Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem ügyeket látott, hanem az embert mögöttük

Várbalog - Több mint harminc év után végleg búcsúzik a pályától Bán Balázs, aki Jánossomorja után Várbalogon és Újrónafőn körjegyzőként tevékenykedett. A két önkormányzat csütörtökön döntött arról, hogy a megüresedő állásra jelentkező két pályázó közül ki veheti át a stafétát.
– Mindig is az embert láttam az ügy mögött, és ennek megfelelően döntöttem – vallja hivatásáról az ötvenkilenc éves Bán Balázs, aki pályáját 1970-ben a jánossomorjai községi tanácsnál kezdte. A középiskola után a tanácsakadémiára, majd az államigazgatási főiskolára járt. 1989-ben Jánossomorján vb-titkár, később Jánossomorja–Várbalog körjegyzője lett. Egészségi okok miatt 1992 óta Várbalogon és Újrónafőn látja el a körjegyzőség feladatait.

– A pályán töltött évek alatt jó munkatársak vettek körül, akikkel öröm volt együtt dolgozni. Ez megsokszorozza az ember erejét – szól a hála szavaival.

Az elért sikerekről és bánatokról is beszámol: öröm volt a településeknek pályázatok során pénzt szerezni, hajléktalanok, rászorultak, betegek sorsán enyhíteni. Az egész országban tapasztalható gyermeklétszám- csökkenés érzékenyen érintette mind Újrónafőt, mind Várbalogot: mindkét településen megszűnt az általános iskola – könyveli el fájdalommal.

A jegyzői pálya elnőiesedett, persze nem a szakma rovására – véli a búcsúzó körjegyző. A szakmai követelmények is jelentősen átalakultak: egy jegyzőnek naprakésznek kell lennie, új ismeretekkel kell gyarapítania tudását. Bán Balázs szerint ma már nem elég a közlönyök böngészése, aki igazán jó akar ezen a területen lenni, annak folyamatosan követnie kell a szaklapokat és a híreket is.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionokon érkezik a Forma–1

Hegyeshalom - Bár a Forma–1 Magyar Nagydíjig még másfél hét hátravan, a csapatok szállító kamionjai szerda óta sorra érkeznek a Hungaroringre. Az elegáns szállító járművek ezúttal is szinte kivétel nélkül Hegyeshalomnál lépik át a határt. Az idei év az utolsó, amikor a csillogó-villogó luxuskamionoknak még meg kell állniuk a határátkelőn. Tovább olvasom