Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megmozdulhat a víz a Szigetkör után

Szigetköz - Civilek és szakemberek megbeszélésének eredményeképp – a Kisalföld kezdeményezte „Szigetkör" után – őszi és téli időszakban is magasabb vízállás lehet a Közép-Szigetköz mellékágrendszerében. Legalábbis ezt kezdeményezte egy horgászelnök az illetékes üzemelési bizottságnál.
Amint arról beszámoltunk, múlt héten Katona Kálmánt vittük „Szigetkör"-re, bemutatva a tájsebeket, megoldást keresve másfél évtizedes gondokra. A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke azt ígérte: szót emel a Szigetköz leválasztásáért a vízlépcsővitáról, a dunakiliti duzzasztómű hasznosításáért, valamint támogatja az orvhalá-
szok elleni keményebb szankciók bevezetését. A bejárás után a zöldasztalnál azonban helyben orvosolható kérdések is szóba kerültek.

Elárasztáskor: Ideális vízmennyiség csak árhullám idején érkezik.
Elárasztáskor: Ideális vízmennyiség csak árhullám idején érkezik.

Sinkó Lajos, a Szigetköz Horgász Egyesület elnöke az ásványrárói gátőrházba látogató Janák Emil vízügyi igazgatót „ostromolta": mint mondta, szeptembertől márciusig szinte kiszárad a vízpótlásban nem érintett közép- és alsó-szigetközi ágrendszer. Az igazgató szerint ezen lehetne változtatni, ám ez a szigetközi vízpótló rendszer üzemelését felügyelő bizottság hatáskörébe tartozik. A vízügyi igazgatóság részéről az a feladatuk, hogy a bizottság által meghatározott vízmennyiséget biztosítsák. Sinkó Lajos most levélben kérte a bizottság felülvizsgálatát.

Téli időszakban a Halrekesztői zárás gyakran teljesen kiürül.
Téli időszakban a Halrekesztői zárás gyakran teljesen kiürül.

„A vízügyi szakemberek, Janák Emil és Kertész József is elismerték az őszi-téli nagyon alacsony vízszinteket Ásványrárónál a Halrekesztői zárás feletti Gombócosi- és Újszigeti-ágakban. Kérem a szigetközi vízpótló rendszer üzemelését felügyelő bizottságot, hogy a korábban meghatározott vízpótlási mennyiségeket vizsgálják felül és olyan mennyiségeket határozzanak meg, amellyel a fenti helyzetek kialakulása megszüntethető" – áll a levélben.

Olvasóink írták

 • 3. Drop 2008. május 18. 11:09
  „Köszönöm a felvilágosítást, igazán remélem, hogy senkit sem bántottam meg nagyon soraimmal.

  Egyszerű falusiként azonban úgy gondolom:

  1.A SZITE által kidolgozott javaslat, miért váratott magára 15 évet, és ugyan hogyan lehet ugyanannyi vízből ,,többet,, csinálni? Nem más ez, mint ú.n. parasztvakítás !
  2. A győri Előre HTSZ a leginkább felelős a szigetközi halállomány jelenlegi állapotáért, a több évtizedes mértéktelen halászat, rablógazdálkodás véghezvitelében. Nem olyan túl régen, dolgozói a dunakiliti duzzasztó területén orvhalászatot folytattak, ettől volt hangos a sajtó akkoriban. Egyébként meg ma is ugyanazt művelik. A tőlük érkező ,,felajánlásokat,, is ennek tükrében volna érdemes értékelni!
  3.Magyarországon a törvény mindenkire egyformán érvényes, Katona úrra is ugyancsak, és ez alól egy halászati ellenőr nem adhat mentességet, még a fotó kedvéért sem.

  Mindez így együtt nagyon jól tükrözi a mai magyar állapotokat. Ígérgetések, tanulmányok, törvény alóli kibúvók, klikkek, véd-dac szövetségek, törvényes rablás, kifosztás, stb.
  A hányattatott sorsú Szigetköz ügyében azonban valóban le kellene ülni és végre megoldásokat keresni a problémákra.

  További jó munkát kívánok!”
 • 2. Cséfalvay Attila 2008. május 16. 15:21
  „Tisztelt Drop!

  Hozzászólása első részére nem reagálnék, tény, van benne némi igazság. A második feléhez: 1. SZITE kidolgozott olyan megoldási javaslatot, melyhez nem kell a szlovákoktól több víz. 2. Az ásványrárói gátőrházban kanalazott halászlé a győri Előre HTSZ felajánlásából (s a telephelyén lévő pontyokból) készült. 3. Katona úr nem követett el szabálysértést, ugyanis emelőhálózásakor egy halászati ellenőr is velünk volt (nem a Csaszi), s ő engedélyezte - főként a fotó kedvéért - a próbát, ami kb. 5 percig tartott.

  A tisztán látás végett üdvözlettel:
  Cséfalvay Attila”
 • 1. Drop 2008. május 14. 13:40
  „Messziről jött ember azt mond amit akar, tartja a mondás és talán kiváltképp igaz ez a Szigetközre.
  Jönnek- mennek itt a nagyokosok időnként, korábban maga Sólyom László köztársasági elnök is ígért hetet-havat motorcsónakázás közben a Szigetköznek,de ma már csak mosolygunk azok, hogy mivé lettek az akkori szavak, ígéretek.
  Most meg ez a Katona úr teszi ugyanezt és majd a többiek, hát ez valóban mulatságos.
  Nem beszélve a ,,vízügyi szakemberekről,, akik mindehhez asszisztálnak is serényen, mert hát mégiscsak...
  Lesz majd több víz is, majd ha adnak a szlovákok, ezt tudják a ,,szakembereink,, garantálni.
  Papolnak az orvhalászatról, miközben az ásványrárói halászlé amit olyan jólesően kanalaztak a gátőrházban, az orvhalászatból származik és ezt ők a ,,szakemberek,, tudják a legjobban.
  Egyébként a Katona úr meg szabálysértést követett el, amikor felhúzta az emelőhálót.
  Szerencséje, hogy nem látta meg a Csaszi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amatőr színjátszók seregszemléje

Mosonmagyaróvár - Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei amatőr színjátszók… Tovább olvasom