Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Parlagfű az üdülőkben

A szigetközi hétvégi házak általában nyaranta kihasználtak, ám vannak olyan üdülők, melyek már egy évtizede gondozatlanul állnak. Az önkormányzat jogköre pedig behatárolt.
Dzsungel: Némely hétvégi házat senki sem gondozza.
Jó néhány szigetközi üdülősoron láthatunk derékig érő gazban álló házakat. Az elhanyagoltság, gondozatlanság oka legtöbbször az, hogy a tulajdonos befektette pénzét az ingatlanba, ám nem akarja azt kihasználni. Főleg az osztrák és német gazdák okoznak sok bosszúságot az önkormányzatoknak, akik közmunkásokkal kénytelenek rendbe tetetni a hétvégi házakat.

Haszonszerzés céljából

Elsősorban a külföldi tulajdonosok hagyják gondozatlanul hétvégi házaikat Kisbodakon is. Ekker Károly polgármester szerint őket még felszólítani sem lehet a gondozásra.

– Bejelentések egyelőre nem érkeztek hozzánk, ám tudjuk, jó néhány külföldi tulajdonos nyaralójával gond van a községben – tudtuk meg a polgármestertől. – Többen haszonszerzés céljából vásárolták ezeket az ingatlanokat a rendszerváltás után, ám azóta feléje sem néztek. Sajnos nem sokat tehetünk: a jegyzőnk szerint külföldre nem is küldhetünk felszólítást számukra. A baj az, hogy nemcsak az udvarban van derékig érő gaz, hanem a járdán is, ahol ráadásul télen nem takarítja el senki azon a területen a havat. Időnként a közmunkások végzik el ezt a feladatot, ám a községben rengeteg más tennivaló is vár rájuk. Véleményem szerint a külföldiek üdülővásárlását jó lenne szabályozni, s akkor elkerülhetnénk, hogy parlagfűben álljanak ezek az ingatlanok – mondta Ekker Károly.

Bemásztak a munkások

Dunaszigeten jó néhány ilyen telket láthatunk. Akad olyan is, amelyikre már lassan egy évtizede rá sem néztek. A gaz, a vadkomló több méter magasságban mered az ég felé. Több gondozatlan házon kifüggesztették tulajdonosainak eladási szándékát, ám irreálisan magas ára miatt érdeklődő kevés akad. A ház gazdája pedig nyilván nem ér rá használni azt, így aztán évek óta gaz veri fel az udvart. A szomszédoknak ez nem kis bosszúságot okoz, hisz a legtöbbje átnyúlik az ő telkükre is, nem beszélve az árnyékban megtelepedő rovartanyákról. Tóth István, a község polgármestere szerint már többször kellett intézkedniük hasonló ügyekben.

– A legtöbb gondot nálunk is a külföldi tulajdonosok okozzák – kezdte a polgármester. – A szomszédok bejelentése alapján volt, amikor egy bécsi orvos házaspár kertjébe be kellett másznia a közmunkásainknak, s levágni ott a két méter magas parlagfüvet. A földhivatalban kideríthetjük, kié az ingatlan, ám a külföldieket felszólítani sem tudjuk: büntetni, utolérni és szankcionálni pedig szinte lehetetlen őket. Jó példa még az egykori „Kukorica csárda", ahol most dzsungelhez hasonló állapotok uralkodnak, s azt sem tudjuk, kinek a tulajdona az a terület. A magyar üdülősökkel szemben azonban van esélyünk: felszólítjuk őket, ha nem történik előrelépés, akkor rendbe tesszük az udvarukat, majd ennek a számláját a bírsággal egyetemben kipostázzuk – mondta Tóth István.

Gondozott telkek

– Településünkön nem jellemző az elhagyatott hétvégi házak látványa – mondta Sulyok Attila, Lipót polgármestere. – Egyetlen idős bácsinak – aki már fizikálisan sincs olyan erőállapotban – a háza körül időnként lenyírja az önkormányzati munkás a füvet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosoni templom: Felújítják a tornyot és az orgonát

Renoválják a mosoni plébániatemplom tornyát: rézsüveget kap, kijavítják az… Tovább olvasom