most ismét ők az elsők: 2010 első mosonszolnoki babájának szülei. 

Olvasóink írták

  • 1. akinemfél 2010. január 25. 20:57
    „Szuper hely ez a Mosonszolnok és szuper az onkormányzata ! Jo volt olvasni a cikket. Ez a falu egy sikertorténet. Gratulálok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az 1-es úton

Egy Renault kisteherautó és egy Volkswagen ütközött egymással hétfőn délelőtt az 1-es számú főúton… Tovább olvasom