Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Negyedszázada dolgoznak a városért

A mosonmagyaróvári városvédők huszonöt éve tömörültek egyesületbe.

Nincs olyan hónap, hogy ne adnánk hírt a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület tevékenységéről: emléktábla- vagy szoboravatásról, koszorúzásról vagy a szervezet kulturális rendezvényeiről. A mosonmagyaróvári városvédők huszonöt éve tömörültek egyesületbe.

Aligha akad a városban olyan utca, amelyhez a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület valamilyen formában ne kapcsolódott volna huszonöt éves tevékenysége során.

– A Hazafias Népfront kezdeményezésére 1985-ben, 180 taggal alakult meg a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület, alapító elnöke dr. Nagy György volt – eleveníti fel az egyesület múltját dr. Kocsis Sándor elnök. Elmondta: az egyesület első évében a fő témát az Ausztriából érkező szemét és a mosonmagyaróvári hulladéklerakó gondja adta.

Mostanra 265 tagot számlál az egyesület. Az ötvennél több alapító tag a keddi jubileumi közgyűlésen a Flesch Károly Kulturális Központban emléklapokat vehetett át. A rendezvényen elnökük számolt be negyedszázados tevékenységükről, és kiállításon mutatják be azokat az alkotásokat, kiadványokat, amelyek hozzájárultak a Lajta-parti város épített és természeti örökségének megőrzéséhez, gyarapításához.

Tevékenységükért több megyei és országos elismerést is kaptak, míg tagjai közül többet is kitüntettek Mosonmagyaróváron Pro Urbe díjjal. A városvédők szoros kapcsolatot ápolnak a Széchenyi Polgári Körrel, a Mosoni Polgári Körrel, és hamarosan komoly együttműködésre lépnek az Óvári Gazdászokkal is.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2010-et Széchenyi-évnek nyilvánította. Az egyesület a legnagyobb magyar előtt több rendezvénnyel is tiszteleg. Április 17-én emléktúra indul Bécsből Nagycenk, Fertőszéplak, Mosonmagyaróvár, Pozsony érintésével Döblingbe. Az egyesület elnöke szerint a Széchenyi-lakótelepen álló portrészobor környezetét addig méltó módon rendezni kell. Emellett idén sem marad el a városi Szent László-nap, a tullni virágkiállításra a kirándulás és a Kulturális Örökség Nap sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetbarát települést terveztek

Darnózseli–Budapest - ˝Környezetbarát város vagy falu tervezése˝ témában írtak ki pályázatot… Tovább olvasom