Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Renáta többé már nem szeretne királynő lenni

Nem így képzelte el az elmúlt egy évét Rozs Renáta tavaly, miután megnyerte a Miss World Hungary szépségkirálynő-választást. Csalódott menedzserében, aki – elmondása szerint – szinte semmiben sem segítette őt, ráadásul anyagilag is csak ráfizetett a királynősdire.
Rozs Renáta régi életét kívánja élni: Renáta ismét korábbi munkahelyén dolgozik és anyaságról álmodik.

Rozs Renáta, a 2002-es év magyar szépségkirálynője a napokban átadta koronáját a tizennyolc éves tatai Tóth Eszternek, az új Miss World Hungarynek. Bár a legtöbb fiatal lány mindent megadna azért, hogy ő legyen a legszebb az országban, Renáta már nem vágyik erre, s megkönnyebbülten mondott le a legszebb címéről. A tavalyi szépségkirálynő elmesélte a Kisalföldnek a Miss World kulisszatitkait, és azt, hogy a koronával járó kötelezettségek terhét hogyan lehet elviselni.

A jánossomorjai lány úgy érzi: most végre megszabadult kötelezettségei nagy részétől is, melyek rengeteg gondot jelentettek számára. A különböző rendezvényekre való utazgatás több százezer forintot emésztett fel a családjának, míg a bevételi oldalon csak minimális összegek jelentkeztek.

A szépségiparba sem tudott betörni, ám ezért nem önmagát okolja. Renáta úgy érzi: menedzsere semmiben nem segítette, s a kettejük közötti, ideálisnak nem nevezhető kapcsolat is ezzel magyarázható.

„ Alig vártam, hogy visszaadhassam"

– Mennyiben különbözött az idei Miss Hungary-döntő a tavalyitól?
– Számomra jó néhány dologban. Tavaly nagy izgalommal és várakozással tekintettem a döntő elé, s rettentő boldog voltam a győzelem után. Idén viszont alig vártam, hogy visszaadhassam a koronát, s megszabaduljak ettől a tehertől. Nagy megkönnyebbülést éreztem a verseny után.

– Apropó, korona. A hírek szerint egy éve csak néhány órára került a fejére, s azóta nem is látta.
– Ez így van. Páncélszekrényben őrzik, s tudomásom szerint Fásy Ádám lánya az igazi tulajdonosa. Még csak egy másolatot sem kaptam, ami emlékeztetne arra, hogy királynő voltam.

– Csalódást érzek a hangjában. Hogyan gondol vissza az elmúlt évre?

Itt még Renáta fején díszeleg a korona.
– Sajnos nem azt vártam, amit kaptam. Úgy gondoltam, lehetőségeim lesznek a szépségiparban s tisztességesen menedzselnek majd. Ehelyett már a téli, nigériai világszépe-választásra is egyedül utaztam ki. A legtöbb lány a menedzserével érkezett, engem pedig körülbelül háromszor hívott fel a „segítőm" Magyarországról. Ráadásul a nigériai zavargások miatt Londonban tartották végül a döntőt, s ebben a káoszban sem volt mellettem senki. Hazaérkezésem után is rendezvényekre és gálákra kellett járnom, ám ezek költségeit magam fizettem.

Előfordult olyan eset, hogy este felhívtak, hogy másnap délelőtt tízre legyek Gyulán. Csak a busz- vagy vonatköltséget fizették volna ki, ám ezekkel a járművekkel képtelenség Jánossomorjáról ilyen korai időpontban odaérni. Így mindig saját autóval utaztunk, ami egy év alatt több százezer forintunkba került. Arra is volt példa, hogy egy rendezvényen „akkora" megbecsülésnek örvendtem, hogy tombolát kellett árulnom vagy hoszteszfeladataim voltak.

