Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Pocsolyák közt is piac a piac

Csütörtöktől ideiglenes helyén, egyelőre tócsák között az Iskola utcában működik a mosoni piac, miután már gőzerővel folynak a munkálatok a meglévő pavilonok körül.

A polgármester szerint a piacosoknak bőven lett volna lehetőségük elmondani véleményüket.

Mint ismeretes, több mint 500 millió forintos uniós támogatást nyert a mosonmagyaróvári önkormányzat a mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációjára. Az összességében mintegy 725 milliós beruházás részeként felújítják a mosoni piacot is.

Új helyen – Rosszabbra számítottak a piacosok az Iskola utcában, ám helyenként még méretes pocsolyákat kell kerülgetniük a vevőknek.
Új helyen – Rosszabbra számítottak a piacosok az Iskola utcában, ám helyenként még méretes pocsolyákat kell kerülgetniük a vevőknek.


A munkálatok várhatóan négy hónapon át tartanak, ez időre pedig csütörtöktől a piacot elköltöztették az Iskola utcai egykori tanintézmény helyén üresen álló telekre. A Mosonban árusító őstermelők korábban már megfogalmazták félelmeiket az ideiglenes helyszínnel kapcsolatban. Többen akkor úgy gondolták, az Iskola utcai telek alkalmatlan erre a funkcióra.

˝Rosszabbra számítottunk˝ – ez volt a véleménye a portálunk által megkérdezett árusok többségének csütörtökön az új helyen működő piac első napján. Mint mondták, vannak ugyan még hiányosságok, a vásárlóknak helyenként termetes pocsolyákat, sarat kell kerülgetniük, ám ígéretet kaptak arra, hogy javítanak a helyzeten. Némileg rosszabbul jártak azok, akik a telek hátsó végében kaptak helyet, ott meglehetősen laza még a talaj. Az árusok tartottak attól is, hogy az új helyszín miatt elmaradnak a vásárlók, ám egyelőre úgy tűnik, itt is megtalálják a piacot. Sokak szerint azonban jobban kellene tájékoztatni az embereket, hogy új helyen működik a piac.

Az árusok tartottak attól is, hogy az új helyszín miatt elmaradnak a vásárlók, ám egyelőre úgy tűnik, itt is megtalálják a piacot.
Az árusok tartottak attól is, hogy az új helyszín miatt elmaradnak a vásárlók, ám egyelőre úgy tűnik, itt is megtalálják a piacot.

Az árusok korábban nem csupán a költözésről fogalmazták meg aggályaikat, hanem azt is kifogásolták, hogy állításuk szerint előzetesen nem kérték ki véleményüket az átalakításról. „˝ett volna lehetőség, hogy elmondják a véleményüket, hiszen 2008 óta folyamatosan jelentek meg cikkek és tartottak lakossági fórumokat a mosoni belváros rehabilitációjáról˝ – állítja Szabó Miklós polgármester az árusok felvetéseire. Elmondta: az elmúlt év februárjában az önkormányzat, a mosoni bizottság, illetve a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közösen szervezett lakossági fórumot erről, aminek a meghívóját a piacosoknak is eljuttatták. Az összejövetelen mindössze egyetlen árus jelent meg. Az integrált városfejlesztési stratégia – aminek része a mosoni belváros megújítása is – elkészítésekor ugyancsak fórumot hívtak össze a vállalkozók részére, ám ez is meglehetősen csekély érdeklődés mellett zajlott. A polgármester sajnálja, hogy a piacosok nem éltek ezekkel a lehetőségekkel.

A vásárlóknak termetes pocsolyákat, sarat kell kerülgetniük, ám ígéretet kaptak arra, hogy javítanak a helyzeten.
Szabó Miklós hozzátette: a mosoni városközpont funkcióbővítő megújításának a pályázatban előírt gazdasági eleme a piac átalakítása. Ennek során sajnos elkerülhetetlen, hogy egy időre – amíg a munkálatok ezt megkövetelik – szüneteltessék a piac működését az eredeti helyen. Az önkormányzat azonban – bár nem lenne kötelező – igyekezett biztosítani minden feltételt ahhoz, hogy az árusítás ezekben a hónapokban is zökkenőmentes legyen. A polgármester hangsúlyozta: a piac jellege továbbra is megmarad, nem építik át, csupán újabb pavilonokat emelnek, kijavítják a tetőt és a megszüntetett parkolók helyett is alakítanak ki újakat. Korábban a magyaróvári piac átalakítása a vásárcsarnok megszüntetésével valóban meggondolatlan volt, ám a jelenlegi városvezetés nem mondott le arról, hogy új csarnokot létesítsen.

