Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Megmentenék a bunkereket

Védetté nyilváníttatnák és világháborús emlékhelyet alakítanának ki a Nagydomboknál lévő bunkerekből. Felmerült, hogy hosszú távon az egész Ipartelepet egységesen védetté kellene tenni.
A városszéli Nagydomboknál lévő „bunkerek" eredetileg részei voltak annak a több mint háromszáz épületnek, objektumnak, amiket az egykori lőporgyár kiszolgálóegységeiként hoztak létre. A háború után az Ipartelep hadiüzem jellegét a trianoni békeszerződés értelmében meg kellett szüntetni. Így a robusztus vasbeton építményeknek új funkciót kellett találni.
Ám közülük több évtizedek óta kihasználatlanul áll, állapotuk mára siralmassá vált. Ilyen a Nagydomboknál lévő objektum is. Az építmény egykori hadi jellege miatt tavaly a Hunyadi Honvédség és Társadalom Baráti Kör elhatározta, hogy a méltatlanul elhanyagolt egységet megmenti az enyészettől.

A közhasznú társaság amellett, hogy a honvédelmet közelebb hozza az emberekhez, a hadi emlékek, honvédsírok gondozását is vállalta. A Hunyadi-iskola tanulói, a kör tagjai évek óta gondozzák a városban és a környékén található katonasírokat. Emellett terveik között szerepel újabbak felkutatása és gondozása. Így jött az ötlet még a múlt évben, hogy első és második világháborús emlékpark kialakítását kezdeményezzék a Nagydomboknál. Ehhez azonban el szeretnék érni, hogy az objektum védelem alá kerüljön. Időközben ugyanis az önkormányzat eladta a területet, rajta a bunkerekkel. Az új tulajdonossal sikerült viszont megállapodni arról, hogy az egykori katonai létesítmény főépületének számító rész a lépcsővel és a bejárattal együtt megmarad. A többi részt – aminek egy része életveszélyes volt – már elbontották.

Bunkerek – Nem csupán a Nagydombokat, hanem az ipartelepeket egységesen kellene védelem alá helyezni.
Bunkerek – Nem csupán a Nagydombokat, hanem az ipartelepeket egységesen kellene védelem alá helyezni.

Az objektum védettsége érdekében az elképzelés egyik fő kezdeményezője, Németh Alajos, a társaság tagja, helytörténeti gyűjtő kérésére az alpolgármester a napokban egyeztetést hívott össze. Az összejövetelen részt vett a Belügyminisztérium munkatársa is, aki több felvetést is tett a bunkerek megmentése érdekében. Amint azt Németh Alajos elmondta: a minisztérium illetékese felvetette, hogy nem csupán a Nagydombokat, hanem az ipartelepeket egységesen kellene védelem alá helyezni. Ezt az Európában egyedülálló had- és ipartörténeti együttest meg kell menteni az utókornak. Az egyeztetés során ugyanis kiderült: csupán helyi védelem alatt állnak az Ipartelep régi épületei. Ez azonban csak hosszú távú elképzelés, ennél sokkal sürgetőbb a Nagydomboknál lévő objektum védelme. Éppen ezért a napokban újabb egyeztetés várható.

Németh Alajos elmondta: olyan konc epciót szeretnének kidolgozni, ami mellett a terület többi részét ipari célra tudja hasznosítani a tulajdonos. Elképzelésük, hogy az ott kialakítandó világháborús emlékhelyen lehetőséget biztosítanának az iskoláknak honvédelmi ismeretek oktatására és a gyakorlati foglalkozásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékfa a mártíroknak

Emlékfát adtak át tegnap az 1956 és 1958 közötti győri perben halálra ítélt, valamint a megtorlások… Tovább olvasom