Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvári gyásznap - A diktatúrák fegyvere a hazugság

˝Mosonmagyaróvár a forradalom tisztaságának szimbóluma, de a kádári diktatúra éveiben még ezt is sikerült bemocskolni.˝

Mosonmagyaróvár a forradalom tisztaságának szimbóluma, de a kádári diktatúra éveiben még ezt is sikerült bemocskolni. Ám a hazugság Mosonmagyaróváron sohasem lehetett teljes, a város nem felejtett, a sortűz áldozatai és sérültjei út menti keresztként figyelmeztettek mindenkit a felfoghatatlan bűnre, ami ezen a téren történt – hangsúlyozta megemlékezésében Erdélyi János filmrendező a keddi mosonmagyaróvári gyásznapon.

A városi gyásznap forgatókönyve húsz éve változatlan, ezúttal is Gyász téri koszorúzással fejeződött be, ahol Erdélyi János filmrendező mondott beszédet. Fotó: M. Á.
A városi gyásznap forgatókönyve húsz éve változatlan, ezúttal is Gyász téri koszorúzással fejeződött be, ahol Erdélyi János filmrendező mondott beszédet. Fotó: M. Á.

Mosonmagyaróvár gyásznapjának forgatókönyve húsz év óta szinte azonos. Sajnos főhajtásra késztető helyszínből több is van a városban, az ismert meggyilkoltak nevét táblák őrzik városszerte. A megemlékezések sora kedden délelőtt a kórháznál kezdődött, majd Gulyás Lajos emléktábláját koszorúzták meg a résztvevők. Ezt követően a Hunyadi-iskolában emlékeztek meg a sortűz szakmunkástanuló áldozatairól. Az egyetemnél dr. Kuroli Géza professzor emlékezett az ötvennégy évvel ezelőtt történtekre, majd a polgármesteri hivatalnál Gábor Józsefné, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület elnöke méltatta az 1956. október 26-án megalakult nemzeti tanács érdemeit. A magyaróvári temetőben Simon Zsuzsanna, a városi kollégium igazgatója emlékezett meg az ötvennégy évvel ezelőtti vérengzés áldozatairól és idézte fel a sortüzet követő eseményeket.

Erdélyi János filmrendező
Erdélyi János filmrendező.

A magyaróvári temetőből gyalogos felvonulás indult a Gyász térre. Itt a kegyeleti megemlékezés szónoka, Erdélyi János filmrendező azt hangsúlyozta: ezen a helyen arról beszélni, hogy mi történt, ma már nem kell. De hogy miért történt, arról talán lehet és kell is.

– A fiatalok kissé értetlenül nézik az embert, ha úgymond kommunistázik. Pedig a kommunizmusról, a számukra ismeretlen szocializmusról, amíg valakinek is fontos a szabad emberi élet és méltóság, beszélni kell, mert különben nem értik meg a sortüzeket. Nem értik így meg, hogy amúgy normális falusi fiatalok, jóérzésű városi munkásfiúk állnak a gépfegyver mögött és a szocializmus védelmében szíven lövik a tizenkilenc éves szőke akadémista lányt. Eszement világ volt ez, fiúk, lányok. Ha meg akarjátok egyszer érteni, hogy mi történt itt, azt az agymosást kell megérteni, ami a szocializmusban történt. Ha ezt nem tudjuk tetten érni, sosem tudjuk meg, miért cseréltek tárat ezen a téren azok a katonák – mondta Erdélyi János.

Nem szabad főhajtás nélkül elmenni az ’56-os keresztek mellett.
Nem szabad főhajtás nélkül elmenni az ’56-os keresztek mellett.

A szónok hozzátette: a diktatúrák rövid távú fegyvere a nyílt erőszak, hosszabb távon azonban a hazugság, ami lassan mindent bemocskol, mindenkit megaláz. Mosonmagyaróvár a forradalom tisztaságának szimbóluma, de a kádári diktatúra éveiben még ezt is sikerült bemocskolni. Ám a hazugság Mosonmagyaróváron sohasem lehetett teljes, a város nem felejtett, a sortűz áldozatai és sérültjei út menti keresztként figyelmeztettek mindenkit a felfoghatatlan bűnre, ami ezen a téren történt. Keresztáldozat volt ez, értünk történt, mindnyájunkért.

