Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nyolc évszázad időrendben

Lébény - Igényes kiadványban látott napvilágot Kiszeli Lajos nyugalmazott iskolaigazgató, magyar–történelem szakos tanár Lébény nyolc évszázadáról írt nyolcszáz oldalas helytörténeti könyve.

Embert próbáló feladatra vállalkozott Kiszeli Lajos nyugalmazott történelemtanár. Amikor még legutóbb a lébényi iskolában (innen ment nyugdíjba iskolaigazgatóként 2007-ben) a terveiről beszélgettünk, elmondta, hogy egy leendő helytörténeti kiadványhoz több száz oldal gyűlt már össze a könyvtárak, levéltárak, múzeumok több ezer oldalnyi ügyiratának, kéziratának, újságcikkek tanulmányozásával.
A szövegszerkesztő használatát is azért tanulta meg, hogy ezzel is megkönnyítse a gyűjtőmunkát.

– A hazaszeretetre nevelés, a nemzettudat kialakításának alapja a helytörténet, annak ismerete – vallja a nyugdíjas pedagógus, aki ugyan Héderváron született, de Lébényben él csaknem negyven éve. Itt tanított az egykori gimnáziumban, majd tizenhét évig vezette az általános iskolát.
Kiszeli Lajos
Kiszeli Lajos

– A település temploma bő irodalommal rendelkezik, ez jelentette a kiindulópontot, bár az anyagot folyamatosan gyűjtöttem, bővítettem, sokáig a fiókomban feküdt. 2002 nyarán kezdtem rendszerezni a már rendelkezésre álló információkat, és közben jött meg az „étvágyam". A diákoknak, tanároknak nyugdíjazásom után hátra szerettem volna hagyni ezeket az ismereteket – magyarázza a kötet szerzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmillió forint Moson csinosítására

Mosonmagyaróvár - Első körben mintegy 483 millió forint uniós támogatást szerzett Mosonmagyaróvár a… Tovább olvasom