Olvasóink írták

 • 12. RickCartman 2010. június 20. 15:54
  „így van, aki piacozik, árul, ebből él, hasznot húz, az fizessen érte helypénzt, ne sírjanak már mindig a piacosok, őstermelőt már évek óta nem látni a helyszínen”
 • 11. KoPi 2010. június 20. 07:21
  „Csak egy baj van a mosoni piaccal, az, hogy a kofák az áraikat az osztrák pénztárcához mérik. Így a mosonmagyaróvári vevők nagy része kiszorul. mert nem engedheti meg magának ezeket a brutális árakat. Ugyanis a kereskedők jó része valóban kereskedő és nem őstermelő. Ezek a kereskedők meg a pesti nagybaniról hordják ugyanazt a holland, egyiptomi, stb. gagyit, amit a Tesco-ból és máshonnan jól ismerünk. Azzal a különbséggel, hogy dupla áron adják. Sajnos, ami a boltosoknak, vendéglősöknek, stb. előny - a határ közelsége - az a helyi lakosoknak hátrány. Mint például a termálfürdő, ahová helyi lakos jóformán a lábát sem teszi be, mert nem tudja a horror árakat kifizetni. (Ehhez egyébként már Lipót is sikeresen felzárkózott, egy átlag magyar család számára megfizethetetlen lett).”
 • 10. sztiv 2010. június 19. 19:28
  „tigris= a Pestiek hívják így a józsefvárosi kínai piacot”
 • 9. sztiv 2010. június 19. 19:22
  „Nem lopták el a térkövet, muszáj volt felszedni, ugyanis:
  A csatornarendszer csövei elhasználódtak, lyukasak. Esőzésnél a vízet már nem tudják elvezetni. Ezért azokat kicserélik, sőt egy átemelő szivattyú is helyet kap, mert a legközelebbi a piachoz a mosoni templomnál van.
  Plusz cserélik a villanyvezetékeket és lesz egy normális ivóvíz kútjuk is.
  Úgy hogy piacosok pofa be, jól jártok.
  Ezek után sem fogok mondjuk nálatok vásárolni semmit, mert a pesti tigrisről hozzátok a gagyi kínait és márkásként próbáljátok eladni.
  Ámen”
 • 8. Ramszesz 2010. június 19. 12:31
  „#7bika07:Ez az egyik. A másik az, hogy kell a hely a gyorsan szaporodó rajoskodo,szotyit köpködö, "jó illatú" cigányainknak.....”
 • 7. bika07 2010. június 18. 17:16
  „Nem pazarolták el a térkövet az már valakinek az udvarát díszíti Láttam mikor felszedték szinte ujra csomagolták”
 • 6. pancser 2010. június 18. 17:12
  „Azt nekem ne momdja senki, hogy a piacozókat nem érdekli hol árulnak. Valami sántít ez ügyben Miki bácsi. Baj van a kommunikációval vszleg, volt fórum és most kuss legyen, ez így nem működik, legaalábbis a versenyszférában nem.”
 • 5. kiscic 2010. június 18. 14:25
  „Nahát ez az! Mert majd a felújítás miatt olyan drága lesz a "helypénz", h nem éri meg árulni!!!”
 • 4. Hókuszpóka 2010. június 18. 14:05
  „Nehogy az legyen a mosoni piac sorsa mint az Óvárié. Elkészült, oszt a kutyának sem kell.”
 • 3. vizsla 2010. június 18. 13:15
  „majd ha elkészült akkor pampogjatok!2 éve volt a piacosoknak hogy elmondják a véleményüket,de leszarták.”
 • 2. juhi 2010. június 18. 09:53
  „Ha nem építik át, csupán új pavilonokat létesítenek és kijavítják a tetőket, akkor miért kellett az amúgy tökéletesen lerakott és jól funkcionáló díszburkolatot felvenni ? A pénztelenség mellett ez a pazarlás jellemzi sajnos az egész országot!”
 • 1. thermál 2010. június 18. 09:26
  „Mellé beszélés helyett: a beszedett helypénzből tereprendezést, a felelős számonkérése a kialakult helyzetről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hédervári 800+

A Hédervári Baráti Kör kezdeményezésére idén ünnepel a település. Tovább olvasom