Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Parkszépítés a mosonmagyaróvári Városkapu téren

A mosonmagyaróvári Városkapu téren a Dzsungelország kertészet régi felvételek alapján a múlt század húszas éveinek hangulatát igyekezett visszahozni.

Lobitz Ákos kertészmérnök elmondása szerint huszonegy gömbjuhart és több mint ezer évelő növényt és cserjét ültettek el. Az ágyásokban több mint ezer tő cserje és évelő kapott helyet: többek közt levendulák, csillagfürt, valamint rózsalonc és kékszakáll.Visszaállították a tér korabeli növényzetét, funkcionalitását a 2011-es mérnöki tudással, technikai felszereléssel. Sétálóutakat hoztak létre, így ez a terület a város egy üde színfoltjává válhat. Padokat, szemeteseket is elhelyeznek majd a későbbiekben.A város 4 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. A felújított park csütörtöki átadóján Nagy István polgármester kiemelte: az 1933 májusában felavatott első világháborús emlékműre az első világégés századik évfordulója alkalmából tervezik, hogy felvésik a hősi halottak nevét.

Beregszászi Balázs levéltáros gyűjti össze a neveket. Felvételeinken a Városkapu tér most és egykor.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. pancser 2011. szeptember 03. 23:33
  „Még valamit, a társalgást részemről befejezem, úgy sem érdekel már senkit a téma. Ha mégis, majd levonják a következtetést a stílusból és a hozzáállásból!”
 • 25. pancser 2011. szeptember 03. 21:38
  „Városunk egyetlen polgára sem kívülálló, hanem ha úgy tetszik érintett. Érintett mert adót fizet érintett mert és mindennap látja az alkotást. Jó lenne alább adni, mert bizonyos szakmai fejtegetéseid megmosolyogtatóak, nekem pestinek akarják megmondani milyen a villamos? 70-es években is dolgoztak kertészmérnökök a városban és egyetlen fát sem úgy ültettek a legyilkoltak közül, ahova éppen leesett. Ezt már csak az akkoriak becsülete érdekében is el kellett mondanom.”
 • 24. Japo 2011. szeptember 03. 21:09
  „Nem az a baj,hogy más az ízlésed, az sem baj,hogy van véleményed. A baj az,hogy csak véleményed van,de a munkából nem akarod kivenni a részed. Miért nem jelentkezel,hogy ingyen és bérmentve adsz tanácsokat,ellátnál némi közmunkát is. Na ez a baj A többi mellékes,erre szokták azt mondani, hogy a kerítésen kívülről bekiabálni a legolcsóbb, és a legegyszerűbb.”
 • 23. pancser 2011. szeptember 03. 15:48
  „Tán az a baj, hogy más az ízlésem, vagy netán az, hogy néhány parkosítás esetén megemlítem, hogy a korábbi létesítményeknél több gondozást igényelnek? Ha a városnak van rá pénze legyen úgy, de nekem akkor sem az álláspontom, ami a cikkből lejön, gömbjuharokat például nem szeretem. Eljutottunk oda, hogy már a parkok kapcsán sem viselnek egyesek el más véleményt? Egyet tudomásul kell venni, aki közterületen csinál valamit az kilép az emberek közé és bizony számíthat olyasmire is ami neki nem esik jól. Ezt egy politikus tudja és nem sértődnek, lehet tőlük e tekintetben tanulni! Egyébként a barkácsbolti körforgalomnál nem a lakók ásták el a facsemetéket, hanem az akkor városi cég ültette őket a 70-es évek közepén, és nem akartak kidőlni, mint ahogy azok sem, amelyek a többi panel előtt megmaradtak. Fát egyetlen erdész sem vág nyáron, ennek is meg vannak az okai. Nem kell engem kioktatni fatanból tudom én jól mikor termelik le a fákat és miért.
  Amúgy a fákkal vagyok mint az a gróf aki a hédervári kastély belső udvarán álló gyönyörű platánt ültette.”
 • 22. Japo 2011. szeptember 03. 07:51
