Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Művészeti képzés az Ujhelyiben

Aki szeptembertől az Ujhelyi Imre Általános Iskolába íratta gyerekét, több mint valószínű, hogy az intézményben folyó nívós művészeti kiegészítő képzés miatt tette. Az iskola a klasszikus balett és a színpadi mozgás oktatásáról, továbbá kórusáról ismert, s idén ősztől újdonsággal is várják a gyerekeket.

Sok kicsi már úgy jön az iskolába, hogy óvodában megismerkedett a balett alapjaival. Mészárosné Zuber Éva és Fekete Angéla klasszikusbalett-tanárok alsó tagozatban képzik a növendékeket, akik – ha jó ajánlást kapnak mestereiktől – akár a győri művészeti iskolában is folytathatják tanulmányaikat felső tagozaton. Aki marad az Ujhelyiben, színpadi mozgást tanulhat O. Cser Zitánál. A felső tagozatosok komolyabb felkéréseknek is eleget tesznek, a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány amatőr színjátszóival is fellépnek: legutóbb A kölyök és az Isten pénze című darabokban láthatta őket a közönség. Erdélybe is elutaznak kétévente a Szent György-napokra, és az egész iskolát megmozgató év végi nyárcsalogatón is színpadra állnak. Ilyenkor kétszáz-kétszázötven gyerek is szerepel a műsorban.

Az Ujhelyi-iskola igazgatója, Gálos Jánosné nagyra becsüli az iskola immár ötvenöt tagú kórusát is. Nemrégiben ők énekelhettek egy számot a Republic együttessel a Nyári Fesztiválon. Bojér-Varga Szilvia vezetésével ismét komoly fellépésre készülnek.

– Iskolánkban az idei lesz a századik tanév, s ezt méltón szeretnénk megünnepelni. Október 8-án a századforduló hangulatában zajlik majd ünnepi műsorunk: egy Karinthy-összeállítással készülünk – tájékoztatott az igazgató.

Az iskolai balettképzésben alig-alig vesznek részt fiúk, évfolyamonként csak egy-kettő. Ők inkább a néptáncot és a teniszt választják vagy sztepptáncot tanulnak. Idén újabb lehetőséget kínál számukra az iskola: ősztől szertornára is járhatnak majd.

Az igazgató vallja, a művészeti képzésnek számos közvetett haszna is van. – A gyerekek kitartást tanulnak, talpraesettek, nyitottak lesznek és a mozgásfejlesztés a kognitív képességeikre is jó hatással van – állítja.

– Nagyon büszkék vagyunk a növendékeinkre – tette hozzá Gálos Jánosné. – Többük előtt szép karrier áll, egyesek már a győri művészeti szakközépiskolába járnak, de akad, aki a bécsi operaház balettintézetében tanul. Van diákunk a Szegedi Kortárs Balettnél, de más, immár balettművész „gyerekünkre" is szívesen gondolunk vissza – sorolta a vezető. – Volt növendékeink, akik most középiskolások, egyetemisták, máig összejárnak, és O. Cser Zita vezetésével továbbra is színpadi táncot tanulnak s fellépnek. Ők mutatnak példát a kisebbeknek, akik még a klasszikus balett alapjainak elsajátításánál tartanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes az új tankönyv vagy sem?

Az „ingyenes tankönyv" nem azt jelenti, hogy új könyveket teljesen ingyen biztosít az iskola. Tovább olvasom