Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nem kell az ingyen étel a családoknak?

Kistérség - Egyre több a rászorult kiskorú a gyermekjóléti szolgálat látókörében. Sok gyerek éhesen megy iskolába, ennek ellenére kevesen igénylik a nyári étkeztetést.

Hiába a nyugati határ közelsége, a szakemberek szerint minden második mosonmagyaróvári gyerek hátrányos helyzetűnek számít.

Ez nemcsak a családok anyagi helyzetének tudható be, az alacsony jövedelmi, fogyasztási szint mellett a rossz lakáskörülmények, a szülők alacsony iskolázottsági, műveltségi szintje is a befolyásoló tényezők között szerepelhet.

– Azt tapasztaljuk, hogy a falvakban az emberek jobban odafigyelnek egymásra. Így a falusi gyerekek nincsenek olyan nagy veszélynek kitéve, mint városi társaik – hangsúlyozza Pinkéné Bodnár Zsuzsanna szolgálatvezető. Elmondta: a gazdasági nehézségek hatására elsősorban anyagi, megélhetési, lakhatási ügyekben jártak el, erre van a legtöbb példa. Sajnos évek óta emelkedik a családi (szülő-szülő, szülő-gyermek közti) konfliktusok száma. A gyermeknevelési hiányosságokból adódó problémák megoldása is számos feladatot ad a szakembereknek, akárcsak a magatartási és iskolai teljesítményzavarok.

– A gyermekvédelmi jelzőrendszernek köszönhetően időben értesülünk a problémákról. Sajnos egyre többször szembesülünk azzal is, hogy a gyerek nem visz tízórait, éhes, az ebéd befizetése is egyre nagyobb gondot jelent a családoknak, sok az elmaradás – teszi hozzá a szolgálatvezető. Csendes Viktória családgondozó szerint arra is van példa, hogy a gyerekek napokat hiányoznak az iskolából, így próbálják a szülők az étkezésre befizetendő összeget megtakarítani.

Úgy tudjuk, ennek ellenére mégis kevés rászorult használja ki az ingyen nyári étkeztetés lehetőségét. A kistérségből például négy-öt településen van rá igény: Mosonmagyaróváron a gyermekjóléti szolgálat és a városháza igazgatási osztálya közösen dönt arról, hogy ki az a százhúsz kiskorú, akinek vállalni tudják az étkeztetését.

Jánossomorján több mint húszan étkezhetnének a szünidőben ingyenesen, ám a szolgálat munkatársa hiába hirdette meg a lehetőséget, úgy tűnik, nincs rá érdeklődő.


Nyári napközis tábor

A gyermekjóléti szolgálat munkatársai a nyári szünet alatt napközis foglalkozásokat szerveznek a diákoknak kirándulásokkal, játszóházzal, előadásokkal. Az önkormányzat évente 60–70 rászorult gyerek táboroztatását finanszírozza.

Olvasóink írták

  • 2. lolita 2009. június 05. 22:27
    „De ha penzt nyujtottak volna a szegeny csaladoknak,azt biztos elfogadtak volna az nem lett volna szegyen!? De ha nincs ra igeny akkor megsem eheznek a gyerekek,a szegenyseg kellemetlen allapot,de nem lenezö,szerintem.”
  • 1. invektus 2009. június 05. 20:56
    „AZÉRT NEM KELL MERT SZÉGYELIK HOGY SZEGÉNYEK
    ÉN IS SZÉGYELENÉM !!!!!!
    MERT A SZEGÉNYEMBERT ÁLTALÁBA LENÉZIK .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsodort kerékpárosok, hiányzó pénz

Halászi - Biztonsági őr vigyáz a felújítás alatt lévő halászi hídra, mióta egyre több vasanyag… Tovább olvasom