Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Nem ismert módosítások

Duray Miklós, a Magyar Koalíció pártjának elnöke tegnap Mosonmagyaróvárra látogatott. Véleménye szerint – a határon túli magyarság számára kedvezőtlen – háttérmegegyezés született a kedvezménytörvényről a magyar és a szlovák kormány között.
Duray Miklós az MKP, és Pogány Erzsébet, a Szlovákiai Szövetség a Közös Célokért szervezet irodavezetője a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal meghívására érkezett a városba. A párt tiszteletbeli elnökétől megtudtuk: céljuk, hogy a státustörvény további kibontakozásának lehetőségeit megkeressék. Igaz, jelenleg épp ennek szűkítése fenyeget.

Háttérmegegyezés

Duray egyelőre nem ismeri a két kormány jelenlegi szándékait a kedvezménytörvény ügyében. Szerinte az új módosító javaslatot kevesen látták. Úgy gondolja: Kovács László és Eduard Kukan találkozóján a szlovákiai magyarság számára kedvezőtlen háttérmegegyezés születhetett. E szerint a magyar parlament elfogadja a törvény módosítását, de a határon túl élőkre az alapszerződésben foglaltak vonatkoznának majd. Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban nem érvényesülhetnek az előnyök, pedig a jogi lehetőségek nem tiltják a határon túli támogatásokat. Az elnök szerint a magyar kormánynak határozottabb álláspontot kellett volna az unió felé képviselni.

Felmerült a gyanú

Duray élesen fogalmazott, amikor azt mondta: a kedvezménytörvény uniós ellenzői mind baloldali politikusok. Tudomása szerint a magyar baloldali politikusok között is sok ellenző akad, így felmerült a gyanú, hogy a kedvezőtlen képet mutató – például a Jürgens-féle – jelentés magyar megrendelésre készült. A határon túliak szemében ez a kormány politikájának hitelét csökkenti. Az elnök a szlovák kormányfő arrogáns viselkedésére is kitért. Véleménye szerint Dzurinda a koalíciós partnerekkel szemben is elfogadhatatlanul viselkedik. Igazából mégsem ez, hanem a szlovák lehallgatási botrány, mely során bűnvádi eljárás indul szlovák képviselők ellen, koalíciós válsághoz vezethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tyson ellenfele a Lajta-parton

A nyolcvanas évek nehézsúlyú ökölvívója, Szikora István tanítványával, az ötszörös magyar bajnok… Tovább olvasom