Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Pozsony vízibuszt (is) indít Rajkára

Menetrend szerinti városi buszjárat után hajójárat is indul Pozsony és Rajka (sőt, akár Dunakiliti) között. A nyolcvanöt fős vízi jármű első körben idén Somorjáig közlekedhet. Rajkán másfél ezer, Dunakilitin másfél száz szlovák állampolgár lakik.

 
2010 októbere óta közlekedik Pozsony és Rajka között a szlovák főváros 801-es számú menetrend szerinti buszjárata. Bevált, sokan használják, hisz a határ menti településen már mintegy másfél ezer szlovák állampolgár lakik. Hamarosan vízi tömegközlekedési eszközzel is bővülhet az itt élők és a turisták lehetősége.

Még 2011-ben uniós forrásból készült el a Dunakiliti és Pozsony közötti közlekedésre tervezett Duna-busz megvalósíthatósági tanulmánya. 
 
Nemrégiben Nagyszombat megye együttműködési megállapodást írt alá a Nautiva Kft.-vel a folyami személyhajózásról. A Nautiva egy saját fejlesztésű, alacsony merülésű, kéttestű hajót – katamaránt – épít, mely 85 utast tudna szállítani. A projekt előkészítésébe Győr-Moson-Sopron megye is bekapcsolódott, így az eredetileg tervezett Somorja–Gútor–Dunacsúny–Pozsony útvonal Rajkával és Dunakilitivel is kiegészülhet. A hajó a főváros központjában köt majd ki, a tervek szerint a hajóközlekedés még idén beindulna Pozsony és Somorja között. A mintegy 23 kilométeres távot a jármű árral szemben haladva ötven, folyásirányban harmincöt perc alatt teheti meg. A felszállóhelyeket a szlovák Vízügyi Beruházó Vállalat építheti meg saját költségére. A beruházás 1,36 millió euróba kerülhet, s tíz év alatt térül meg.


A határ túloldalán a Duna-busz elsősorban a munkába járás miatt lenne lényeges: a Dunaszerdahelyi járás ugyanis Pozsonyhoz kötődik, s reggel és délután óriási dugók alakulnak ki az ottani utakon. A tervezett R7-es gyorsforgalmi út viszont csak 2018–2020 között valósulhat meg. A Duna-busz iránt a Somorja–Pozsony viszonylatban rendszeresen utazók, a rokonlátogatásra indulók s a turisták érdeklődnek elsősorban. Kiss Vince rajkai polgármester szerint faluja számára is a turizmus egyik kitörési pontja lehet a Duna-busz elindulása.

Dunakilitin a faluban élők 7–8 százaléka (nagyjából 120-an) külföldi, többségében szlovák állampolgárok (ezen belül kétharmaduk szlovák anyanyelvű). Vannak azonban, akik nem jelentkeztek be, ugyanis a tulajdonukban lévő ingatlanok aránya már 10–11 százalék. Szokoli Sándor dunakiliti polgármester szerint a Duna-busz ötlete megvalósíthatónak tűnik. „Ha a terveknek megfelelően a dunakiliti duzzasztóig jönne a vízi jármű, s idáig érne a vízi turizmus, az talán a duzzasztó hajózsilipjének beindításában is segítene. Emellett az Öreg-Duna-meder karbantartásával is foglalkozni kell."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foltozzák a kázméri utat

Ideiglenes megoldás – még nincs pénz az útszakasz burkolatának felújítására. Tovább olvasom