Éppen ezért a mai fiataloknak sem szabad főhajtás nélkül elmenni az ’56-os keresztek mellett, s amíg lehet, hallgassák meg a Gyász tér öregeinek szavát és amíg lehet, szívük melegével simogassák meg legalább gondolatban az ötvenhatosok vénülő kezét.

Olvasóink írták

 • 17. KoPi 2010. október 30. 23:20
  „16. hozzászólás looser2 2010.10.29. 04:54:
  Ebben egyet értünk: én is szégyellem, hogy magyar vagy.”
 • 16. looser2 2010. október 29. 04:54
  „Ez a Viktoriánus demokrácia. Ha valaki olyat mond, ír, vagy tesz, ami a T. Jobboldali agymosottaknak nem tetszik moderálják, elhallgattatják, korlátozzák a jogkörét (lásd pár hét múlva AB).
  Rákosi is hasonlóképp csinálta. Már csak azt várom, hogy mikor vezetik be az iskolában Viktor tapsolva éltetését óránként?
  Ilyenkor szégyellem, hogy magyar vagyok!”
 • 15. Goldhofer-Anhängerbau 2010. október 28. 16:38
  „Szóval és tettel:
  Mosonmagyaróváron teljességgel elsivárosodik a sortűz ÁLDOZATAIRA történő megemlékezés! Egyetlen Iskola, a Piarista vonul ki teljes létszámban az emlékhelyhez! Hogy gondolhatja bármely városi iskola vezetője, hogy a felnövekvő generációk egy 20 - 30 perces iskolai (letudtuk!) ünnepséget követően eltöprengenek azon, ami itt valójában történt.
  Nagyon gyenge, hogy pl. a Móra iskola tavaly még kivitte diákjait, idén már inkább az épületben melegedve ásítoztak az ünnepségen.”
 • 14. Muaddib 2010. október 28. 16:16
  „Pancser.
  Nem akarok védeni senkit, a kommunistákat meg pláne nem, de ha te vagy egy közkatona és azt tiszt kiadja a parancsot, hogy lőj, és te megtagadod akkor abban az időben minimum egy fejlövés, járna abban a pillanatba.”
 • 13. szocdem 2010. október 28. 13:01
  „És kérem az igazság az, hogy 56 nem forradalom, hanem ellenforradalom volt!

  Forradalom volt. Ez az igazság kedves looser.

