Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Megőrzik a heidebauer házak arculatát

Nemrégiben két heidebauer házat is felújítottak, ezek Jánossomorja múltjának szerves részét képezik. Mint megtudtuk, közel 10 heidebauer stílusú otthon maradt fenn a kisvárosban.
 
Jánossomorja önkormányzata nemrégiben felújított két – a Szabadság utca 50. szám és a Rákóczi utca 6. szám alatt található – heidebauer stílusú házat közel 20 millió forintból. 

Lőrincz György polgármester hangsúlyozta, a felújításnál törekedtek arra, hogy – a régi fotók alapján – az eredeti állapotot megtartsák, illetve az ahhoz közeli állapotot állítsák vissza. A nyílászárók esetében ezért is választottak faablakokat műanyag helyett. A fa nyílászárók korszerű kivitelezésűek, megfelelően hőszigeteltek, ám mégis őrzik Jánossomorja múltjának egy szeletét.

– Szeretnénk megőrizni a régi településképet, hiszen ez unikális érték. A korabeli házak jelentős része sajnos mára megsemmisült vagy olyan átalakítást végeztek rajtuk, melyek által elvesztették eredeti küllemüket – magyarázta a településvezető. Hozzátette, szeretnék folytatni a házak felújítását, a nemrégiben elkészült és következő ülésükön tárgyalandó  településkép-védelmi rendeletben helyi egyedi védelem alá helyezték – első körben – az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat. Ám a későbbiekben,  a tulajdonosokkal egyeztetve,  szeretnék kiterjeszteni az egyedi védelmet egyes magáningatlanokra is.

Dimény Gábor főépítész a heidebauer stílusú házak kultúrtörténeti hátteréről mesélt lapunknak.  Mint mondta, a törökök idején ez a terület különösen megérezte a Bécs elleni hadjáratot, 1529 és 1683 között többször  itt vonultak  át a török hadak, ahogy a bécsi ostromot elveszítve dúlva-fúlva haladtak át a vidéken, úgy kihalt a három falu. A törökök kiűzése után  német területekről érkeztek telepesek. Ők házat, földecskét kaptak a birtokosoktól. Somorja Esterházy-birtok volt, ide magyarok telepedtek le, ez volt a Hansághoz legközelebb. A mocsárba lógó területre magyar pákászok, halászok, gyékényfonók érkeztek. A szentpéteri és a szentjánosi részre pedig német ajkúak költöztek. Ők nyelvük mellett megőrizték szokásaikat,  öltözködésüket, gazdálkodásukat is – tudtuk meg a főépítésztől.

A heidebauer szó szerinti jelentése „pusztai paraszt". A szorgalmas német ajkú parasztok vagyonosodásával párhuzamosan az eredendően fésűs elrendezés átalakult, bővült: a házak az utca vonalában keresztbe befordultak L alakban. Így jött létre a zárt sorú beépítés. A padlást tárolásra használták, így megemelték a tűzfalat, melyet széles párkánnyal láttak el, ezt díszítették szép, impozáns szellőzőrácsokkal, mely karakteres, megkülönböztető dísze az épületeknek. 

Dimény Gábor elmondta, míg a magyar paraszti ház háromosztatú elrendezésű, ezekben a házakban szobasorokat alakítottak ki. Másik alapvető különbségként említette, a magyarok szántókultúrája mellett a németeké ásókultúra: míg a magyaroknak gazdasági épületek, pajta, szín szükségeltettek a mezőgazdasági eszközök tárolására, addig a heidebauer házak hosszabbak voltak, kamrákat alakítottak ki bennük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kilométeres a tolódás a kamionforgalomban Hegyeshalomnál a határon

Tovább olvasom