  „Pancser! Én nem értem miért itt pufogtatsz? Ha ennyi és szerinted kitűnő ötleted,véleményed van,miért nem vagy tagja a műemlék bizottságnak vagy a környezetvédelmi bizottságnak? Az a parknak nevezett nemtom mi amiről itt osszuk az észt mindannyian csak úgy lett valamikor. Valakik valamikor ki tudja mikor, hozzájutottak néhány facsemetéhez, aztán ahol kiesett a kezükből,elásták. Én elhiszem,hogy ez a legegyszerűbb megoldás,mert a fát nem kell nyírni a füvet meg elrendezte a VÜF. Csak a mostani tervezés és kivitelezés minden szempontot figyelembe vett amelyek eddig mellőzve voltak mindenhol a városban. A korábbi vezetések leszarták,örültek neki,hogy nem az ő gondjuk parkosítani mert a lakók megoldották,de szakmai szempontból, hanem csak úgy. Ez dicséretes és jó dolog,szerettek volna valami szépet látni mikor felkelnek. Ebben az esetben javaslom a kertes házat, ott azt csinálsz amit akarsz,ha szarul ülteted a fákat magaddal babrálsz ki mert mikor megnőnek a fűnyírót nem tudod közöttük eltolni. Vagy ne adj isten árnyákot tart a veteményesednek és zöld marad a paradicsomod. Előbb rohad el mint beérne. Egy olyan közterületen ahol körös körül tömbházak vannak több mindent kell figyelembe venni és ebben a legutolsó szempont az,hogy a kedves lakó mit szokott meg. A közlekedést sem megszokásból tesszük,hanem figyeljük a táblákat,ez a normális. Kíváncsi lennék arra, hogy ha egy ilyen elkorhadt belsejű fa egy nagyobb szélben kidől, és talán pont annak az unokájára dől aki azt oda ültette 30 évvel ezelőtt, kit tenne felelőssé? Mindenki hibás lenne csak ő nem. Azonnal futkosna ügyvédhez,hogy közterületen történt és ezért az önkormányzat a felelős. Kártérítés meg egyebek,nem részletezem mert ez már a holo...<moderálva> másolása lenne. Szóval szakmai,tűzrendészeti,biztonságtechnikai szakemberek+kertészmérnökök döntik el és tervezik meg az ilyen parkokat teljes felelősséggel. Ebbe beleszólása nincs senkinek, még nekem sem.”
 • 21. pancser 2011. szeptember 02. 15:53
  „"Japo" Nem a szakmaiságot vitattam, hanem egészen mást, most hagyjuk a fák egészségi állapotát. Amit vitatok az a parkok jellege. Sokféle park van, olyat kell építeni amelynek funkciója megfelel az adott igényeknek. Fákkal, növényekkel hangulatot is lehet közvetíteni, viszont egy virágokkal teli park is lehet unalmas és sivár, aki ezt érti az érti aki nem érti úgy is jó. Egy park akkor szép, ha gondozott, ha pedig gondozni kell az is szempont, hány munkaóra megy rá, hogy úgy nézzen ki, ahogy elvárjuk tőle. Az a fránya gaz még a díszburkolatok kockái között is megfogan, nem is beszélve a virágágyásokról. Ez mind pénz és gond. Néhány ágaskodó gyom és máris oda a szépség. A parkok élvezetéhez a tartózkodási lehetőség megteremtése is fontos, ehhez 3-4 hónapon keresztül árnyékolás is kell, különben csak az autósok nézik a légkondis kocsikból messziről. Röviden így foglalnám össze a gondolataim lényegét A nevemen meg akkor szólíts ha arra engedélyt adok.”
 • 20. Japo 2011. szeptember 01. 19:56
  „Pancser! Megkövetlek a körforgalom tekintetében. Azt viszont továbbra is fenntartom,hogy nem értesz a parképítéshez és nem vagy minden információ birtokában. Azok a fák amelyeket kivágtak,kivétel nélkül balesetveszélyesek voltak. A vágás felületén egyértelműen látszik. nagyon szívesen elküldöm őket e-mailben. Ami még fontos,nézd meg a többi fát,hogy egyáltalán megfelelnek-e az itteni éghajlatnak. Egy esetleges katasztrófa alkalmával meg tudják-e közelíteni a segítséget nyújtó járművek a lakóházakat. Közterületen nem csinálhat mindenki azt amit akar. Az,hogy eddig senki nem foglalkozott ezekkel nem azt jelenti,hogy jót tettek az ottani lakóknak. Most viszont szakemberek tervezik,kivitelezik az ilyen parkokat sőt, szakmai zsűri dönti el a minőséget és szakszerűséget. Az eddig elkészült munkákat már a terv benyújtásakor ellenőrzik és véleményezik. Még egyszer kihangsúlyoznám a szakmai zsűrit, ennek szerintem nem vagy tagja, szerencsére.És van még 1 jó hírem legközelebb a neveden szólítalak,ha nem haragszol meg.”
 • 19. pancser 2011. augusztus 31. 22:35
  „18! "Japo" Tegyük helyre a dolgokat! Azt a bizonyos körforgalmat, a volt barkácsboltnál a város építtette a publikált adatok szerint több tíz millióért, ha a tescósra gondolsz, arról szót nem ejtettem. De változatlanul nem értek egyet a fairtásos parkosítással és nem vagyok egyedül. A szezont meg a fazont nem én keverem, semmilyen cég nevet nem említettem nem is fogok, vagy tán meg tudod mutatni?”
