Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Múzeumi negyed hiteles történelemmel

Az egyedit, a különlegest, a város múltjából gyökerezőt kell megmutatnunk a turistáknak Mosonmagyaróvárból, nem az idegen tartalmakat, mert abban kockázat van – vallja Szentkuti Károly múzeumigazgató.
„Ugyan a gyomor és egészség irányába elment a turizmus, hiszem, hogy a szellemre, értelemre is lehet hatni az intelligens turizmus által" – hangsúlyozta Szentkuti Károly múzeumigazgató, aki a Múzeumi esték sorozat keretében egy múzeumi negyed gondolatáról beszélt.

– Sok hókuszpókusz, nagy attrakciók készülnek mostanság, melyeknél nem számít a történelmi hitelesség. Az intelligens turizmus tudja a lokálpatriotizmust, hazafiságot erősíteni. Az idegen tartalomban kockázat van, ezért kell bemutatni az egyedit, a városra jellemzőt – véli a múzeumigazgató, aki mint mondta, egy múzeumi negyed „álmát" kívánta megosztani a hallgatósággal. A múzeumi negyednek a belváros egy kilométeres körzetében kell elhelyezkednie – jegyezte meg.

Frigyes főhercegnek szobor készült.
Frigyes főhercegnek szobor készült.

Mi lehet érdekes a turista számára Mosonmagyaróváron? A római korból az Ad Flexum katonai tábor, ehhez különféle projekteket lehetne kapcsolni. Továbbhaladva az időben a Szent István királyi vármegyékhez: Mosonnak kiemelten fontos szerep jutott a vármegyék között. A mosoni vár a királyság kapuja volt, erre ma semmi nem utal a tavaly Mosonban felavatott emlékművön túl. A magyaróvári városfal déli kapubejáratának egy kis részét sikerült megőrizni, ezt egy üvegfallal lehetne lefedni. Szentkuti szerint a Habsburgokkal nem állunk rosszul: Frigyes főhercegnek szobor készült, koporsója a templomi kriptában látogatható. A Habsburg-kripta ereklyéi is megtekinthetők lesznek a restaurálást követően. A magyaróvári az első az agrártudományi akadémiák között, erre is büszkék lehetnénk, akárcsak a várban található egyetemtörténeti kiállításra, melynek ma nincs gazdája. Széchenyi Istvánról, a reformkorról a róla elnevezett teremben lehetne megemlékezni.

A Holzhammer-ház egy lehetséges helyszín a XX. századi múzeumra.
A Holzhammer-ház egy lehetséges helyszín a XX. századi múzeumra.

Felmerült egy XX. századi múzeum kialakításának a gondolata is, melynek akár a Pálffy- villa vagy a Holzhammer-ház is otthont adhatna. A „Sorscsapások" múzeum az elmúlt évszázadból a város múltját jelentősen befolyásoló emlékeket soroltathatná fel: Trianontól, amikor a vármegye mintegy felére csökkent, a holokauszton, a kitelepítéseken keresztül a véres 1956. október 26-ig. Szentkuti Károly kortárs galériának a Serényi-kapu egy épületrészét nézte ki, míg a készülő Gyurkovics-emlékszoba irodalmi emlékhelyként funkcionálna.

Az előadáson felszólalók olyan további épületekre hívták fel a figyelmet, mint a malom, a sóház, a Fekete Sas vagy a postapalota, és természetesen elhangzott az egyetem tulajdonában lévő óvári vár (mint mondták, ritkaság, hogy a belvárosban található ilyen építmény) is.

Olvasóink írták

  • 1. RUDI 2012. március 06. 14:46
    „Természetesen, hogy együttesen kell ismertetni a látogatókkal, a Mosonmagyaróvári történteket,hisz erre, jó ha időben oda figyel a Vezetőség.Hisz a múltunkat visszük magunkkal, akár gondolatban, akár képekben stb.Szerintem sem szabad meg feledkeznünk ,hisz mindig is van és lesz , fiatal generáció , ki többet szeretne tudni,a városról melyben él lakik.Mindig is fontossági pont, hogy megőrizzük, a már létező, vagy már nem létező,épületek vissza tükröződését,mely feledésbe lenne.Nagyon fontos,hogy mindig is ,tudjuk ,hogy igen is szükség van múzeumokra,épületekre is.Egyet értek .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozi

Tovább olvasom