  A mosonmagyaróvári sortűzet pedig egy politikai trükk készítette elő. A timföld szakszervezetisei küldték ki a tömeget - fentről kapott utasításként. Nem vagyok benne biztos hogy a fentti elvtársak tudták hogy mit is csinálnak pontosan.
  Lehet hogy a katonák nem kaptak "fenntről" parancsot, csak gyávaságból lőttek.
  De a lényegen nem változtat: a Bp.-i forradalmi eseményeket akarták a csőcselék lázadásának bemutatni valahogy, hogy ezzel felül tudjanak kerekedni a helyzeten. és a forradalmárok erkölcsi megitélését "megalapozzák"..
  Nem úgy sikerült ahogy tervezték - de semmi sem úgy sikerült ahogy a Leninizmusban tervezték.. ez lett a vége ahol most vagyunk - ez a kormány ez a mindenféle szakértő társaság....
  HA Mosonmagyaróváron, Tatabányán, és másutt nem ezek a szerencsétlen ártatlanok halnak meg, akkor nem is lett volna november 4-ig kormánya a forradalomnak, utánna viszont sokkal de sokkal több embert végeztek volna ki - mint "sima" lázító, provokatőr"-t..amerikai kémet, stb...”
 • 12. KoPi 2010. október 28. 08:03
  „7. looser2 2010.10.27. 20:35 :
  Ezért a kijelentéséért remélem, hogy már keresik önt a nyomozó hatóságok, ugyanis a holkauszt és a kommunizmus bűneinek tagadása bűncselekmény, amit 3 év börtönnel lehet sújtani. Ön megérdemelné!”
 • 11. lampi 2010. október 28. 06:38
  „Szép és szomorú emlékezés volt. Embert ölni pedig bűn.
  Lehet, hogy ez ma nem is olyan világos.
  Azt nem vettétek észre, hogy a szocik nem koszorúztak?
  Ha felelni kell a gaztettekért nem utódpárt, ha a vagyont kell privatizálni, akkor az.
  A rendszerváltást be kell fejezni.”
 • 10. amivarosunk 2010. október 28. 03:37
  „A mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban ,Gorkij u.3. szám alatt Mosonmagyaróvár,1956. címmel
  tekinthető meg egy emlékkiállítás. Nyitva: november 30-ig, hétköznap: 8.00-20.00 óra között,kivéve
  2010.november 1-november 7.közötti őszi szünet időszaka.
  Továbbá érdemes megkeresni az interneten a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu című weboldalt,valamint a www.youtube.com oldalon varosikollegium feltöltő név alatt megnézni a prezentációkat.”
 • 9. pancser 2010. október 27. 22:27
  „Mi ez kommunisták fröcsöghetnek megint? Szóval elvtársak, Antall úr uriember volt a ti szerencsétekre. Amikor a gyűlölt rendszer inogni látszott nem kellet szervezés. Csak egy diák vagy egy melós kellett az osztályban vagy a csarnokban. Menjünk mondta valaki és mentek, boldogan, hogy az igen rossznak vége. Ott a laktanyában saját népére lövetett a parancsnok. De két teherautó civil fegyveres elől elszaladtak, egy lövés annyi sem esett. Nem kis gonoszság kell fiatalokra, nőkre, gyerekekre lőni, lövetni, bele a sűrűjébe. Ezek az egyenruhás állatok nem érdemeltek irgalmat, sem szánalmat, vérengző fenevadak voltak. A tüntetők halottai ártatlanok, vétlenek, akikre örökre emlékezni kell. <moderálva>”
 • 8. akela4 2010. október 27. 21:15
  „Ki találta ki a laktanya elfoglalását és a lefegyverzést?
  Na az a régi hazugságokat folytatja!
  Szó sem volt laktanyafoglalásról és fegyverek elvételéről!
  Egyedűl a laktanya homlokán lévő vörös csillag levételéről volt szó!

  Az meg hogy kiadta vagy nem adta dudás a tűzparancsot, csak annyi jelentőséget kellett volna neki tulajdonítani neki, hogyha kiadta, akkor azért, ha nem adta ki a parancsot és mégis megtörtént, ami megtörtént, akkor meg azért kellett volna elitélni, mert nem tartott rendet katonái között!
  Megvárták, míg magától jobb létre szenderűlt és haláláig felvette a kiemelt nyugdíját, és miután megtörtént a szörnyűség egy teherautó platóján ponyvával letakarva a szeméttel együtt átszöktették csehszlovákiába, őrhelyelhagyással súlyosbítva vétkét.

  Úgy látszik már túl sokan vannak, akik csak a hazugságokat imerik és ha a még élő és emlékező emberek is kihalnak, nyugodtan csinálhatnak majd amit csak akarnak sárba tiporva mindent!”
 • 7. looser2 2010. október 27. 20:35
  „moderálva”
 • 6. fuggetlen 2010. október 27. 20:28
  „Kedves Pancser!

  1. Az emberek a csordaszellem miatt menetek oda. Mint, tudjuk az emberek olyankor elfelejtenek józanul gondolkodni.
  2. Nem kell velem egyet érteni, röviden csak azt akartam mondani, hogy tessék használni azt a golyót, ami a nyak fölött van és nem készpénznek venni azt, amit az éppen aktuális rendszer állít a történelemről. Ugyanis, azt mindig a saját érdekei szerint fogja torzítani, legyen is az bármilyen rendszer. Az éremnek mindig két oldala van. Tessék megnézni mindkettőt!!!”
 • 5. Abrafax 2010. október 27. 19:36
  „Erdélyi János ebben tévedett: mégiscsak el kell ismételni, évről-évre, mi történt az ipartelepi vérmezőn.
  Amíg a legfafejűbbek is fel nem fogják végre.”
 • 4. pancser 2010. október 27. 12:58
  „1-hez! Ez igazi bolsi szöveg, hogy "Az aki odavitte a fegyvertelen civileket, hogy lefegyverezzék az ÁVO-t legalább annyira felelős a halálukért, mint aki a tűzparancsot kiadta." Szégyelld magad ezért a dumáért de nagyon. Ezt halottuk 89-ig, kedves tovaris. Nógrádi Sándor expartizán a salgótarjáni decemberi sortűz kapcsán le is írja kik hajtották a népet. Bilgerli csizmás emberek hajtottak ott a népet, terelték mint a nyájat, ott is azok voltak a hibásak, nem akik lövettek.
  Szégyentelen elvtárs, tudnod kéne az embereket nem kell hajtani, ha tele vannak a zsarnoksággal, mindet a vágy hajtotta, a szabdságvágy! A bűnösök a laktanyában voltak, csak ott!
  "szocdem" most kimutattad a fogad fehérét! Innéttől vagy ami vagy!”
 • 3. szocdem 2010. október 27. 11:53
  „1. fuggetlen 2010.10.27. 09:53

