Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Óvatosabbak Szlovákiában a magyarok

A magyar csoportok már csak idegenvezetővel keresik fel Pozsonyt, s állítólag az atrocitások hírére jó néhányan lemondták téli síútjaikat.

Magyar turista feljelentése, zászlóégetés, magyarellenes ajtófirkák, magyarverés – röviden így összegezhetők az elmúlt hetek történései Szlovákiában Pozsonytól Révkomáromig. Az új kormány megalakulása óta – melyben helyet kaptak Meciar pártja mellett a nacionalisták is – felerősödtek a magyarok elleni atrocitások. A Kisalföld utánajárt, milyen a hangulat a Csallóközben, hogyan vélekednek az ottani magyar civilek, politikusok a helyzetről, tartanak-e a magyarok a pozsonyi utazástól.

Magyarul ne!

Az ellenzékbe kényszerült szlovákiai Magyar Koalíció Pártja után faji, nemzetiségi és emberiség elleni bűntett elkövetése miatt büntetőfeljelentést tett nemrégiben a pozsonyi legfőbb ügyészségen a magyarországi Magyar Vidék és Polgári Párt is Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke ellen. Szerintük a szélsőséges gondolatoknak nincs helye sem Szlovákiában, sem Magyarországon, a feljelentéssel útját akarják állni a magyarellenes indulatoknak. Az Új Szó című szlovákiai napilap úgy tudja, hogy több magyar család lemondta szlovákiai sítúráját, mert atrocitásoktól tart. Ezt az általunk megkérdezett magyarországi utazási irodák nem erősítették meg. Riskó Nagy László pozsonyi magyar konzul sem kapott még ilyen jelzéseket.

– Olyat azonban már igen, hogy a pozsonyi buszokon akadnak „beszólások", mondván: „itt ne szólaljanak meg magyarul". A mindennapi életben egyébként nem érzékelni a magyarellenességet: a pozsonyi utcákon magyarul beszélhetnek az emberek, továbbra is érkeznek a magyarországi turistacsoportok. Nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek tűnik – állítja.

Vannak rossz helyek

Lelkes Ilona az 535 lelket számláló csallóközi Nádasd település vezetője. Náluk a lakók 90 százaléka magyar anyanyelvű: a polgármester szerint akadt a faluban jó néhány „vegyes házasság". Náluk emiatt sincsenek atrocitások.

– Tíz új nyaralótulajdonos érkezett, elsősorban pozsonyiak: ám ők az értelmiségi réteghez tartoznak, velük nincs gond. A helyiek pedig nem politizálnak, éjjel-nappal dolgoznak: Pozsonyban, Dunaszerdahelyen, Dunakilitin. Helyben is akad munkalehetőség két fuvarozónál vagy a helyi téeszben – mondja.

A zömében magyarok lakta Vajkán nyugalom van, bár az utóbbi néhány évben tucatnyi szlovák család költözött a faluba. Az utcán szólítjuk meg Szűcs Mihályt. „Slota sokkal rosszabb, mint amilyen Meciar volt" – mondja. „Eddig is elnyomtak bennünket, ezután még rosszabb lesz" – állítja barátja, Oross István. „Négy éve megfogadták a szlovák pártok, hogy a magyar pártot pihentetni kell. Tíz év múlva Vajka »tót falu« lesz, már most is negyven szlovák él itt: csak nekik van pénzük házat venni" – mondja Iváncsai Imre. A félelem azonban ott lappang a csallóközi magyarokban, ugyanis Szűcs Mihály búcsúzóul halkan annyit mond: „Igen rossz helyen beszélgettünk, épp egy szlovák ház bejárata előtt."

A biztonság lett az első

A humorérzékét nem veszítette el az STA Travel utazási iroda, mely az interneten ezzel a főcímmel hirdeti sétáló városnézését Pozsonyban (hetven euróért): „és az idegenvezető szabadlábon marad". A mosonmagyaróvári Tourinform-irodában Duschek Zsuzsannától megtudtuk: a mosonmagyaróvári városvédőkkel a pozsonyi „idegenvezetős botrány" előtt két héttel jártak a szlovák fővárosban egy virágkarneválon.

– Akkor egy ottani idegenvezetőt szereztünk, akinek az út után elkértem a telefonszámát. Jó ötlet volt, ugyanis azóta az ország minden részéről rengetegen érdeklődtek pozsonyi idegenvezetők iránt. Úgy tapasztalom, nem járnak ki kevesebben azóta a szlovák fővárosba, ám sokkal elővigyázatosabbak – mondta.

Nem a lakóparkra

Végül egy itthoni tanulságos eset: Rajkára néhány évvel ezelőtt bejelentkezett egy szlovák társaság (a Marianne Group), hogy háromszáz családi házból álló lakóparkot építene a helyi templom mögött. Akkor a képviselő-testület elutasította a beruházást, a hivatalos verzió szerint azért, mert nem akarta módosítani a rendezési tervet. Információink szerint azonban a háttérben az állt, hogy néhányan nem szívesen láttak volna szlovákokat a településen. A beruházó azóta a szomszédos Rusovcén (Oroszváron) húzta fel a lakóparkot, Rajkára viszont már e nélkül is 70 pozsonyi család költözött.

Letörték Petőfi kardját

Megint megrongálták Petőfi Sándor pozsonyi szobrát, most a költő kardját markolattal együtt törték le ismeretlenek. Hiába tették védettebb helyre – a Medikuskertbe –, az alkotást már negyedik alkalommal „támadták meg" vandálok. Feltehetően létra segítségével másztak be az éjszaka lezárt kertbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A püski epizodista

Major Tamás a Széchenyi-egyetem informatikushallgatója, de szívéhez közel igazából már gyerekkorától… Tovább olvasom