Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Naposház: dolgozhatnak is a sérültséggel élők

A Naposház sérültséggel élő fiataljainak számos programot szerveznek a gondozók immár tizenhat éve. Háromféle munkára is lehetőség van náluk.

A Naposház a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény szakmai egységeként működik. Jelenleg két telephelye van, a Naposház és az autistaház, utóbbit tavaly adták át. A harminc férőhelyre hároméves kortól fogadják a fiatalokat, felső korhatár nincs. Az intézmény korábban az értelmi sérültek napközijeként működött, jó ideje azonban egyéb sérültséggel élő embereket is tudnak itt fogadni. Specialitása a megyében az intézményen belüli szociális foglalkoztatás. A fiatalok négy és hat órában végezhető munkalehetőséget kapnak, melyet természetesen jövedelemért végeznek. „Ennek lényege, hogy kialakuljon bennük a felelősségvállalás, a feladattudat érzése" – mondta Borsos Eszter, a Naposház szakmai vezetője. Hozzátette: háromféle munkavégzésre van náluk lehetőség. A szivacsgranulátum-készítésbe tudják a legtöbb fiatalt bevonni. Ezenkívül ajándéktárgyak készítését is választhatják, a harmadik, más jellegű munka a kertgondozás, takarítás.

A Naposház fiataljai – nagyon sok programot szerveznek részükre minden évben.
A Naposház fiataljai – nagyon sok programot szerveznek részükre minden évben.

„Jöhet hozzánk bárki úgy is, hogy csak a nappali ellátást veszi igénybe. Ilyenkor segítünk az ügyintézésben, együtt megyünk boltba vagy a piacra, közösen adjuk fel a leveleket a postán" – tette hozzá az intézmény vezetője.

Az intézmény fiataljai számára nagyon sok programot szerveznek minden évben. „Sütünk-főzünk, uszodába járunk, sokat kirándulunk. Szinte kéthetente van valamilyen esemény, most éppen a farsangi programra készülünk. Már harmadik éve, hogy a Kossuth-gimnázium tanulóival is szervezünk közös programokat. Ilyen például a sportnap, de egyéb rendezvények során is szoros az együttműködés" – tudtuk meg.

Borsos Eszter tájékoztatása szerint a Sérült Fiatalok Hagyományőrző Nemzetközi Találkozójának rendszerint Mosonmagyaróvár ad otthont. Az egész napos eseményen bemutatók, interaktív programok, szórakoztató, pihentető és ügyességi feladatok várják a résztvevőket. Ezen a rendezvényen az ausztriai és szlovákiai társintézmények ellátottjai, az Éltes Mátyás-iskola diákjai is rendszeresen részt vesznek.

„Ahhoz, hogy programjainkat megvalósítsuk, nagyon sok segítséget kapunk városi pályázatok útján, illetve a Gondoskodás Alapítványon keresztül. Az autistaház létrejöttében pedig nagy szerepe van a Rotary klubnak, a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítványnak, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézménynek, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulásnak, Mosonmagyaróvár önkormányzatának, valamint a sok-sok adományozónak, akik mind támogattak minket" – hangsúlyozta Borsos Eszter.

Olvasóink írták

  • 2. oxana 2013. február 15. 12:42
    „Nekünk a munka természetes (ha van), nekik öröm.”
  • 1. Contar 2013. február 15. 11:32
    „Jó kezekben vannak, és a képen is látszik az őszinte mosolyukról, hogy jól érzik magukat!
    És milyen büszkék, hogy dolgoznak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lett a majori víztorony

Zajlik a Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajor szabályozási tervének módosítása. Tovább olvasom