Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Rövid kihagyás után újjáéledt a Püski labdarúgás

A csapat múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről Mátyus Tamással, a Püski SE technikai vezetőjével beszélgettünk.

-Mesélj a csapat alakulásáról!

-1994 nyarán néhány sportszerető püski fiatal célul tűzte ki maga elé a sportkör újjászervezését. A terveket hamar tettek követték, az őszi bajnokságban Czafik István vezetésével már el is indult a csapat Püski-Kisbodak-Dunaremete Sportegyesület néven, mivel az egyesület három falu fiataljaiból verbuválódott. Az első mezeket, sportszereket a helyi termelőszövetkezetnek végzett répa kapálásból vették a csapat akkori tagjai.

A csapat
A csapat


-Hogyan alakult azóta a klub élete? Milyen eredményeket értetek el?

-Több-kevesebb siker után, a megyei harmadosztályú bajnokságot 2008-ban megnyerve csapatunk jogot szerzett a másodosztályban való indulásra. Azóta meghatározó tagjai vagyunk a megye labdarúgásának, bizonyítva mindenkinek hogy a lelkes odaadás, az alázat és a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

2008-ban a Magyar Kupa sorozatban az ország legjobb 128 csapatát alkotó főtáblára jutottunk, és óriási küzdelembe a Vas megyei Rum csapatától szenvedtünk vereséget.

Egyesületünk hitvallását tükrözi az a tény, hogy 2007-ben elnyertük a megye legsportszerűbb csapata címet, s azóta is elsődleges szempont a sportszerű, igazságos játékra való törekvés.

-A sporton kívül még mi az ami említésre méltó veletek kapcsolatban?

-Az elmúlt években önerőből sor került az öltöző korszerűsítésére, minden igényt kielégítően felújítottuk a vizes blokkot. Elkészült a pályát övező kerítés, a két kapu mögé labdafogó került. Szintén kétkezi munkánknak köszönhetően tavaszra elkészült a villanyvilágítás, amivel nem sok másodosztályú csapat dicsekedhet. Pályánk jó minőségét az állandó fűnyírás, és a félautomata öntözőberendezés segíti.

Egyesületünk közel 30 fiatalnak ad lehetőséget a sportolásra.
Állandó résztvevői vagyunk a közösségi életnek, önkéntes munkákban segítünk környezetünk rendbetételében, falunk gondjainak megoldásában.

Az „iszapkatasztrófa" sújtotta Devecser labdarúgó csapatának 50.000 forint támogatást, valamint 50.000 forint értékben sportszereket vittünk.
Remek kapcsolatot ápolunk több szomszédos község klubjával, rengeteg barátságos mérkőzésre, emléktornára kapunk meghívót. 2010-ben megnyertük a Felvidéken átívelő Duna-kupát.

-A közelmúltban több változás történt az egyesület háza táján, több játékos eligazolt.

-Az idény végén edzőváltás történt, az új edző, Horacsek János személyében egy jól felkészült, sokat tapasztalt szakember vezetésével folytatjuk a bajnokságot. Télen 9 játékos távozott, akik mind vendégjátékosok voltak. Meglepő módon nagy részük alacsonyabb osztályba igazolt, talán a kisebb nyomás, a kisebb elvárások miatt döntöttek így. Helyükre megpróbáljuk beépíteni az elmúlt félév során kevés lehetőséget kapó helyi fiatalokat.

Sajnos az eligazolt játékosok űrt hagynak maguk után, ugyanis demográfiai, illetve társadalmi problémából adódóan Püskin nincs megfelelő utánpótlás, ezért voltunk – és vagyunk most is - kénytelenek más falukból igazolni.

Mátyus Tamás, a Püski SE technikai vezetője
Mátyus Tamás, a Püski SE technikai vezetője


-Nem tartasz attól, hogy az új, fiatal csapat nem bírja a megterhelést, esetleg nem éritek el a várt eredményeket?

Ne felejtsük el, mikor évekkel ezelőtt célul tűztük ki a magasabb osztályban való szereplést, a csapat „magját" helyi fiatalok adták. Az ő lendületük sem rögtön jött, kellett pár év mire beérett a munka gyümölcse. A mostani időszak is ilyen lesz, ezért elsősorban nem az eredmény, hanem a csapat morális összetartása, a tapasztalatszerzés lesz amit fő célul tűztünk magunk elé!

-A mai nehéz gazdasági helyzetben hogyan tudjátok megoldani az anyagi problémákat? Ha jól tudom a megyei másodosztályban a tiétek a legkisebb költségvetés.