 • 18. Japo 2011. augusztus 31. 17:57
  „Pancser! Már megbocsáss,de szerintem te nem futsz százon. Összekevered a szezont a fazonnal.A parképítés,tervezés és gondozás egy komoly szakma. Ezt évekig tanítják,te hol tanultál. Szerintem az Esze Tamás iskolában,de ott is csak levelezőn. Fogalmad nincs arról amiről írsz, a körforgalom először is, az általad negatív színben feltüntetett cég ajándéka a város számára. Egy büdös forintot nem fizettek érte sőt, még azért is kardozni kellett,hogy egyáltalán kitehessék a táblát,hogy ki adta. Továbbá az általad említett cég saját költségén tartja rendbe a körforgalmat,neked még nem tűnt fel,hogy a cég emberein kívül ott nem dolgozik senki? A városüzemeltető az öntözést szokta elvégezni. Mi bajod van ezzel a céggel? Majd ha kopognak nálad a rendőrök meggondolod,hogy miket irkálsz, mert ez már nem csak hozzá nem értés, hanem égető rosszindulat.Remélem feljelent a Dzsungelország.”
 • 17. juhi 2011. augusztus 30. 15:26
  „Kedves Dohogó! Emlékszem a szökőkútra, az újságos bódéra, de még a postával szembeni nyilvános wc-re is. Az a baj, hogy ezt a várost soha nem vezették tősgyökeres helyiek! Akik meg hozzászólnak, azok volt újudvari pancserek.”
 • 16. pancser 2011. augusztus 27. 21:02
  „15-höz! <moderálva> Ki akart betonozni? Én biztosan nem, betonozott park a mosoni városrészben készül, de ott legalább meghagyták a fákat.”
 • 15. KoPi 2011. augusztus 27. 18:19
  „14. pancser 2011.08.27. 12:10: szerintem a te logikádat követve betonozzunk le mindent és fessük zöldre. Azt még nyírni sem kell...”
 • 14. pancser 2011. augusztus 27. 12:10
  „Véget kell vetni ennek a...... parkosítás őrületnek. Több millió forintos üzletről van szó és ennek kíméletlenül áldozatul esnek több évtizedes egészséges fák. A mai világban olyan parkok kellenek amelyek maiak. A mai park kevés munkát igényel, sok árnyat adó fával, füves területtel és néhány virágszigettel. Amit addig láttunk a körforgalomnál és most a bíróság előtt, ez divatjamúlt ugyanakkor költséges fenntartású megoldás. Eddig a körforgalomnál fűnyírás volt a munka meg a lomb eltakarítása ősszel, most majd a virágágyasokat lehet gyomlálni. <moderálva>”
 • 13. Tmoha 2011. augusztus 25. 21:20
  „Remélem a "macskaköves" útburkolat is vissza kerül, meg a fák az főút mellé!”
 • 12. ejmiakő 2011. augusztus 24. 22:49
  „Hát őszintén, nekem nem tetszik az új forma. A korabeli növényzet nem kavicságyba volt ültetve, borzalmas. Várom, hogy a fák nőjenek, és a kivágott, áttelepített fákat nagyon sajnálom. Nagyon szép volt a fenyőfa, és tavasszal gyönyörűen virágzott a parkoló felőli fácska is. Volt a sarkon is egy fenyőféle, aminek az eszmei értéke 1 millió körül van, azt nem tudom hova ültették át!? Megörökítettem a fákat kivágás előtt-és közben is.”
 • 11. Public 2011. augusztus 24. 18:05
  „"Padokat, szemeteseket is elhelyeznek majd a későbbiekben."

  Esetleg el kellett volna olvasni a cikket...:)

  Köszönjük a parkot! A rosszindulatú emberek meg ne menjenek oda, mert a szájuk jár s közben kiélvezik a jót....no komment!

  Buszozó! Régen sem volt árnyék, de ez most valamiért mindenki vesszőparipája lett...a kedvedért gyorsan növő fákat is kikísérleteznek majd....ősszel jól fog esni a napsütés a séta közben...a buszban meg van fűtés...köszönjük az építő hozzászólást!”
 • 10. Buszozó 2011. augusztus 24. 09:00
  „Milyen jól majd pihenni a tűző napon, mert ugye árnyék az nincsen. :)”
 • 9. pidali 2011. augusztus 23. 14:24
  „6. jól gondolod!”
 • 8. dohogó 2011. augusztus 23. 13:11
  „Kedves "juhi"! Emlékszel a két, halat formázó szökőkútra, és Ignátz Mariann néni újságos bódéjára is?”
 • 7. bela001 2011. augusztus 23. 11:14
  „A tér körül járdacsere mikor lesz?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális ajánlatok álláskeresőknek Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvári kirendeltség (9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 4., tel.: 96/217-866, 96/219-852). Tovább olvasom