„ Mintha az alkalmazottja lennék"

– Voltak-e ajánlatai ügynökségektől?
– Úgy tudtam, hogy a menedzseremnek kell ilyen lehetőségeket keresnie. Egy plusz két éves szerződést kötöttünk, jobban mondva, köttettek velem. A döntő előtt mindenkivel aláírattak egy szerződést, ám az csak a későbbi győztesre vonatkozott. Jóformán időnk sem volt átolvasni a versenyt megelőzően. Ez a dokumentum aztán rengeteg kötelezettséget rótt rám: a sajtóban is csak engedéllyel nyilatkozhattam. Sőt, olyan kitétel is szerepelt benne, hogy ha valami botrányt csinálok a világszépe-választáson, akkor elveszik(?) a koronámat, s pénzbüntetést kapok. A felkéréseknek eleget tettem, minden rendezvényen, melyre meghívtak, ott kellett lennem.

 „ Egyébként modellügynökségi válogatókra szívesen jártam volna, ám ennek megszervezését én nem tartottam feladatomnak."
Nekem kellett volna sorba állnom és beajánlgatnom magam, s erre nem voltam hajlandó. Annyiban hibásnak érzem magam, hogy az utóbbi hónapokban már nem is törtem magam emiatt.

– Milyen a viszonya most a menedzserével?
– Úgy éreztem végig magam, mintha az alkalmazottja lennék. Olyan stílusban beszélt és úgy bánt velem, amit egyetlen királynőnek sem kívánok. Jelenleg, ha nem muszáj, akkor nem beszélünk egymással.

– Mit gondol, csak önnel viselkedett így?
– Szerintem nem. Valószínűleg a királynők többsége is hasonló cipőben járt, ám ők nem mertek vele ellenkezni.

– Nyereményeit megkapta már?
– Még mindig csak körülbelül a nyolcvan százalékát. Azoknak is nekem kellett utánajárni, különben nem tudom, hogy egyáltalán megérkeztek volna-e hozzám.

– Mi a véleménye az idei szépségkirálynőről? Önnél is ő volt a favorit?
– Mindenképp az esélyesek közé tartozott. Igaz, én nem biztos, hogy őt választottam volna, de a zsűri mellette szavazott.

– Adott neki tanácsokat a verseny után?
– Bár igazából nekem kellett volna átadnom a koronát, csak formális szerepem volt a döntőn. Beszélni sem tudtam az új királynővel. Mindenesetre rengeteg türelmet és kitartást kívánok neki az elkövetkezendő egy esztendőre.

„ Visszatérek a régi életembe"

– Mennyiben változott meg az élete az utóbbi néhány napban?
– Mielőtt királynő lettem volna, jól éreztem magam a bőrömben, normális, nyugodt életet éltem a családommal és a barátommal. A győzelemmel járó kötelezettségek azonban mindent megváltoztattak. Most szeretném újra a régi életemet élni, egyelőre itt Jánossomorján. 

 Az idei hajdúszoboszlói szépségkirálynő-választáson húsz versenyző jutott a döntőbe. A budapesti Bende Adrienn és az ajaki Takács Judit előtt a koronát a tatai főiskolás, Tóth Eszter fejére tették fel.
– Ez azt jelenti, hogy újra munkába állt?
– Igen. Amíg nem sikerül önálló céget alapítanom, addig újra annál a ruhaipari vállalatnál dolgozom, ahol tavaly a királynőség miatt fel kellett mondanom. Gyakran reggeltől estig benn vagyok, a munka tölti ki a hétköznapjaim nagy részét. Továbbra is tartom: szépségversenyen nem szeretnék többet indulni. 

Családtervezésre gondolt-e már?
– Lassan huszonhárom éves leszek, s szeretnék fiatalon anya lenni. Így azt mondhatom: a közeljövőben a házasságot és a gyermekáldást is kilátásba helyeztük barátommal.

Kapcsolódó cikkek >>

A tengerparton fotózzák a szépségkirálynőt (2002-11-17) >>
Ismét győri Miss Balaton (2002-08-11) >>
Rozs Renáta biztonságban (2002-11-22) >>
Nigériában hazánkat képviselheti (2002-08-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldásokat sürget, nem kibúvókat

A mosonmagyaróvári Bartók-iskola megszüntetése kapcsán fordult a miniszterelnökhöz, a… Tovább olvasom