Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

Már nem a szülő dönt a bukásról

A "régi-új" oktatási program részeként az általános iskolákban ismét a tanítók, illetve a nevelőtestület hatásköre, hogy évismétlésre kötelezhessék az alsó tagozatos kisdiákot. Már nem kell hozzá a szülő beleegyezése.
"Magyarországon hagyománya van a jegynek, ami sokkal egyértelműbben mutatja a tudásszintet."
Farkas István, a piarista iskola igazgatója harmincöt éve van a pedagógusi pályán, s jó ideje szakmai kapcsolatot ápol Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral. Ő kérte fel az atyát, vegyen részt az új oktatási törvény előkészítésében. Munkatársaival annak megfogalmazásában vállalt szerepet.

– Az iskolai értékelésnek egyszerre kell tárgyilagosnak és személyre szabottnak lennie. A szöveges értékelés valóban lehetőséget adott a gyerek tudásszintjének árnyaltabb mérésére – véli Farkas István. – Ám hiába, ha a szülők és az összes eddigi generáció az ötféle jegyhez szokott hozzá. Sokan nem is tudták értelmezni az alsó tagozatosok bizonyítványát. Azt kérdezték: akkor ez most hányas jegynek felel meg?
A halászi Szent Márton Általános Iskola igazgatója, Nagyné Ásványi Mariann is osztja az atya véleményét. – Magyarországon hagyománya van a jegynek, ami sokkal egyértelműbben mutatja a tudásszintet – véli. – Ráadásul a szöveges értékelésbe sok mindent bele lehetett látni. Nem egy szülő meglepődött, amikor kezébe vette felső tagozatba lépett gyermeke bizonyítványát. A jegyek a tárgyilagos, „zordabb" valóságot mutatták.

Farkas István szerint a pedagógia legfontosabb elve a fokozatosság. Úgy véli, az új törvénnyel ez valósulhat meg. A fenntartó szerv és az iskola dönti el, hogy a megszokott jegyek helyett (vagy akár mellettük) kerüljön-e szöveges értékelés a bizonyítványba. – A gyerekeket föl kell készíteni a társadalmi beilleszkedésre. Nem tesz jót nekik, ha szinte egyik napról a másikra tartanak tükröt eléjük. A pedagógus dolga, hogy a jegyeket személyre szóló értékeléssel egészítse ki, figyelembe véve, hogy a diák önmagához, azaz saját képességeihez, adottságaihoz mérten hogyan teljesített – fogalmazott az igazgató.

Az elmúlt időszakban az alsósokat csak a szülő egyetértésével lehetett évismétlésre kötelezni. Arról azonban, hogy hozzátartozója objektíven el tudja-e dönteni, mivel szolgálja leginkább a gyermek érdekeit, megoszlanak a vélemények.

– Fontos látni, hogy az évismétlés nem bukás – jelenti ki határozottan a piarista iskola vezetője. – Utóbbi kifejezés a kudarcot jelenti, holott nem a gyerek ellen, hanem érte cselekszünk, ha az évismétlést látjuk jónak. Véleményem szerint az első évből még tovább lehet lépni, második osztályban még bepótolható az anyag. Ám ha egy diák az első két évfolyam tudásszinti követelményeinek nem felel meg, onnantól valóban kudarcok sorozata éri majd, ha felsőbb osztályba lép. A második, harmadik és negyedik év végétől osztályozó konferencián kellene eldönteni, ismételjen-e évet a gyerek.

Tóth Róbertné, a halászi iskola tanítója a szöveges értékelés alapvető céljával egyetért, ám meglátása szerint nem a szülő feladata dönteni az évismétlésről. – A szöveg valóban többet mond egy jegynél, viszont e rendszer hibája, hogy csak a szülő beleegyezésével ítélhetjük a tanév megismétlésére a diákot. Egy szülő legtöbbször nem látja objektíven a gyerekét és sokan nem tudják elfogadni a gyengébb eredményt – véli a pedagógus. – Az első két év az alapozás ideje, ha anélkül engedjük át a gyereket, hogy elsajátítaná a tananyagot, nem tudja majd behozni a lemaradását. Látványos eredményeket lehet elérni fejlesztőpedagógus segítségével, és van, aki ledolgozza a hátrányt, ám mindig akad néhány gyerek, akiknek ez sajnos nem megy. Van olyan diákunk, akinek körülbelül kétéves lemaradása van az osztálytársaival szemben. Ám arra is van példa, hogy a szülő együttműködött velünk és belátta, hogy az évismétlés a gyerek érdekeit szolgálja.Olvasóink írták

 • 5. Boli 2010. augusztus 26. 20:51
  „4. De jogsija meg honnan? Írni, olvasni nem tudnak, tanulóautóban egyet sem láttál...”
 • 4. Beex 2010. augusztus 26. 07:25
  „Mégsem lesz minden cigónak 4 általánosa.. :D”
 • 3. invektus 2010. augusztus 25. 17:27
  „pancer ???
  :))))))))))))))”
 • 2. pancser 2010. augusztus 25. 17:01
  „Hajrá Fidesz!”
 • 1. invektus 2010. augusztus 25. 15:57
  „A TANITÁS ÉS A MEGÉRTETÉS 2 AZAZ 2 FOGALOM
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy épületbe költözik szeptembertől a mosonszentmiklósi iskola

Korszerű iskolában kezdi az új tanévet mintegy 200 kisdiák Mosonszentmiklóson. Az európai uniós támogatással megújult intézményt szombaton adják át. Tovább olvasom