Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Megtartani a fiatalokat

Az új testület Dunaszigeten már több ízben is tárgyalta ötéves gazdasági programját. A legutóbb megszavazott adórendeletük is több változást hoz.
Egyedüli jelöltként várta a szavazatokat a Dunaszigetet eddig is vezető Cseh Benjamin, akit az előtte álló ciklus terveiről kérdeztünk.

– Azt, hogy nem volt ellenfelem a választásokkor polgármesterjelöltként, gondolhatjuk érdektelenségnek is, de én inkább azt hiszem, hogy elégedettek a munkámmal a dunaszigetiek. A mögöttem álló három és fél évben átláthatóságot teremtettünk az önkormányzatnál, és békét a képviselő-testületben – tekint vissza a választásokra Dunasziget első embere.

– 2011-ben elfogadott gazdasági programunk szinte valamennyi pontját sikerült megvalósítanunk az előző ciklusban. Az önkormányzat vagyona jelentősen gyarapodott. A kezdeti 160 milliós mérlegfőösszeg az uniós beruházásoknak köszönhetően 2014-re közel 300 millió forintra emelkedett. Az elmúlt években mintegy 250 millió forint értékű fejlesztést valósítottunk meg. Éppen ezért a legfontosabb feladatnak tartottam a következő ciklusra szóló gazdasági program összeállítását. Első körben korábban már tárgyalta a képviselő-testület, majd beépítve a képviselők, a lakosság, civil szervezetek javaslatait, múlt csütörtökön újból a faluvezetés elé került az anyag, amit a kiegészítésekkel együtt elfogadtunk – közölte Cseh Benjamin. A program három alappilléren nyugszik: a gazdasági stabilitás erősítése, modern, élhető települési környezet kialakítása mellett a népességmegtartás témájával is foglalkozik.

Cseh Benjamin polgármester
Cseh Benjamin polgármester

– Az eddigi energetikai korszerűsítések az iskolánál és a közösségi háznál már jelentős megtakarítást hoztak, ezért hasonló fejlesztéseket tervezünk az óvoda, valamint az orvosi rendelő épületén is. Idén létrehoztunk egy községüzemeltető céget, amely több helyi feladatot el tud végezni anélkül, hogy azt külső vállalkozásoknak adnánk ki. Az adórendeletünk is több pontban változik. A tavaly bevezetett építmény- és telekadó tárgyainak körét kibővítjük. Viszont ezzel párhuzamosan az idegenforgalmi adót eltöröljük, az iparűzési adó mértékét 1,5 százalékról 0,7-re csökkentjük. A kommunális adó emelkedik, de ebben jelentős kedvezményeket kapnak a helyiek – sorolta a polgármester.

Cseh Benjamin arra is büszke, hogy a jelentős fejlesztések mellett 12 főállású munkahelyet létesítettek és 6 közmunkást foglalkoztatnak. Hosszú évek után újból van saját főállású védőnőjük és fogorvosuk.

– A fiatalok helyben tartását is szem előtt kívánjuk tartani: az építési telkek kialakítása mellett társasházépítést is tervezünk, valamint az iparűzési adó csökkentésétől új munkahelyteremtő beruházások betelepedését várjuk. A vidéki életforma népszerűsítésére egy bemutató-oktató központot hoznánk létre az iskola mellett, melynek az oktatási funkciókon túl turisztikai hozadéka is lehet – tette hozzá a faluvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Madáchban játszik a mosonmagyaróvári színész

Vuk bőrébe bújik egy musicalben a Madách Színházban a mosonmagyaróvári születésű Pásztor Ádám. Ezzel a fiatalembernek nagy álma vált valóra. Tovább olvasom