Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Rajkáig is járhatnak a pozsonyi buszok

Pozsony, Rajka - A közeli osztrák falvakba – Hainburgba és Wolfstahlba – decemberben már járnak a „kihúzott" pozsonyi városi buszjáratok. Siker esetén a tömegközlekedési vállalat Rajka felé is nyitna.
December 21-től (a schengeni határnyitástól) naponta többször is közlekedik kiemelt pozsonyi városi buszjárat az ausztriai Hainburgba és Wolfstahlba. Úgy tűnik, hasonló járatok elindítása Pozsony és Rajka között is csak idő kérdése. Igaz, egyelőre sem a magyar, sem a szlovák fél nem kezdeményezett együttműködést ezen a téren: a pozsonyi önkormányzat ugyan nemrégiben foglalkozott a kérdéssel.

Tatiana Kratochvílová, a pozsonyi városháza közlekedési osztályának munkatársa az Új Szó című napilapnak elmondta: eddig nem került sor az osztrákhoz hasonló tárgyalásokra a magyar oldallal. Branislav Záhradník, a Pozsonyi Tömegközlekedési Vállalat igazgatótanácsának elnöke szerint, ha a városháza felkéri a vállalatot az együttműködésre, akár Magyarországra induló járatokat is biztosítanának. „Logikusnak tartom, hogy a határok megszűnésével a városi tömegközlekedés határai is automatikusan kitolódnak, ezért csak idő kérdése, mikor utazhatnak majd a polgárok buszokkal akár Rajkára is – ennek semmilyen akadályát nem látom" – tette hozzá Záhradník.

Városi járat: Egyelőre csak a közigazgatásilag Pozsonyhoz tartozó Oroszvárig közlekedik, ám jövőre akár Rajkáig is jöhet.


Pozsony és Hainburg között nagy volt a lakossági igény a járatok elindítására. Egyelőre a viteldíj kérdéses: szlovák oldali kalkulációval a vonaljegy 1,2 euróba, osztrák számítások szerint 4,4 euróba kerülne. Mikulas Rusó, egy rajkai székhellyel rendelkező szlovákiai ingatlanközvetítő cég vezetője úgy tudja: nem is annyira a pozsonyi önkormányzat, mint inkább a közlekedési vállalat szorgalmazza a Pozsony–Rajka járat beindítását.

A szlovák fővároshoz közeli ausztriai falvakba decemberben „kihúzzák" a városi buszokat, igaz, itt egyelőre lényegesen több szlovák él, mint Rajkán, s közelebb is van a magyar határszéli településnél. Rusó szerint ez a próba: „ha gazdaságilag előnyös lesz, Rajka felé is elindulhat a pozsonyi városi busz" – mondta a Kisalföldnek. A cégvezető nemrégiben a szlovák vasúttársaság egyik vezetőjével is tárgyalt, s ő is jó ötletnek látná, ha több vonat indulna a magyar határszélről a szlovák fővárosba.
Mivel Rajka felé kevés vonat jár naponta (összesen csak négy Pozsonyig), Nyugat-Magyarországról hamarabb el lehetne jutni Pozsonyba ausztriai (parndorfi vagy Bruck an der Leitha-i) átszállással, ám ez lényegesen drágább a közvetlen útnál. Budapest és Pozsony között napi néhány busz jár megyei településeink – így Rajka – érintésével.

Terjeszkedő elővárosok
Pozsonynak már több szatellitvárosa is van húsz kilométeres vonzáskörzetében. Az egyik az úgynevezett Feketevízen épült ki amerikai stílusú házakkal: a különböző szolgáltatások kiépítése azonban itt várat magára. A máig leghíresebb villanegyed Pozsonybesztercén épült luxusvillákkal. 2003 óta az osztrák oldalra is egyre többen költöznek: Hainburgban, Bergben és Wolfstahlban olcsóbban kaptak telket, mint a szlovák fővárosban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakterületének csúcsa a minisztériumi kinevezés

Mosonmagyaróvár - Januártól új ügyvezető irányítja a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó… Tovább olvasom