Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Meggyűrűzték a madarakat

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg Lipóton azt a természetvédő tábort, amelynek célja, hogy az itt szerzett ismereteket tanulmányaik során is felhasználhassák a résztvevők.
(illusztráció)
A lipóti természetvédő táborba főleg a megyéből érkeztek gyerekek, de volt, aki a fővárosból jött ide, hogy a Szigetköz természetvilágát felfedezze. Téringerné Peimli Piroska táborvezető – aki a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területfelügyelője s biológia szakos tanár – korábban is szervezett hasonló táborokat Gyirmóton, ám idén már Lipóton ismerteti meg a gyerekeket a természet és az élővilág szépségével.

A tábort dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója nyitotta meg. A napi programok közül a gyerekeknek nagy élményt jelentett a madarak meggyűrűzése. Ehhez a hajnali órákban kellett felkelni, s egy háló kihúzása volt segítségükre. Óránként ellenőrizték, a négyméteres anyagba beleakadt kis állatokat – összesen körülbelül ötvenet – zsákokba tették, s megtekinthették meggyűrűzésüket. A Szigetköz élővilágának gazdagságát jelzi, hogy a nyaktekercstől a karvalyposzátáig sokféle madár fennakadt. Őket a nyilvántartásba vétel után szabadon engedték.

A tábort nemzetközivé tette, hogy hat gyakorlaton lévő francia vendég is figyelte, hogyan történik Lipóton az ismeretátadás. A programok között szerepelt még rovartúra, diavetítés a Fertő–Hanság Nemzeti Parkról és csendtúra a madárlesekhez. A szervezők ügyeltek arra, hogy a természeti értékek bemutatása mellett a hely kultúrtörténetével is megismertessék a gyerekeket.

A 12 éves Bognár Attila Győrszentivánról érkezett. Neki a madarak gyűrűzése és a fokozottan védett területen tartó túra tetszett a legjobban. Jövőre szeretne visszajönni, s otthoni barátait is elhívni Lipótra. Sulyok Fanni még csak ősztől lesz iskolás, de már másodszor jött ilyen táborba. A győr-ménfőcsanaki kislánynak a citromsármány és a réti tücsökmadár meggyűrűzése volt a legnagyobb élménye, valamint az a túra, amikor mezítláb átsétáltak a Dunán.
A tábor zárásaként a résztvevők tesztlapokat töltöttek ki, s az ezt legjobban kitöltők díjakat kaptak. A szervezők szeretnék, ha jövőre már egész nyáron, több turnusban fogadhatnák a gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flexum-ügy: válasz a válaszra

A közelmúltban több ízben foglalkoztunk a volt Kötött-csónakház eladása kapcsán a Flexum rt.-vel,… Tovább olvasom