Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Öt hónap munka a segély helyett

Mosonmagyaróvár - Cél, hogy a munkára képes, tartósan munkanélküliek a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában annak érdekében, hogy rendszeres jövedelemhez jussanak. Az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók számára ugyanis a munkaerőpiacra való visszakerülés első lépcsőjét a közfoglalkoztatásban való részvétel jelentheti – összegezte a program lényegét dr. Nagy István alpolgármester.
A jelenleg kialakult helyzet az egyébként alacsony munkanélküliségi rátával rendelkező településeket, így Mosonmagyaróvárt is negatívan érinti. Erre az önkormányzatnak intézkedéseket kellett kidolgoznia, csatlakozva a kormány „Út a munkához" programjához.

Dr. Nagy István elmondta: a foglalkoztatási tervben 208 fővel számolnak idén. A program elkészítésénél az összlétszám meghatározásánál azt a szempontot követték, hogy valamennyi rendszeres álláskeresési támogatásra jogosult ember részére tudnak közcélú munkát felajánlani. Valamennyi foglalkoztatottal megkötött szerződés napi 6 órás munkavégzéssel, 5 hónap időtartamra szól. A közmunkaprogramban részt vevők többsége szakképzettséget nem igénylő feladatokat lát el, míg szakképzettséghez 46 személy munkakörét kötötték. Ebből adódóan a munkavégzés a többség esetében közterületen, míg egy kisebb hányad munkája konkrét helyen történik.

Közmunka: A program tavaly is sikeresen működött, idén már öt hónapra biztosítanak foglalkoztatást a résztvevőknek.
Közmunka: A program tavaly is sikeresen működött, idén már öt hónapra biztosítanak foglalkoztatást a résztvevőknek.

A foglalkoztatást az önkormányzat intézményeiben és a tulajdonában álló gazdasági társaságnál biztosítja.

Így a programban részt vevők a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nél, az Egyesített Szociális Intézménynél, a Karolina Kórházban, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központnál, a város általános iskoláiban, óvodáiban és a bölcsődében kapnak munkát. Feladatuk lesz többek közt a közterületek takarítása, csatornatisztítás, árokásás, az intézmények külső-belső állagmegóvási, karbantartási munkái, fűnyírás, parlagfűirtás, parkgondozás vagy akár óvodai, iskolai gyermekfelügyelet és egyéb kisegítő munkák.

Az alpolgármester hozzátette: akik életkorukból, egészségi állapotukból, egyéni élethelyzetből adódóan nem tudnak munkát vállalni, továbbra is jogosultak lesznek a rendszeres szociális segélyre.

Olvasóink írták

 • 8. lolita 2009. március 29. 11:15
  „Ciganybanda az egesz tarsasag rajuk kell nezni csak,eletükben nem dolgoztak undorito meg a hozzaallasuk is!”
 • 7. pampus 2009. március 26. 18:14
  „A Győri állatkertben is dolgozik egy , habár az Ő "közmunkára ítélt" cirka 830Ft/ óra azaz 40 órán keresztűl sepregetve és nem lapáttal.”
 • 6. Imcsi 2009. március 24. 16:03
  „Tudtam, hogy valahonnan ismerős volt ez a kép:
  http://portal.c-press.hu/200902184266/belfold/a-szekely-ember-meg-a-ciganyok.html”
 • 5. MotorosPista 2009. március 23. 20:03
  „Nagyon helyes, valamit vlamiért.”
 • 4. pampus 2009. március 21. 17:16
  „Az a "hullafáradt-alvó" segélyre várakozó kép nem illene be e sajtóba!”
 • 3. rivotril2mg 2009. március 21. 14:01
  „jaa és azt elfelejtettem mondani hogy ezek az emberek, 2x annyi segélyt kapnak mint pl egy egyedül álló anyuka 2 iskolás gyerekkel akinek tényleg sokszor kenyérre nincs pénze.”
 • 2. rivotril2mg 2009. március 21. 13:59
  „jah annyi a kár hogy ezeknek az embereknek annyira rossz az egészség állapotuk hogy épp a kocsmáig el bírnak sétálni, tovább nem, és a legszarabb az egészbe hogy az alkohol építette őket így le, én is járok munkaügyi központba,és a városházára, látom hogy nap mint nap úgy jár be egy két ember hogy nem is bír bejönni, mindkét ajtófélfát levállalja majd leül azt elalszik.”
 • 1. pampus 2009. március 20. 19:32
  „Jó a védőfelszerelésük! Áttekinthető értelmezhető bérlapjuk is lesz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogok ellen a Duna két oldaláról

Csallóköz - Már évtizedek óta nem irtották a szúnyogokat a Csallóközben, a tavalyi invázió okán… Tovább olvasom