Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Mibe harapott a láncfűrész ?

A mosonmagyaróvári Határ sor és a Kühne-pálya mellett lakók már tavaly kérték a városházától, hogy a környék pelyhedző és allergén nyárfáit vágassák ki. Ez meg is történt, a földre döntött fák miatt mégis magasra csaptak az indulatok.
A Határ soron élők elképedve tapasztalták, hogy az út menti nőivarú pelyhedző nyárfák helyett a pálya széli több mint húsz jegenyefa dőlt a fűre. Szerintük a munkások egyszerűen összekeverték a kivágandó fákat.

„ Indokolatlan vágás ”

Tóth Mihály, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. szakembere a Kisalföld érdeklődésére a helyszínen elmondta: noha nem a városüzemeltető, hanem egy külső cég végzi a vágást, annyit mégis elmondhat, hogy ezek a hímivarú növények teljesen ártalmatlanok és semmiféle allergiát nem okoznak. Ezzel szemben az állva hagyott fák piheszerű virágai nyár végén az egész környéket belepik. A szakértő szerint a ledöntött fasor körülbelül húszéves lehet – ami a jegenyenyár esetében fiatalnak számít – , és vélhetően semmi sem indokolta a kivágásukat.
Makai József, a vágást elrendelő városfejlesztési és fenntartási osztály vezetője lapunknak a tévedést határozottan cáfolta. Elmondta: az ilyen famunkák elvégzésére egy fafeldolgozó szakcéggel – a dunaszigeti Erdőbirtokossági Társulattal – kötöttek szerződést. Így a költségkímélésen túl megfelelő technikai eszközökkel és szakképzett munkaerővel zajlik a vágás. A munkák a szigorú előírások betartása és ezek folyamatos ellenőrzése mellett folynak.

„ Minden rendben ”

– A Kühne-pálya melletti pelyhedző nyárfákat lakossági kérésre vágattuk ki. Kizárólag a favágó cég szakembere által kijelölt fák estek a fűrészek áldozatául. Az utcában élők tegnap reggeli bejelentései alapján délelőtt a helyi területi képviselővel együtt kimentem a Határ sorra és sikerült megnyugtatni a lakókat. A munkát természetesen hétfőn folytatják és az összes nyárfát eltávolítják a pálya környékéről. Mind a szakmai előkészítés, mind favágás rendben ment. Hétfőn azonban kivizsgálom az ügyet, és ha mulasztás történt, mindenképpen megteszem a szükséges lépéseket – fogalmazott az osztályvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolás május után

Már többször beszámoltunk a dunaszigeti termelőszövetkezet csődjéről és a helyi külső üzletrészesek… Tovább olvasom