  "A sortűzhöz annyit szeretnék, hogy a katona parancsot teljesít és a fegyverét nem adhatja át. Az aki odavitte a fegyvertelen civileket, hogy lefegyverezzék az ÁVO-t legalább annyira felelős a halálukért, mint aki a tűzparancsot kiadta."

  Ez így van.
  A szakszervezeti bizalmi elvtársak voltak azok. Abban a szakszervezetben, amit a KMP egyszerüen elfoglalt 1947-48-ban, és a "termelés szolgálatába állított" mert az érdekvédelem a kommunista párt feladatává vált.

  Megjegyzem: a bizalmi elvtársaknak fogalma sem volt arról, hogy mire utasították őket - felülről. A békés budapesti tömeg szétlövése nyomán kialakult helyzetben (az eladdig illegális pártok aktivizálódása, a mind erősödö nemzeti baloldali (szocdem) követelések egyszerüen kikényszerítették, hogy lázadás szagú legyen a dolog, amit a kmmunista párt elébb lever, aztán úgy kommunikál, hogy "a reakciósokat legyőzte az elvtársak védelme érdekében" (Szovjet módszer, ezt alkalmazták 89-ben romániában is a forradalmárok ellen. Ha sok ártatlan hal meg, a forradalmárok elhiteltelenednek, és a nép ellenállásába is ütköznek)
  Nem jött be. A forradalmárok hitelesek maradtak! rengetegen haltak meg előtte is utánna is - a sok internáltról, bebörtönzöttről ne is beszéljünk, de ezek is mártírok...”
 • 2. KoPi 2010. október 27. 11:32
  „1. fuggetlen 2010.10.27. 09:5:
  Sokáig gondolkodtam, hogy mit válaszoljak Önnek. De rájöttem, hogy Ön annyi butaságot állít, hogy nem is érdemes reagálni rá.”
 • 1. fuggetlen 2010. október 27. 09:53
  „Lehet, hogy nem a gyásznaphoz kellene írnom, de a hazugság minden rendszer sajátja, a mostanié is. A szocializmus sem volt rosszabb, mint a mostani rendszer. Más volt. Nézzük, csak milyen is. A 2. világháború után újjáépült az ország, az átlag embereknek volt munkájuk, nem rokkantak bele a lakáshitel-törlesztésekbe, kiszámítható volt a jövő, a diákok úttörő foglalkozásokon voltak délután, ma akciófilmeken nevelkednek, mert a szülők reggeltől estig gürcölnek. Az emberek megálltak beszélgetni az utcán. Persze, akik meggyőzték az embereket a rendszerváltás fontosságáról, hogy majd a demokráciában minden szép és jó lesz, mára nagy vagyonra tettek szert a közvagyon privatizációjából. Nekik tényleg jobb lett. De a többieknek? Kellene egy anonim közvélemény kutatás, azokkal akik éltek még az "átkosban", hogy milyen volt az élet akkor, és milyen most! Ugyanis a demokrácia szép, csakhogy amit demokráciának hívunk az tulajdonképpen vadkapitalizmus.
  A sortűzhöz annyit szeretnék, hogy a katona parancsot teljesít és a fegyverét nem adhatja át. Az aki odavitte a fegyvertelen civileket, hogy lefegyverezzék az ÁVO-t legalább annyira felelős a halálukért, mint aki a tűzparancsot kiadta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átcsempészte a határon munkavállalója holttestét, majd hazavitte a családhoz

Átcsempészte a határon magyar területre illegálisan foglalkoztatott magyar munkavállalója holttestét… Tovább olvasom