Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Másfél hónapig tarthat a szezon

– Szigetközben júliusig a tavalyihoz képest a felére esett vissza az idegenforgalom – állítják a turizmusból élő helyiek. Az okokat három tényezőben látják: a vízi turisták elmaradtak az elárasztás miatt, hétvégenként kedvezőtlen volt az időjárás, s ráadásul most rengeteg a szúnyog.
Rövidke a „nyár"

Másfél hónap. Ennyi maradt az idei szezonból, ezalatt kell nyereségessé tenni szinte az egész évi üzletet – panaszolják a vendéglátásból és kereskedelemből élő szigetköziek. A tavalyihoz képest mindenhol erősen visszaesett a forgalom: az elmúlt évi száraz és meleg idő a szúnyogokat távol tartotta, a turistákat viszont a régióba csalogatta. Ez a nyár eddig nem kedvezett a turistákból élőknek: árvíz, szúnyogok és csapadékos időjárás jellemezte a júniust.

Visszaesett a forgalom

A halászi szabad strand kempingjében tegnap néhány sátorozót s lakókocsival érkező külföldit láttunk. A 30 fokos meleg ellenére a Mosoni-Duna hűsítő habjaiban senki sem mártózott meg. A vízparti csárdában érdeklődésünkre elmondták: idén eddig érezhetően visszaesőben a forgalom. A kempingben nemrégiben egy 250 tagú turistacsoport mondta le a nyári vakációt. A legnagyobb visszatartó erő a rossz idő és a nemrégiben megjelent szúnyoghad.

Dunaszigeten sem jobb a helyzet: a cikolaszigeti vegyeskereskedés üzletvezetője, Livadni Tiborné szerint júliusig a tavalyihoz képest ötven százalékkal visszaesett a forgalom. Igaz, a következő hetekben várja a legtöbb turistát, ám mint mondja, másfél hónapra szűkült a legtöbb bevételt hozó nyári szezon. Dunaszigeten egyébként még egy tényező is sújtotta a vízi turizmusból élőket: a szigetközi elárasztás miatt két hétre „megállt az élet" a folyón. A doborgazszigeti Zátonyi-strand is teljesen üres volt, mindössze egy család sütkérezett tegnap a parton. A helyi csárda tulajdonosa úgy véli: idén csak júliustól indulhat be a szezon, ők eddig 20–30 százalékkal kisebb forgalmat produkáltak.

Öt napig 30 fok kellene

– A rossz idő miatt inkább a termálfürdőkbe jártak eddig az emberek – panaszolja Csiszér László, az egyik helyi büfé tulajdonosa. – Legalább öt napig harminc fok körüli hőmérséklet kell sok napsütéssel, hogy tele legyen itt a strand. Tavaly ilyenkor egy gombostűt sem lehetett leejteni itt, most pedig senki nem jön. A vízibicikliknek körülbelül a megszokottnak a negyedét adtuk ki eddig, s legalább felére esett vissza a büfé forgalma. Igaz, mióta néhány éve nem működik itt diszkó, azóta amúgy is kevesebb a fogyasztóvendég. Persze a fürdőhelyen további fejlesztésekre is szükség lenne, egy higiénikus mellékhelyiség nagyon elkelne. Augusztus közepe után hazaszállingóznak a vendégek, s már nem is nagyon érdemes kinyitni – állítja Csiszér László.
Mint megtudtuk, Dunakiliti vízi turizmusa is megsínylette a hullámtér elárasztását: a mesterséges árvíz alatti két hétre minden kenus visszamondta a lefoglalt szálláshelyeket. Az idegenforgalom csak most kezd beindulni, talán a hétvégi vízi fesztivállal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piacvédelem, vagy schengeni normák?

A fuvarozók szerint az osztrákok gazdaságuk védelme miatt lassítják a teherforgalmat a hegyeshalmi… Tovább olvasom