Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Napi húsz liter víz – beosztva

Napi húsz liter vizet kénytelen beosztani már egy hónapja egy mosonmagyaróvári idős házaspár, miután a szomszéd ház tulajdonosa elzárta az addig működő csapokat.
Az idős házaspár negyven liter vizet kap naponta
A mosonmagyaróvári Szebik Antal és felesége már egy hónapja víz nélkül élik mindennapjaikat. Az idős házaspár harminc évvel ezelőtt vásárolta meg a Lakatos utcai házat. Mivel az utcában nem volt kiépítve az ivóvízvezeték, Szebikék – szomszédaikhoz hasonlóan – a közeli Templom utcai közkútról hordták a vizet nap mint nap.
A vízvezetéket a Honvéd utca felől, a közvetlen szomszéd udvarán lévő aknán keresztül tudtuk volna beköttetni – kezdi a történetet Szebik Antalné. Többször megkértük a szomszédot, egyezzen bele a munkálatokba, ám minden esetben elzárkóztak ettől. Később, miután leszerelték az utcai közkutakat, felajánlották, hogy ráköthetünk a hálózatra, de nem külön vezetékkel – mivel így fel kellett volna túrni az egész udvarukat –, hanem a saját rendszerükön keresztül, a pincéjükben. Csupán szóban állapodtunk meg a vízhasználatról és minden hónapban annyi díjat fizettünk, amennyit kért. Többször felajánlottam, hogy írjunk megállapodási szerződést, sőt, saját vízórát is akartunk felszereltetni, de a szomszédasszony úgy vélte, nincs erre szükség, hiszen jóban voltunk és megbíztunk egymásban.
– Tavaly januárban sajnos meghalt a szomszédasszony, az örökös gyerekek pedig azt mondták, hogy amíg nem adják el a házat, addig használhatjuk továbbra a vízvezetéküket, ám az-

után nem, mivel az édesanyjuktól csak szívességi alapon kaptuk a vizet és ők ezt bármikor felmondhatják. Kértük az örökösöket, hogy az udvarukban lévő aknából saját vezetékkel és vízórával ráköthessünk a rendszerre, ám ezt minden esetben elutasították. Idén január elején küldtek egy levelet, hogy fagymentesítés miatt elzárják a csapot. Felajánlottuk, hogy saját költségünkön fűtjük a szomszéd üres házat, hogy a csövek ne sérüljenek, ám ettől is elzárkóztak. Január 8-án aztán minden előzetes tájékoztatás nélkül elzárták a vizet. Kérésünkre csupán annyit mondtak, hogy engedjünk ki annyit, ami kitart tavaszig. Végül az önkormányzattól kaptunk segítséget.

„ Elintézték, hogy amíg a helyzet rendeződik, az Aqua Kft. kétnaponta házhoz szállít nekünk két húszliteres kannányi vizet. Ebből a mennyiségből kell megoldanunk a tisztálkodást, a főzést és minden egyéb vízigényes tevékenységet." 

 

 – A polgármesteri hivatal igazgatási osztálya kivizsgálta az ügyünket és határozatában felszólította a ház tulajdonosát, hogy azonnali hatállyal állítsa vissza a vízellátást. Mivel ennek nem tettek eleget és nem vették át az értesítést, az önkormányzat újabb határozatot hozott, amiben húszezer forint pénzbírságra és a szolgáltatás visszaállítására kötelezték. Tudomásunk szerint azonban ezt a határozatot sem vették át. Így sajnos már egy hónapja élünk víz nélkül és félünk tőle, hogy a helyzetünk nem fog megoldódni – mondja kétségbeesetten Szebik Antalné.
Lapunk felkereste az érintett szomszédot is, hogy fejtse ki álláspontját, ám nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzveszélyes mezőgazdaság

A megye tűzoltó elöljárói, illetve a polgári védelem szakemberei törzsvezetési gyakorlatukon a… Tovább olvasom