Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Öt útlevél, három személyi

Az okmányirodák működésének hiányosságát feltételezi az az eset, amit a közelmúltban derítettek fel a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai.
Egy férfi három különböző névre hivatalosan(!) kiállított személyigazolvánnyal és öt útlevéllel rendelkezett. Az okmányirodában nem tartják kizártnak a hasonló esetek előfordulását. Egy ez idáig ismeretlen férfinek okirat-hamisítás és egyedi azonosító jel meghamisítása miatt volt dolga néhány hete a mosonmagyaróvári rendőrökkel. A férfi ellen szabadlábon hagyása mellett folyt az eljárás. Időközben az ország egy másik kapitányságán a bűnesetek nyilvántartásának böngészése során kiderült, hogy a férfi arcképe nem ismeretlen az ottani rendőrök előtt sem, ám ők teljesen más néven ismerik a jómadarat.

A Lajta-parti rendőrök ekkor komolyabb nyomozásba fogtak az ismeretlen kilétét illetően. A vizsgálódás során kiderült, hogy a férfi arcképével öt különböző névre és adatokra kiállított útlevél és három személyi igazolvány szerepel a központi nyilvántartásban. Az iratok mind egyikét hivatalosan állították ki az ország különböző okmányirodáiban.

Kicserélte a fényképet
A nyomozás eddigi állása szerint a férfi vélhetően úgy jutott a szinte minden elemében hamis, de gyakorlatilag valós okmányokhoz, hogy vásárolt, vagy valamilyen módon szerzett egy régi típusú személyigazolványt, amiben az eredeti fényképet kicserélte a sajátjára oly módon, hogy a változtatást az okmány iroda ügyintézője ne vegye észre.
Majd ezzel a manipulált okmánnyal igényelt útlevelet, illetve új személyit. Az ily módon meghamisított, de minden ízében eredeti okmányokkal az is meretlen férfi bátran közlekedhetett – és közlekedhet ma is – bármerre, annak ellenére, hogy több rendőrkapitányság és bíróság is már hosszú ideje körözi, hiszen az okmányai mellett a Belügyminisztérium központi nyilvántartójában, a személy azonosság-igazoló törzslapon is a megmásított – ám hivatalos – adatok szerepelnek.

Észrevétlen maradhat a módosítás
Bár az iratok egyike sem régiónkban készült, a mosonmagyaróvári okmányirodában jártunk utána annak, hogy a hasonló esetek ellen tudnak-e védekezni. Az iroda illetékese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: ez idáig még nem találkoztak ilyen esettel, ám a 2015-ig forgalomban lévő régi típusú személyi igazolványok fényképe megfelelő eszközökkel és tudással valóban oly módon kicserélhető, hogy a fedőfólia sértetlen marad és a módosítás nem vehető észre, mivel az igazolványnak e részén nincs sem miféle azonosító jel.

Jelenteni!
Az okmányirodában nem tartják kizártnak, hogy hasonló esetek előforduljanak abban az esetben, ha az elvesztett vagy ellopott igazolvány gazdája nem jelenti az esetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darnózseli: Új lendületet kaphat a település

A közért szeretnének dolgozni Mosonmagyaróvár vonzáskörzetében néhány településen változást hozott a… Tovább olvasom