Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Népszavazás dönthet

Mosonmagyaróvár - Hosszas vita után végül levették napirendről az Újudvar önálló településsé válásával kapcsolatos előterjesztést. A képviselők többsége nem ért egyet a településrész elszakadásával. Esetleg a népszavazással dönthetik el a kérdést.
Az Újudvaron élők kezdeményezték a településrész leválását Mosonmagyaróvárról. Úgy érzik, az ottani fejlesztések nem arányosak adóbevételeikkel. A folyamatot legutóbb a mosonmagyaróvári képviselő-testület is tárgyalta.

Az elszakadás-előkészítő bizottság jelezte az önkormányzatnak, hogy az iskolai-óvodai, az ivóvíz- és a temetkezési szolgáltatást a későbbiekben is Mosonmagyaróvárral kívánják megoldani intézményfenntartó társulás keretében.

Ahhoz, hogy a leválás folytatódhasson, szükség lenne a város szándéknyilatkozatára a feladat átvállalásáról.

Újudvar nem rendelkezik olyan oktatási intézménnyel, amivel a leendő önkormányzat az óvodai, általános iskolai feladatokat teljesíteni tudná. Mosonmagyaróváron lehetőség van arra, hogy az Újudvarról bejáró gyerekek megállapodással szabályozott módon továbbra is járhassanak óvodába, iskolába. Ám a közoktatási megállapodás megkötését a város csak akkor tudja vállalni, ha az érintett gyerekek után a tényleges költségek és az állami normatíva közti különbözetet Újudvar megtéríti. Ez az idei számítások szerint óvodásokra 220 ezer, általános iskolásokra 160 ezer forint évente, fejenként.

Mosonmagyaróvár nem szeretné Újudvar elszakadását.
Mosonmagyaróvár nem szeretné Újudvar elszakadását.

Az ivóvíz- és csatornaszolgáltatást az Aqua Kft. biztosítja, a hálózat a város tulajdona. Az esetleges leváláskor ezt a tulajdont átadnák Újudvarnak. A továbbiakban az ő feladatuk az üzemeltetés, valamint a díjak megállapítása. A temetői szolgáltatásért pedig lakosságarányos hozzájárulást kellene fizetniük a városnak.

A tanácskozáson Török Katalin (Fidesz) hangsúlyozta: a kialakult helyzet az elmúlt 12 év eredménye. Az újudvariak tavasszal – városi pénzből – népszavazáson döntenek majd az elszakadásról. Addig el kell érni, hogy a lakók ne akarjanak leválni. Szentkuti Károly (SZDSZ) szerint a város a szolgáltatások terén tudná korlátozni ezt az ügyet, hiszen nem jó irány az önkormányzatok továbbaprózódása. Szabó Miklós polgármester elmondta: az elszakadás a város számára hátrányos az adóbevételek miatt, előnyös viszont a városüzemeltetés szempontjából. Kovács Gergely (MSZP) szerint a Lajta–Hanság gondoskodása nagy biztonságot nyújtott Újudvarnak, ez a helyzet azonban mára megszűnt.

Évekkel ezelőtt a város jelentős összegeket fordított a településrész közműveinek kiépítésére, annak ellenére, hogy akkor még nem épült ott ki az ipar, nem hozott adóbevételt. Mára viszont létszámarányosan magas iparűzési- adó-bevétele van Újudvarnak, ezért önállósodni akarnak.

A képviselő emlékeztetett, korábban Mosonban is volt hasonló kezdeményezés. Dr. Szalai Zsuzsanna (SZDSZ) szerint az elszakadás helyett Újudvarnak is Moson mintájára létre kellene hoznia egy erős civil érdek-képviseleti szervet.

A testületi ülésen részt vevő újudvari előkészítő bizottság tagjai a felvetésekre egyelőre nem kívántak reagálni. Noha a testületnek csupán szándéknyilatkozatról kellett volna döntenie, több képviselő is úgy vélte, ezzel állást foglalnának az elszakadásról, ezért végül levették a napirendről a döntést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivilágítatlan, mellény nélküli biciklist gázoltak halálra

Károlyháza - Az elsődleges vizsgálatok alapján kivilágítatlanul, láthatósági mellény nélkül, az út… Tovább olvasom