-Ez így igaz. Nagyon büszke vagyok, hogy rendezettek a pénzügyeink, nincs tartozásunk sem a Megyei Labdarúgó Szövetség felé, sem más egyéb szolgáltató felé. A klub sok segítséget kap a Püski Önkormányzattól, illetve helyi vállalkozóktól. Fontos megjegyeznem azt is, hogy nálunk a játékosok nem pénzért fociznak, hanem a játék szépségéért, a megbecsülésért, és a szurkolók szeretetéért!

Végtelenül elszomorítónak tartom azt a jelenséget, hogy egyes vezető kollégák több százezer forintért leigazolnak 8-10 vendég játékost, és várják a „bajnokcsapatot". Általában ez az utánpótlás szétzilálásával, a fiatal játékosok eligazolásával, a szurkolók érdektelenségével jár.
Sajnos ezek a törekvések pár éven belül – a pénz elfogytával – kudarcba fulladnak, sok esetben alacsonyabb osztályba való kieséssel, esetleg a klubok megszűnésével jár.

-Mit gondolsz, van-e valami, amivel fel lehetne rázni a sokak szerint ellaposodó, "belterjes" megyei bajnokságokat?

-Talán nem földöntúli gondolat, hogy újra kellene „rajzolni" a csoportbeosztást; valamikor körzetek szerint volt elosztva a létszám. Nem biztos hogy rangadó, ha például a második helyezett játszik a harmadikkal, és 80 kilométer van a két falu között. De ugyanakkor gondoljunk bele egy Püski-Halászi mérkőzésbe; mi nem panaszkodhatunk a nézőszámra. Nem ritka hogy 2-300 drukker kíváncsi a csapatra, de nem hoz lázba senkit ha egy olyan csapattal játszunk, akik a megye túloldaláról jöttek, még ha esetleg a dobogóért is küzd mindkét gárda.

Olvasóink írták

 • 4. endre8814 2012. március 06. 20:28
  „Én pedig azt gondolom,hogy minden ebben az osztályba szereplő csapat megirigyelheti a Püski szurkolást,összefogást!!Néha még a játékvezetők,sőt az ellenőrök is gratuláltak a "lelátói" tevékenységhez,még ha ez után meg is büntették a klubbot..De természetesen a szurkolók össze adták a büntit,sőt még néhány játékos is beszállt!!És hogy az Ultras Püskit rettegné a "megye" azt nem hiszem!!Sőt sok csapat már kiemelt mérkőzésként várja a Püskit,mert tudják,hogy jó lesz a hangulat!!És szerintem hangulat nélkül nincs jó foci!!!Sajna én már ritkán jutok ki a Püski meccseire,de számomra ŐK az igazi SZURKOLÓK,és ők a CSAPAT!!!!”
 • 3. Tibitibor 2012. március 03. 13:51
  „Drukkerke!
  Én is játszottam ellenük!A nézők felőli oldalon kellemes volt a bedobás után magamról a nyálat törölgetni.ami nem az Árpádsávos rendezők,hanem a "kulturált" helyi nézők szájából került rám!A meccs után pedig a püskiek kedvenc sportja következett,az ellenfél játékosainak kergetése és fenyegetése az öltözőig!
  Egyébként a Vezetőik,főleg akiről a cikk szól minden dicséretet megérdemel!Még sok ilyen EMBER kellene a magyar foci felvirágoztatásához!”
 • 2. drukkerman 2012. március 02. 16:54
  „tibike!
  Én játszottam a Püskiek ellen, semmivel nem durvábbak mint a többi csapat (nem akarok példálózni, szerintem nézd meg az elmúlt évek fair play táblázatait....) a szurkolóik elég kemények, ez így van, mikor mi ott voltunk, még a rendezők is bomber dzsekiben,kopaszra nyírva,árpádsávos felvarrósok voltak :) bár hozzáteszem korrektül, udvariassan viselkedtek, tehát nem részegen, szotyit köpködve álltak meccset nézve, na látod nekem meg ez a szimpatikus. további sok skiert nekik!!!!!!!!!!!”
 • 1. Tibitibor 2012. március 02. 15:07
  „Tényleg nagyon szimpatikus csapat!Kicsit ront a képen az a tény,hogy a játékosok bozótharcosok módjára önkívületben aprították az ellenfél játékosait!A szurkolóikat pedig már megyeszerte rettegik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódok rágcsáltak Ásványráró térségében - fotók

A napokban Ásványráró térségében kapta lencsevégre a képet egy olvasónk, aki hódok nyomára bukkant. Tovább olvasom