Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Országos védelem az olasz kápolnának

„A világon is egyedülálló az ipartelepi Szent Kereszt-kápolna. Ezért kezdeményeztük az országos védelem alá vételét" – tudtuk meg az évszázados épület sorsát a szívén viselő helytörténésztől, Thullner Istvántól.
Minap avatták fel a magyaróvári temetőben az első világháborús olasz hadifoglyok felújított dsíremlékét. Az eseményre ellátogattak az olasz hagyományőrzők (az Isonzo–Gradisca Cormons Lions Klub, az Alpesi Hegyivadászok Szövetsége és az Isonzó Baráti Kör olasz szekciójának képviselői) is. A síremlék átadása előtt a városházán az olasz csoport vezetői, a Hadtörténeti Intézet küldöttei, Michele Francisco budapesti olasz követségi tanácsos, Carlo Volpe, az Óvártej olasz tulajdonosa, Bodó Zoltán plébános és Árvay István polgármester tárgyalt az ipartelepi kápolna állami védettség alá vonása és további renoválása ügyében.

– Kezdeményezzük, hogy országos védelem alá kerüljön a világon is kuriózumnak számító Szent Kereszt-kápolna. Ez a folyamat tavaly óta gyorsult fel, amikor a Hadtörténeti Intézet szakemberei részletesen felmérték az ingatlant. Azt reméljük, hogy az egyébként most helyi védelem alatt álló kápolna nagyobb hírnévre tesz szert és felújításakor magasabb összegre pályázhatunk – tudjuk meg az Ipartelep egyetlen egyházi épületének a sorsát szívén viselő helytörténésztől, Thullner Istvántól.

A világon is kuriózum az ipartelepi olasz kápolna – mutat rá Thullner István.
A világon is kuriózum az ipartelepi olasz kápolna – mutat rá Thullner István.

Amint arról a nemrég kiadott „100 éves az Ipartelep" című könyvben is olvashatunk, a kápolna története 1912-ig nyúlik vissza: ekkor már szerepel az alaprajza a lőporgyár-építkezés kapcsán. Első változata 1916-ra készülhetett el. Érdekesség, hogy szerkezeti kialakítása semmiben sem különbözik a hadifogolytábor közfunkciókat ellátó barakképületeitől. Megjelenése és az építkezésnél felhasznált anyagok ideiglenesnek szánt funkciót sejtetnek. A százéves épületen még ma is jól láthatók a délolasz festett díszítőelemek, cseresznyefa oltára is az ügyes kezű olasz hadifoglyok munkáját dicséri.

Az első világháborút követően tíz évig kihasználatlanul állt: 1929-ben az akkori műselyemgyár vezetése támogatásával alakították át, bútorozták be. Aztán a Rákosi-éra elején raktárként szolgált. Az 1950-es évek közepétől adott otthont ünnepi szentmiséknek. Egy négyéves munka eredményeként, egy erre a célra létrehozott alapítvány szervezésében 1996 és 1998 között 9,2 millió forintból újították fel utoljára.
Vasárnaponként és ünnepnapokon gyűlnek össze itt a hívek, akik egyébként szépen gondját viselik a magyaróvári egyházközséghez tartozó templom méretű kápolnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városok és a számok

Mire jó a statisztika? Ezt mutatta be dr. Csatai Rózsa Mosonmagyaróvár, Győr és Sopron történeti… Tovább olvasom