Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Minden gondolatuk közös, még ma is

Szeretetben és békességben él együtt Mosonmagyaróváron a 95 éves id. Wolf János és a 92 éves Früwirt Margit. Az idős házaspár, kimondani is sok, hetven éve fogadta meg, hogy jóban és rosszban – második világháború, kitelepítés vagy a kommunizmus nehéz évei alatt – egymás mellett állnak.
Négy könyv is kevés lenne a szüleim élettörténetére – vezeti be a vendégeket Wolf János a mosoni házba, ahol id. Wolf János és felesége, Früwirt Margit a hetvenes évek óta él. Különleges és ritka pillanat részesei lehetünk: a 95 éves idős úr és 92 éves felesége éppen hetven esztendeje mondta ki a – máig – boldogító igent.

– Minden gondolatunk közös volt, szeretetben éltünk ez alatt a hetven év alatt, a számos nehézség ellenére. A nagy bajban is kitartottunk egymás mellett. Soha nem keseredtem el, nem sírtam, hanem vittem a keresztet – árulja el a hosszú és békében eltöltött frigy lényegét Margit néni, aki napra pontosan három évvel idősebb férjével együtt jó egészségnek örvend (János bácsinak csupán a hallása romlott meg).

Früwirt Margit és Wolf János 1944. december 8-án fogadott egymásnak örök hűséget.
Früwirt Margit és Wolf János 1944. december 8-án fogadott egymásnak örök hűséget.

– Olyan szép volt ez a házasság – gördül le egy könnycsepp az idős asszony szeméről, aki férjével meghatottan emlékezett az együtt töltött évekre. A húszas éveik elején járó fiatalokat a második világháború választotta el egymástól. A férfi, aki hadtestével az első vonalban harcolt, Erdélybe bevonulásakor megsérült. A hadikórház után rövid időt itthon tölthetett felépüléséig. Ez idő alatt, 1944. december 8-án Stauer József mosoni plébános adta áldását máig töretlen házasságukra. Az őrmester férjet azonban újból elszólította a kötelesség. János bácsinak a háború Prágánál ért véget, szerelmes felesége imáinak, hitének is hála, épen-egészségesen térhetett onnan haza.

– A háború után a hadseregnél tovább szolgáltam. Csornára helyeztek, ám hamarosan leszereltem, miután nem voltam hajlandó letenni a tiszti esküt Rákosira. Nehéz évek következtek, segédmunkásként dolgoztam sokáig. Hazaköltöztünk Mosonszentpéterre, ahol beteg édesanyámat a feleségem odaadó szeretettel gondozta munkája és a két gyermek nevelése mellett – fűzi hozzá az idős férfi. Mivel a házaspár mindkét tagja kereskedő végzettségű, ezért később egy munkahelyen is dolgoztak: a férfi főnökként, felesége pedig a beosztottjaként. „Igaz, ez itthon mindig megfordult" – jegyzi meg cinkosan nagyobbik fiuk, János.

A 70 éves évfordulón gyermekeik, Károly és János is köszöntötték az idős házaspárt.
A 70 éves évfordulón gyermekeik, Károly és János is köszöntötték az idős házaspárt.

Wolfék ma kettesben élnek mosoni otthonukban. Gyermekeik, a már nyugdíjas János és a még aktív dolgozó Károly naponta akár többször is meglátogatják szüleiket. János bácsi és Margit néni három unokának és három dédunokának is örülhet. Mint mondják, nekik az a legszebb ajándék, ha együtt lehetnek családjukkal.

Az idős házaspárt Mosonmagyaróvár önkormányzata nevében Árvay István polgármester és a mosoni egyházközség nevében Kapui Jenő plébános köszöntötte a jeles ünnepen. Utóbbi dr. Pápai Lajos győri püspök jókívánságait is tolmácsolta, aki a mosoni plébániai közösség szolgálatáért eltöltött harminc esztendőért is köszönetet mondott id. Wolf Jánosnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap fontos híre a mosonmagyaróváriaknak, akik Győrbe járnak tanulni, dolgozni

Összehangolták az 1-es buszt a Győr felé tartó 7.05-ös vonattal. Az autóbuszvégállomásról 6.40… Tovább olvasom