Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár lemondott a Fekete Sasról

Árverés útján próbálja eladni az egykori Fekete Sas Szállót a Nyugat-magyarországi Egyetem.
A várost elővásárlási jog illette volna meg, ám a műemlék épület állapota miatt erről most lemondott az önkormányzat

A város egyik meghatározó épülete, az egykori Fekete Sas Szálló évek óta kihasználatlanul és üresen áll, az állaga romlik. A városháza közvetlen szomszédságában álló épület 1996-tól néhány évvel ezelőttig a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara kollégiumának adott otthont.

A képviselő-testület úgy határozott, hogy lemond elővásárlási jogáról, így az egyetem licit útján értékesítheti az ingatlant.
A képviselő-testület úgy határozott, hogy lemond elővásárlási jogáról, így az egyetem licit útján értékesítheti az ingatlant.


Az egyetem kezdetben bérelte, majd 2000-ben az állam meg is vásárolta 60 millió forintért, majd átadta az egyetemnek a kezelési jogot. A kar speciális szakkollégiumot szeretett volna itt létrehozni, közel 30 milliót költöttek a felújításra. Ám az épület további rekonstrukciója akkora összeget emésztett volna fel, amiből akár egy teljesen új kollégiumot is építhetnének. Így az értékesítés mellett döntöttek. A ház azonban többszöri nekifutásra sem kelt el. Az egyetem most árverés útján kívánja értékesíteni az egykori patinás Fekete Sas Szállót. Az ingatlanpiaci értéke a vagyonkezelő értékbecslése alapján 81,5 millió forint. A felsőoktatásról szóló törvény értelmében értékesítés esetén az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg. Ezért került most a képviselő-testület elé, hogy kell-e a városnak a műemlék épület vagy sem.Az önkormányzat tájékoztatást kért az egyetemtől: eszerint az ingatlan igen rossz állapotban van. A felújítást 2000-ben a vagyonkezelő megkezdte, de nem fejezte be. Az épület emeleti szintjei jelenleg befejezetlenek, a földszinti részek és az udvari épületek elhanyagoltak. A belső szerkezet mellett a homlokzat is felújításra szorul, amit ráadásul az épület városképi jelentősége miatt eredeti állapotban kell megtartani. Az esetleges átalakítások csak szigorúan szabályozott előírások szerint végezhetők el, ami jelentős többletköltséggel járhat.

A Fekete Sas

A XVII. század elején készült egyemeletes, barokk stílusú épület eredetileg Randhof néven uradalmi sörházként és vendéglőként működött. 1667-ben a jezsuita szerzetesrend vásárolta meg, 1680-ig volt a rendházuk. A város birtokába került, majd Fekete Sas néven szálloda és vendéglő üzemelt benne. A házat a XIX. század végén eklektikus stílusban kétemeletesre alakították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcmillióból kap új autót a mosonmagyaróvári polgármester

Nyolcmillióból vesz új polgármesteri autót a város. Erről is döntött a képviselő-testület. Tovább olvasom