Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Megoldás kell a legváratlanabb helyzetben is

Szinte napra pontosan harmincegy évet töltött a tűzoltóság állományában Grósz József alezredes, mosonmagyaróvári parancsnok.
Grósz József három évtizedet töltött a mosonmagyaróvári tűzoltóság kötelékében: az elmúlt három évben városi parancsnokként irányította a testületet. A holnap nyugállományba vonuló alezredes mint mondja, az elmúlt harmincegy év alatt a tűzoltómunka nem csupán a szakmája, de a hivatása is lett. A munka szépsége és a tűzoltók nagy családjának összetartása mellett eltörpülnek a nehézségek és ha tehetné, ismét ezt a hivatást választaná.

Ebéddel a toronyba

– Már kisgyermekkoromban kapcsolatba kerültem a tűzoltómunkával – kezdi élettörténetét Grósz József. – Édesapám a halászi önkéntes tűzoltó-egyesület egyik nagy támogatója volt és amikor csak tehette, elvitt a különféle versenyekre és egyéb rendezvényekre. Kisgyermekként nagy élmény volt, amikor a nyári aratási időszakban a templom tornyába felvihettem az ebédet az ott szolgálatot ellátó figyelőknek. Szembesülhettem a tűzoltók munkájának fontosságával, azzal, hogy ők azok, akikre bajban mindig számítani lehet. Később a helyi általános iskolában Schejb Miklós igazgató irányításával sorozatban nyertük meg a tűzoltó versenyeket.

Tragédiák és sikerek

– Ám csupán az önkéntes egyesületek életében vettem részt, a hivatásos tűzoltók munkáját csak mások elbeszéléséből ismertem. Így is annyira megfogott ez a szakma, hogy 1975-ben jelentkeztem a mosonmagyaróvári tűzoltósághoz. Aztán a következő év március 1-jétől kerültem állományba. Mára a tűzoltómunka nem csupán a szakmám, hanem a hivatásom is lett. Nagy kihívást jelentett az elmúlt harmincegy év. Folyamatos felkészülésre volt szükség, hogy a legváratlanabb eseményeknél is megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást. A tűzoltómunka lényege elsősorban, hogy rendkívüli körülmények közt életeket mentsünk és a megoldást meg kell találnunk az adott helyzetre. Mindig is ennek szellemében végeztem a munkámat és ezt próbáltam átadni a fiatal kollégáknak is. A elmúlt három évtized alatt sajnos egy szerencsétlen szituáció következtében két bajtársunk hősi halált halt 1987 nyarán a Mosoni-Duna-zsilipnél mentés közben. Idén lesz a h uszadik évfordulója ennek a tragikus eseménynek, ez alkalomból szeretnénk méltó módon megemlékezni hősi halottainkról.

– Folyamatos felkészüléssel és tanulással telt az elmúlt harmincegy év. Ez idő alatt óriási technikai fejlődés ment végbe minden területen, amivel folyamatosan lépést kell tartanunk. Pályám során rengeteg tűzesettel, balesettel, tragédiával találkoztam. A tüzek közt talán a legemlékezetesebb volt, amikor néhány éve Mosonszolnok határában a lábon álló gabona kapott lángra és mintegy hathektárnyi terület égett le. Azon a nyáron a nagy meleg és szárazság miatt számos mezőgazdasági tűzhöz riasztottak bennünket. Szintén emlékezetes volt az az eset, amikor Mosonban, az Erzsébet téren lévő diszkontáruház égett le, vagy amikor a jelenlegi Szent Flórián Hotel épületét pusztították el szinte teljesen a lángok. Ez utóbbi azért is emlékezetes, mert abban az időben ezt az épületet néztük ki a leendő tűzoltómúzeumnak, ám leégett, mielőtt átvettük volna használatba. Szintén emlékezetes marad a halászi Mosoni-Duna-híd leszakadása, ahol s zerencsére személyi sérülés nem történt, ám biztosító munkát kellett végeznünk. A néhány évvel ezelőtti dunaszigeti Napóleon-film forgatásán pedig esőt kellett csinálnunk egy jelenetben, amikor a katonák meneteltek.

Nagypapaszerepre készül

– Az elmúlt harmincegy évet összegezve – a sok nehézség ellenére – nem bántam meg, hogy tűzoltónak álltam, és úgy gondolom, ha újra kezdhetném, megint ezt a hivatást választanám. Biztos vagyok abban, hogy hiányozni fog ez a légkör, a tűzoltók nagy családja. Ugyanakkor az is biztos, hogy nem sokáig fogok unatkozni a nyugdíjaséveim elején, hiszen első unokámat várom és készülök a nagypapaszerepre, ami – bízom benne – ugyanolyan jól áll majd, mint a tűzoltómunka – mondja Grósz József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárósokra segítség kellene

A kistérség segítségét szeretném kérni a mosonmagyaróvári bölcsődék ügyében” – mondta Nagy István alpolgármester a napokban a kistérségi tanácsülésen. A városban százötven férőhelyes a bölcsődei ellátás, mely rendkívül költséges alapintézmény. Az elmúlt években ráadásul nőtt a szolgáltatást igénybe vevő családok száma. Tovább olvasom