Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mosoni templom: Felújítják a tornyot és az orgonát

Renoválják a mosoni plébániatemplom tornyát: rézsüveget kap, kijavítják az elkorhadt gerendákat, a málladozó díszítőelemeket és vakolatot. A munkálatok összköltsége meghaladja a tízmillió forintot. A mosoni plébániatemplom 1757-ben épült.

1908-ban átalakí tották, a torony ekkor rézburkola tot kapott. Az 1940-es években is mét javították, ám az új tető nem bizonyult túl időtállónak, több he lyen beázott, az évek múltával el korhadt alatta a gerenda, a vakolat málladozott, kilátszottak a téglák.

Felújítás összefogással

Az egyházközség már tavaly sze rette volna elkezdeni a rekonstruk ciót, ám anyagi forrás hiányában csúszott a beruházás. Halasztást vi szont nem tűrt a feladat: a torony állapota életveszélyessé vált. A templomot végül a napokban áll ványozták körül. A munkálatokat meggyorsította az egyházi ingat lanként számon tartott mosonma gyaróvári Ostermayer-óvoda érté kének rendelkezésre bocsátása.

A 19,3 millió forintból 4,3 milliót fordítanak a toronysisakra. A fel újításhoz továbbá hozzájárult az egyházközség 2 millióval, a püs pökség 3 millióval, a Pro Domo Dei Alapítvány 600 ezer, a moson magyaróvári önkormányzat 500 ezer forinttal. Ezen túl érkezett 100 ezer forint adomány külföld ről, de számítanak az általános for galmi adó visszatérítésére is.

A terv szerint bearanyozzák

A rekonstrukció kapcsán újból rézsisakot kap a torony, megszé pülnek a díszítőelemek és a hom lokzat, bearanyozzák a keresztet, felújítják az órát, a harangot, a ha rangjátékot, valamint összehangol ják mindezek működését. A ke reszt aranyozásához és az óra rend be tételéhez még jószándékú segí tőket várnak. Butsy Lajos mosoni plébános naprakész a költségeket említve. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány összeget: az áll ványozás a szerződés alapján 1,7 millió forintba kerül, ám a tényle ges költség magasabb lesz ennél, folynak az egyeztetések. A réz 2,5, a bádogosmunka 2,8, a homlokzat festése 1,3 milliót tesz ki, az ácsok munkája 1,6 milliót, a kőművese ké pedig 350 ezret ér.

A magas költségek ellenére szep tembertől újabb felújítási munkába fognak a plébániatemplomban, in dul az orgona renoválása, aminek költségvetése 30 millió. Ebből 15 millió az Ostermayer-óvoda ellen értékéből kerül ki, 5 milliót a püs pökség ad, ám a további 10 milliót az egyházközségnek kell előterem tenie. A tervek szerint először 2005-ben húsvétkor szólal meg a felújított orgona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakoribbak a halálos üzemi balesetek

A statisztikák szerint tavaly lényegesen több halállal végződő munkahelyi baleset történt, mint az… Tovább olvasom