Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Motorral a madjarok nyomában

Nem mindennapi vállalkozásba fogott a mosonmagyaróvári Vígh János: motorkerékpárral, egyedül indulna útnak Kazahsztánba, ahol a madjar törzs látja majd vendégül.

Tavaly már tartott egy ˝főpróbát˝, akkor a Kaszpi-tengerig sikerült eljutnia.

Két szenvedélyének is hódol egyszerre az a mosonmagyaróvári férfi, aki egy nem mindennapi útra vállalkozik május folyamán: egyrészt imád motorozni, másrészt szívesen böngészi a honfoglalásról szóló kiadványokat. Éppen ezért a honfoglalás kori magyarok nyomába ered, igaz, nem lóháton, hanem motorkerékpáron. Az összesen tizenkétezer kilométeres út célja Kazahsztán, ahol a madjar törzs vendéglátását élvezi majd.

– Régóta, a nyolcvanas évek vége óta motorozok. Már tavaly elindultam a nagy útra, akkor azonban csak a Kaszpi-tengerig sikerült eljutnom (az orosz vízumom egyszeri beutazásra szólt). Tehát a májusban előttem álló út egy részét már ismerem – magyarázza a mosonmagyaróvári férfi, aki egyébként egy kétszáz fős vállalkozás ügyvezető igazgatója. Felvette a kapcsolatot a kazahsztáni madjar törzs kutatásával foglalkozó Bíró Árpád Zsolt antropológussal, aki fogadtatását előkészíti a törzsnél.

Vígh János májusban tizenkétezer kilométert tesz meg motorján Kazahsztánig.
Vígh János májusban tizenkétezer kilométert tesz meg motorján Kazahsztánig.

– Ukrajna, Oroszország érintésével jutok el Kazahsztánig. A Szaga nevű falu lesz a végcélom a Torgaj-medencében, ahol vendéglátóm valószínűleg Kurmangazi Sokpituli, az arkaliki elektromos művek vezérigazgatója lesz – sorolja Vígh János, aki a nagy utat három hét alatt, egy BMW motorkerékpárral, egyedül teszi meg. És hogy miért vállalkozik a kalandra?

A tizenkétezer kilométeres út célja Kazahsztán, ahol Vígh János a madjar törzs vendéglátását élvezi majd.
A tizenkétezer kilométeres út célja Kazahsztán, ahol Vígh János a madjar törzs vendéglátását élvezi majd.

– Általános iskolában nem jeleskedtem történelemből. Felnőtt fejjel viszont vonzást éreztem, főként a honfoglalás érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy őseink miként tudták megjárni ezt az utat, másrészt a vadromantika is hajt – árulja el vállalkozásának okát. A mosonmagyaróvári cégvezető szerint a csomagjából nem hiányozhat a víz, az üzemanyag, a megfelelő papírok – orosz és kazah vízum –, térkép és a mobiltelefon.

Oroszországban már tudja, hol fog megszállni, utána viszont sátorban húzza meg magát éjszakára.


Ganxstáék is nekivágnak

Májusban nemcsak Vígh János vág neki Kazahsztánnak, egy nagyobb csapat is készülődik, élén Ganxsta Zolee-val, Bárdosi Sándorral és Kőváry Barnával. Ők Ukrajnán, Oroszországon át egészen a kazahsztáni űrkikötőig, Bajkonurig autóznak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeül a testület Mosonmagyaróváron

Soros ülését tartja Mosonmagyaróvár önkormányzatának képviselő-testülete csütörtökön délután 1… Tovább olvasom