Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Mire telik egy kilenctagú családnak?

Dunakiliti - Pompát nem, de szeretetet tudunk adni gyermekeinknek - magyarázza Sárköziné Márta, aki férjével hét gyermeket nevel egy fizetésből, a gyermekgondozási díjból és a családi pótlékból. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan oszt(hat)ja be a havi bevételét egy kilencfős család.
Amikor 24 éve megszületett az első gyerek, Rebeka, a fiatal házaspár még nem is sejtette, hogy évek múlva hétről kell majd gondoskodniuk. – A férjemék és mi is hárman voltunk testvérek. Már fiatalon tudtuk, hogy több gyereket szeretnénk. Amikor elkészült a házunk, mondogattuk: ezt be kell népesítenünk – meséli mosolyogva az édesanya, Sárközi Árpádné Márta. A legnagyobbik lányt aztán követte Zsóka, Áron és Katica, akik most a győri Révaiban középiskolások, a 13 éves Júlia még a helyi iskolában tanul, a 4 éves Anna, aki a Zengő Ábécét már kívülről fújja és a kis Janka, aki egy éve született.

„A gyermek Isten ajándéka, aki ha bárányt adott, legelőt is ad – vallja Márta, majd hozzáfűzi: – igyekszünk önellátók lenni." Árpád, az édesapa lakatosként dolgozik a testvére vállalkozásában, a bruttó százezer forintnyi összeg a gyermekgondozási díjjal s a hat gyerekre kapott családi pótlékkal egészül ki. Az édesanya (aki erdésznek tanult) tervezi, hogy visszamegy dolgozni, be is adta már pályázatát.

Egy nagycsaládban a napi teendők – kinek milyen feladat jut – mellett az anyagiakat is jól be kell osztaniuk a szülőknek.

– Rebeka Ausztriában vállal munkát amellett, hogy szociális munkásnak tanul Győrben, így megkeresi a zsebpénzét és közben a testvéreit is meglepi ajándékokkal. A gimnazista gyerekeim az Arany János tehetséggondozó program keretében támogatásban részesülnek, így a kollégiumi díj és az étkezés ingyenes számukra – részletezi a plusz anyagi segítségeket az édesanya.

A család igyekszik a lehető legtöbbet megtermeszteni a földeken. Márti a biogazdálkodás híve:
– Anna és Janka mellett kevesebbet tudtam foglalkozni a növényekkel, de remélem, idén az egész télire valót sikerül megteremtenünk. A zöldségek mellett fűszernövényeket is termesztünk, a teának valóról is gondoskodunk. A búzát magunk vetjük, őröljük. Hetente egyszer sütök kenyeret. Lekvárra való gyümölcsből van bőven a kertben. Édességre nem nagyon futja, de igyekszem minden hétvégére süteménnyel kedveskedni.

A takarékosság részeként a gázfűtésről vegyes tüzelésre álltak át. Mint az édesanya mondja, jól jönne a napkollektor, de nem hívei a hitelfelvételnek.

– Félretenni nem tudunk, inkább a gyerekeket elvisszük nyaralni, az utóbbi években a Szigetközben sátoroztunk. Most nyárra a nagyszülők ígértek egy horvátországi utazást – árulta el Márta, majd hozzátette: számukra az együttlét a legfontosabb.

Olvasóink írták

 • 8. fortuna54 2009. február 14. 19:28
  „Szivböl gratulálok a családnak.Ezt olvasva visszagondolok gyemekkoromra,az ötvenes évekre.Abban az idöben
  voltak ehhez hasonló családok.Biztos vagyok benne,hogy a gyerekek is,becsületes emberré válnak.”
 • 7. lolita 2009. február 14. 10:07
  „Ebben a nagy csaladban a szeretet s a boldogsag uralkodik amit JO Isten megis aldott!Persze hogy ez igy müködjön sok energiara,kitartasra munkara van szükseg na meg a csalad összetartasara.Jo erzes volt egy ilyen csaladrol olvasni.”
 • 6. nyuszipuszi 2009. február 13. 16:01
  „Manóka20!
  Szerintem fuss neki mégegyszer a szövegnek, vagy hívj segítséget, hogy valaki értelmezze neked a leírtakat.
  Ők is örülnének a napkollektornak, de nincs nekik...A nyaralás is elég egyértelmű, mint ahogy a többi...
  Javaslom a továbbiakra, hogy először gondold meg dupln(triplán) jól érted-e amit olvastál, aztán utána okoskodj...”
 • 5. H.Gabi 2009. február 13. 14:25
  „manóka, te szerintem megbolondultál...kíváncsi lennék, hogy te a kenyeret boltban veszed-e, vagy, az otthon termett búzából ,őrölt lisztből sütöd???
  És ha elolvastad a cikket és értelmezni is tudod, akkor a nagyszülők ígérték be az utazást!!
  Utálom az irigy, rosszindulatú embereket!”
 • 4. Gondolkodo 2009. február 13. 06:59
  „gratulálok a családnak,lehet igy is élni,ugy nevelni a gyerekekt hogy ne követelödzenek,sok szülö példát vehetne,mert sokan azt sem tudják hogy a gyerekeik az iskola mellé járnak, a csemetéi.Nem az a szerete hogy minél drágább ajándékot vgyünk meg a gyereknek,hanem hogy szeretet is adjanak nekk,arra kéne nevelni őket hhogy becsüljék meg a dolgaikat,mert azért sokat dolgoznak ők,szülök elgondolkodhatnának,hogy ne költekezzenek erejükön felül,lehet szerényen de szeretetben élni,Minek kell egy 10 éves gyereknek 30 ezer ftos mobil telo?mert nem egynél látok ilyent,tisztelt irotársak ne irigykedjenek rájuk,csak nézzenek magukba,hogy igy is lehet gyereket nevelni a drága ajándék helyett,SZERETET ET kell adni többet,leülni együtt játszani beszélgetni,nem lerázni a gyereket,hogy ott a számitogép,a tv menj oda,hagyjál békén,sajnos egyre több ilyen van,TV ben csak a durvaságot látni,és ettől ilyenek a mai gyerekek”
 • 3. 13.István 2009. február 12. 22:11
  „Szorgalmas emberek lehetnek,még a búzát maguk őrlik,
  Ezekszerint teljes kiőrlésű kenyeret sütnek ,max .egészségesen táplálkoznak.
  De gondoljunk bele mennyibe kerül csak egy pár cipő.
  Aki szeretben él annak hite is van.
  Teljesen ismerelenek számomra.”
 • 2. nano 2009. február 12. 21:54
  „Most ezt komolyan gondolod? Te ismered őket egyáltalán? Mert addig ne jól tudomozz amíg meg nem bizonyosodsz róla hogy mi a valódi helyzet! És van elég gondjuk csak nem siránkoznak hanem örülnek annak, hogy boldogok!”
 • 1. manóka20 2009. február 12. 18:47
  „Hát a cikkből kiderül h milyen sokmindenre telik egy kilenctagú családnak!Mi is örülnénk napkollektornak na meg nyaralásoknak és sok egyéb másnak!Sajnos az én férjem és még sok más ember sem keres annyit h ennyi mindent meg tudjon adni a családnak!Na meg persze a rokonoknak se kell hitelt felvenni h legyen mit enniük ha jól tudom!!!
  Megint nem egy szegény családot kérdeztek a gondokról!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a rablókat

Mosonmagyaróvár - A rendőrség továbbra is keresi azt a két férfit, akik még múlt csütörtökön… Tovább olvasom