Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Már most több a pénzük, mint amennyit egész évre terveztek

Óvatosan tervezték költségvetésüket, több helyi adónemnél már mostanra teljesült az előirányzott összeg.

Bővülő tartalékalapról, a jövő évi koncepcióról, a kisvárosban szállást talált vendégmunkásokról is szó esett a jánossomorjai képviselő-testületi ülésen.

A költségvetés első háromnegyed éves teljesítését tárgyalta elsőként Jánossomorja elöljárósága legutóbbi ülésén. „Óvatosságunkat bizonyítja, hogy nem olyan bevételeket terveztünk, amelyek teljesítése lehetetlen. Költségeink nem haladták meg bevételeinket, a gazdálkodás megnyugtatóan folyik az önkormányzatnál" – összegzett Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke.

 A jánossomorjai képviselő-testület arra számít, hogy
A jánossomorjai képviselő-testület arra számít, hogy  lesz  majd olyan pályázati lehetőség, melynek keretében korszerűsíthetik az iskola Iparos utcai épületszárnyát.


A számokat tekintve kiderül, hogy vannak olyan adónemek, ahol már most százszázalékos a teljesítés az előirányzotthoz képest, így az építményadóból 91 millió forint (miközben 88 milliót terveztek), a kommunális adóból pedig 3,1 millió már befolyt a városi kasszába. Az iparűzési adó 390 millió forintjából a háromnegyed éves adatok szerint 389,2 millió teljesült. A gépjárműtaksánál még ötmillió forint hiányzik a tervezett 50 millióból. Továbbá eddigi tartalékait is bővíteni tudta a város.
A jövő évi költségvetési koncepcióról szólva kiderült: a bizonytalanság nem csökkent, a tervezéshez szükséges sarokszámok nem ismertek. A bizonytalanság egyik forrása, hogy még nem tudni: jövő év szeptemberétől milyen formában kerülnek az államhoz az iskolák, illetve hogy a bérjellegű kiadásokon kívül a dologi kiadásokat érinti-e ez a változás.

A koncepcióban kiemelt pontként említik a helyi iskola felújítását, bővítését. Egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e erre a célra pályázat és azon indulhatnak-e. Útfelújításra 16 millió forintot, a péteri ravatalozó korszerűsítésére, járdaépítésre 5 milliót különítenek el. A Nagytérségi Önkormányzati Hulladékgazdálkodási Társulásnak jövő évben 12,2 millió forintot fizetnek be. Winkler László képviselő javasolta, hogy amennyiben a város adóbevételei teljesülnek, tízmillió forint értékben vásároljon az önkormányzat termőföldet. Ezt akár bérbe is tudnák adni, vagy a későbbiekben egy letelepedni vágyó vállalkozásnak is eladhatnák.

Balsay Sándor képviselő arról érdeklődött, hogy van-e az önkormányzatnak, rendőrségnek arról kimutatása, hogy hány vendégmunkás lakik a városban és hogy ők gépjárműadót fizetnek-e. Dr. Lóránt István jegyző szerint nincs erről nyilvántartásuk. Gépjárműadót ott kell fizetni, ahová az állandó bejelentett lakcím szól. A vendégmunká-
sok azonban általában ideiglenesen jelentkeznek be a hivatalban.

Olvasóink írták

  • 1. kenderice 2011. december 02. 19:57
    „"Már most több a pénzük, mint amennyit egész évre terveztek" Majd viktor vezérünk elveszi, neki az isten pénze se elég!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Politikai nevelés˝ a kollégiumban?

A Kisalföld 2011. november 29-i számában jelent meg "A kollégium a magyarságtudat szellemében is… Tovább olvasom