Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Nyártól vásárolhatók a telkek

2004 óta húzódik Püskin az új telkek ügye. Zsoldos Ferenc polgármestert kerestük, aki elmondta: a közművesítés után várhatóan tavasszal elkezdődhet az út kialakítása, így nyárra forgalomképessé lesznek a parcellák.

Nyugodt település, ahol a vizek közelsége jelent vonzerőt – válaszolja Zsoldos Ferenc polgármester, amikor arról kérdezzük, miért érdemes Püskire költözni. Sajnos a statisztikai adatok nem biztatóak: 2008-ban még hat születés jutott hat elhalálozásra, tavaly viszont már kilencen hunytak el és három kisgyerek született. Az el- és beköltözésnél is hasonlóak az arányok: tavalyelőtt tízen jöttek a faluba és ugyanennyien mentek el, tavaly viszont már néggyel többen költöztek el, mint ahányan ide. Egy év alatt tízzel csökkent a létszám, jelenleg 659-en lakják a falut.

– Egyelőre nálunk nem érződik Pozsony közelsége, ugyanis egyetlen szlovák család sem költözött még hozzánk. A megüresedett családi házakat osztrákok, németek vásárolják fel – hangsúlyozza a településvezető, aki reménykedik, hogy Lipót közelségét viszont kamatoztatni tudják az itt élők. Ehhez azonban minőségi szálláshelyekre lenne szükség. Zsoldos Ferenc bizakodik, hogy felismerik a vállalkozó kedvűek ennek lehetőségeit.

Nemrég szerkesztőségünkbe érkezett egy SMS, melyben olvasónk arról érdeklődött, hogyan áll a régóta készülő püski telkek ügye, mikor értékesítik őket.

A faluház melletti területen hatmillió forintból épül játszótér – mutatja Zsoldos Ferenc polgármester.
A faluház melletti területen hatmillió forintból épül játszótér – mutatja Zsoldos Ferenc polgármester.

– Magántulajdonosok egy csoportja tíz hektáron 2004-ben indította el a telekkialakítást. Kérték az önkormányzatot, hogy a külterületeket minősítsük át az új rendezési tervben belterületekké. A beruházók vállalták a telekkialakítás költségeit, így 57 parcella jött létre. A közművesítés miatt késett sokáig az értékesítés – magyarázza a polgármester, aki úgy tudja, tavasszal elkezdődhet az utak kialakítása, így már nyár elején forgalomképessé válhatnak a területek.

Megtudtuk továbbá: a napokban írják alá a faluház mellé tervezett játszótér kivitelezési szerződését, ehhez a LEADER keretében nyertek támogatást. A helyi gyermekek örömére így egy hatmillió forintos, uniós szabványoknak megfelelő játszótér készülhet el.

– Püski idén 58,4 millió forintból gazdálkodik, hiány nincs. Az állami normatívák csökkenése miatt a település az óvoda fenntartásába 4,8 millió forintot, az iskoláéba 2,8 forintot, a napköziébe 3,4 millió forintot pótol be, a körjegyzőség fenntartása pedig 7,13 millió forintot visz el a falu büdzséjéből.

Olvasóink írták

  • 2. invektus 2010. március 01. 16:07
    „:P:P”
  • 1. myrosz 2010. március 01. 02:17
    „Szép, kulturált és lakható falunk van.Nagyon örülök, hogy mindannyiunk örömére forgalomképessé válnak a telkek.Vegyük észre a jót is!
    Az előttem véleményt nyilvánító mondataitól ELHATÁROLÓDOM.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokauszt-vándorkiállítás Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Holokauszt-vándorkiállítás nyílik hétfőn délelőtt 11 órakor a helyi… Tovább olvasom