Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Négy új cég készül letelepedni

Mosonszentmiklóson több új munkahelyteremtő vállalkozás is szeretne letelepedni. Az önkormányzat vállalkozásba adta ki a művelődési ház üzemeltetését.
Mosonszentmiklós idei költségvetése 277 millió forint. A képviselő-testület mintegy ötmillió forinttal támogatta a civil szervezeteket, amelyek aktívan részt vesznek a községi programok szervezésében. Legutóbb december 18-án a karácsonyvárás jegyében színvonalas hangversenyt adott a helyi fúvószenekar és a zeneiskola, amelyen fellépett a Ciklámen Asszonykórus és a lébényi Eight Singers Énekegyüttes is. Mikulásra (Szent Miklós a község védőszentje) pedig a Mosonszentmiklósi Faluvédő Egyesület havonta megjelenő lapjának első számát kapták kezükbe a község lakói.

– A büdzsé nyolc százalékát tudjuk fejlesztésekre fordítani, hiszen a költségek jelentős részét az intézmények és a polgármesteri hivatal fenntartása teszi ki. Ennek ellenére sikerült néhány jelentős fejlesztést végrehajtanunk az év folyamán – tájékoztatta lapunkat Varga László polgármester.

14 építési telek értékesítésre

A Rábca és Béke utcában 14 építési telket alakítottak ki, értékesítésre. A gyártelepi községrészben 2,3 hektáros kereskedelmi-gazdasági célú területet alakítottak ki nyolcmillió forintból. Ennek egy részére egy beruházóval tárgyalnak, aki egy elektromos alkatrészeket gyártó, 20–30 nőt foglalkoztató üzemet szeretne építeni. Újra jelentkezett az a cég is, amely az autópálya két oldalán benzinkutakat építene.
Elvi engedélyt adtak ki nemrégiben egy intervenciós gabonasilópark építéséhez. A tartalék ipari területen egy gépkocsiforgalmazó cég építene elosztóállomást és raktárt. Egy útépítő vállalkozás aszfaltkeverő üzemet létesített volna a mosonújhelyi településrészen, ám a helyiek kérésére a képviselő-testület nem támogatta a tervet.

Az önkormányzat mintegy 15 millió forintból hatmilliós pályázati támogatással felújíttatta a Gergely utca burkolatát. Vállalkozók segítségével újabb játszótérrel bővült a falu a Rábca utcában. A Leader+ program keretében egy 90 millió forintos EU-s kistérségi támogatást szerettek volna elnyerni, de pályázatukat forráshiány miatt elutasították.

Megvalósult a teleházprogram

Mosonszentmiklóson átszervezték a művészeti oktatást. Az általános iskolát és az óvodát pályáztatás után továbbra is a régi vezetők irányítják. A művelődési házat korábban üzemeltető vállalkozó felmondott, márciustól pályázat útján a Raab-Márki Bt. nyerte el az üzemeltetést. A házban megvalósult a teleházprogram 11 számítógéppel. Az épületet riasztóval szerelték fel, felújították a villamos hálózatot és emelték a komfortszintet.

Az önkormányzat működteti az öregek napközi otthonát, amelyben 16 főt látnak el. Lehetőségeik szerint támogatják a szociálisan rászorulókat. Idén 114 család kapott beiskolázási segélyt, 24 gyermek teljes, tizenkettő pedig 50 százalékos étkezésidíj-kedvezményt kapott.

Közhasznú foglalkoztatással a község önállóan megoldotta a fűnyírási, szemétgyűjtési, apróbb javítási munkákat, saját kivitelezésben padokat és szemétgyűjtőket helyeztek ki. A hulladékkezelést végző Komszol uniós pénzből néhány éven belül a szeméttelep helyén hulladékudvart alakít ki, bővül a szelektív gyűjtés, a háztartások két gyűjtőedényt kapnak.

Tervek a jövőre

Jövőre szeretnék folytatni az úthálózat javítását. A játszótereket, a közterületeket szabadtéri játékokkal és utcai bútorokkal látnák el. Javítanák a falugazdálkodási munkák feltételeit. Tervezik a szociális intézmények és szolgáltatások lehetőség szerinti integrálását. Fejlesztenék az oktatási-nevelési intézmények eszközállományát. A működési költségek csökkentése érdekében viszont osztályösszevonást és csoportcsökkenést hajtanának végre. A temetőben urnafalat és fedett ravatalozót alakítanának ki. Tervezik egy, a faluért tevékenykedő közalapítvány létrehozását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életjelek karácsonyi énekre

A halászi Horváth Katalin agyi értágulattal s túl vékony érfalakkal született. A 25 éves nő átesett három agyvérzésen: tavalyi műtétje orvosi szempontból egyedülálló volt, eddigi felépülése maga a csoda. A falubeliek többször gyűjtöttek a gyógykezelésére. Kati most a teljes felépüléséért küzd, s beteg, rászorult embereken segítene. Tovább olvasom