Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Milliárdok érkeznek

A Gazdasági Minisztérium interneten olvasható tájékoztatása szerint a máriafürdői termálprojektre szerveződött társaság által a Széchenyi-tervre beadott pályázatok megkapják az igényelt állami támogatásokat. Bár erről az érintettek még hivatalos értesítést nem kaptak.
Lapunk legutóbb október elején írt
a közigazgatásilag Máriakálnokhoz tartozó Aranyossziget-dűlőben létesítendő máriafürdői termál- és rekreációs park legújabb eseményeiről. Akkor megírtuk, hogy befejeződött a termálkút fúrása, aminek eredményeként jó minőségű termálvizet találtak. Továbbá beszámoltunk arról is, hogy kiépültek a közművek és elkészült a terület rendezési terve, így az immáron teljesen kész a harminckét- milliárd forintos beruházás fogadására. A legfrissebb információk szerint Magyarország történetének eddigi legnagyobb turisztikai beruházása állami támogatásban is részesül. A napokban a Széchenyiterv idei nyertes pályázatai között (a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a Gazdasági Minisztérium portálján olvasható) a márciusi adatokhoz hasonlóan ismételten megjelent a mosonmagyaróvári Gisland és Island Kft. neve is.

A tájékoztató szerint a Gisland Kft.-nek a termálfürdők fejlesztésére, kialakítására, valamint a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére 1,2 milliárd, az egészségturisztikai központhoz kapcsolódó szálláskapacitás fejlesztésére pedig 500 millió forintnyi támogatást ítéltek meg. Ugyanennyi támogatást nyert ugyancsak az egészségturisztikai központ szálláskapacitásának fejlesztésére az Island Kft. is. A hírt a projektre szerveződött, 50 százalékban holland, illetve 50 százalékban magyar tulajdonú társaság részéről nem kívánták kommentálni.
A Gisland Kft. előzetes tájékoztatásnak tekinti a támogatásról szóló adatokat, amelyekről hivatalos értesítést ez idáig nem kaptak, ezért kommentálni sem kívánják őket egyelőre. Elvileg minden esély megvan arra, hogy hamarosan egy-egy szerződés aláírásával adjanak nyomatékot a továbbiaknak.

A Gisland Kft. eredetileg gyógy- és élményfürdőközpont építésére nyújtotta be a pályázatát, amely segítségével egy egész évben üzemelő élményfürdőt, üdülőépületeket, apartmanokat, hoteleket, gyógy-konferencia létesítményeket alakítanának ki vendéglátó-ipari egységekkel, sportolási lehetőségekkel, zöldterülettel, szubtrópusi fedett környezettel. A pályázaton elnyerhető összeg, 1,2 milliárd segítségével 7,3 milliárd forint értékű beruházás valósul meg, 176 ember számára teremtve munkalehetőséget. Másik pályázata a gyógy- és élményfürdő mellett szálloda és villapark létesítését célozza, melynek segítségével 3540 ággyal rendelkező szálláshely jön létre, ebből 514 ágy a gyógyszállóhoz tartozna. A beruházás költségvetése több mint 2,6 milliárd forint, ebből az állami támogatás 500 millió. A projekt eredményeként 40 munkahely jön létre. Az említett beruházások másik elemeként létrejövő apartman hotelre az Island Kft. nyújtott be pályázatot. A 854 férőhelyes hotelhez a tájékoztató szerint a cég 500 millió forint támogatást kap. A 2,5 milliárd forint összértékű beruházás 63 új munkahelyet hoz létre.

Kapcsolódó cikk >>
Megtalálták a termálvizet


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fluoridos só a fogszuvasodás ellen

A gyerekeket tekintve rendkívül rossz helyen állunk Európában a fogszuvasodási hajlam terén.… Tovább olvasom