Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Nyolc évtized után avatták fel Giesswein szobrát

Nyolcvankét év után hivatalosan is felszentelték és felavatták
Giesswein Sándor egykori országgyűlési képviselő 1931-ben átadott, a magyaróvári plébániatemplom előtt álló szobrát. A szeretet és béke apostoláról elnevezett emlékérmet idén Nagy József székesegyházi kanonoknak, nyugalmazott esperesplébánosnak ítélték oda.

A magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplomban vasárnap a Nagy József korábbi és Bodó Zoltán jelenlegi plébános által celebrált szentmisét követően Giesswein Sándorra emlékeztek. A tudós pap 1905-től két évtizeden keresztül képviselte körzetét az országgyűlésben.

A rendezvényen adták át a 2006-ban alapított Giesswein Sándor-emlékérmet. Ezt idén Nagy József székesegyházi kanonok vehette át. A kapuvári születésű, öt évtizeden keresztül hivatásának élő – ebből több mint két évtizedet a magyaróvári plébánia élén eltöltő –, nyugalmazott esperesplébános megköszönte, hogy olyan nagy elődök után, mint például dr. Pápai Lajos, ő vehette át e kitüntetést. Ünnepi beszédében az emlékérem névadóját, az elkötelezett békeharcos, nagy szociális érzékenységű, keresztényszocialista Giesswein Sándort méltatta.

Nagy József székesegyházi kanonok a 82 év után hivatalosan is felavatott Giesswein-szobor előtt, a róla elnevezett emlékéremmel.
Nagy József székesegyházi kanonok a 82 év után hivatalosan is felavatott Giesswein-szobor előtt, a róla elnevezett emlékéremmel.

82 év után felavatták és felszentelték a szeretet és béke apostola magyaróvári templom előtt felállított szobrát. Kaszás Miklós alkotta meg a tudós, kanonok, nyelvész, vallástörténész és politikus mellszobrát 1931-ben. A korabeli sajtó rövid híre szerint a szoborbizottság azt követően döntött arról, hogy „minden külsőség nélkül fogja átadni a városnak a szobrot", miután az avatásra felkért Klebelsberg Kunó lemondta a beszédet, megtudva, hogy Giesswein személye néhány zavart keltő magyaróváriban ellenérzést kelt.

„Mi, kései utódai ma elvégezzük azt a kötelességet, amit a szoborállítók elmulasztottak. Fölavatjuk ezt az alkotást, s nemcsak megőrzésre, hanem példának adjuk át a város közönségének" – fogalmazott avatóbeszédében elődjéről Nagy István országgyűlési képviselő, mosonmagyaróvári polgármester.

Olvasóink írták

 • 4. amivarosunk 2013. november 17. 06:52
  „Nyugi, azt a szobrot elődeink anno felavatták. De, ha már nagyon avatni akartak az emlékérem létrehozók, akkor min. egy Klebelsberg nagyságú avatót kellett volna hívni, a történelmi hűség kedvéért.”
 • 3. justitia18 2013. november 16. 21:40
  „Tessék mondani: eddig miért nem jutott az eszükbe ?”
 • 2. juhi 2013. november 12. 16:22
  „A fiatalon elhunyt szobrászművész, Kaszás Miklós monumentális síremléke a mosoni temetőben található. Érdemes megnézni, a bejárattól balra a ravatalozó fele kanyarodva nem sokkal jobb oldalt található.”
 • 1. amivarosunk 2013. november 11. 22:35
  „Nem Giesswein személye, hanem Klebelsberg személye volt az, ami néhány magyaróváriban ellenérzést keltett. Ezért mondta le Klebelsberg a beszédet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Elzárják az utat a piacosok autói˝

Többen nem tudnak kijutni utcájukból autójukkal Mosonban, amikor piacnap van, mivel néhányan mások… Tovább olvasom