Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Majthényiek ha összefognak

A közalkalmazotti béremelés finanszírozása több, főleg kistelepülést hoz nehéz helyzetbe. A „bérhikis” rendszer követelményeit kifogásolandó, Majthényi Tamás, Halászi polgármestere – egyházashetyei polgármester fivére kezdeményezéséhez csatlakozva – aláírásgyűjtést kezdett.
Majthényi Tamás
Tavaly döntött a Medgyessy-kormány az ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés mellett. Ezt a kormányprogram részeként határozták el úgy, hogy közben nem kérték ki az intézmények fenntartóinak véleményét, ám ígéretet tettek arra, hogy az ezzel járó többletkiadásokat a fenntartók – önkormányzatok – részére biztosítják.
A kifogásokat megfogalmazó települési elöljárók szerint csupán a költségvetési törvény végrehajtása során derült ki, hogy a kötelezően előírt béremelés összegéhez az önkormányzatok csak pályázat útján („bérhiki"-rendszer) juthatnak hozzá, a kiegészítő támogatási igény kiszámításánál azonban figyelembe veszik a települések saját adóbevételeit.

Gyakorlatilag azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek saját bevételeik vannak (iparűzési adó, termőföld bérbeadásából származó jövedelem, illeték, gépjárműadó), alig van esélyük arra, hogy jogosultak legyenek a „bérhikire". Így az önkormányzatok rákényszerülnek, hogy saját adóbevételeikből gazdálkodják ki a közalkalmazotti béremeléshez szükséges pénzt. Olyan bevételi forrásoktól esnek el így, amelyekből utak, járdák épülhetnének, vagy saját erőként használhatták volna a pénzeket EU-s vagy egyéb támogatások megszerzésére.

Ez az állapot számos önkormányzatot hoz lehetetlen helyzetbe. Legutóbb Egyházashetye polgármestere, Majthényi László indított útjára egy akciót. Levelében több kérdésben kéri az alkotmánybíróság állásfoglalását. Kérdezi többek között: vajon nem sérti-e az önkormányzatiság elvét, hogy saját adóbevételeire írt elő kötelező feladatot az állam? Ha a gépjárműadó-bevételből közalkalmazotti bért fizetnek, miből lesz forrás a helyi utak karbantartására? Végül sérelmezi: a „bérhikis" kiegészítő támogatás – azon túl, hogy bünteti azokat az önkormányzatokat, amelyek saját adóbevételekkel rendelkeznek – jogosultság esetén sem fizeti a teljes összeget, mivel 2 százalék továbbra is az önkormányzatokat terheli. A polgármester úgy véli: a kistelepülések tartalékaik felélésére vagy alapfokú oktatási intézményeik megszüntetésére kényszerülnek.

A kezdeményezéssel több (Halászi, Máriakálnok, Mosonszentmiklós) Mosonmagyaróvár környéki település is egyetért. Az akcióhoz csatlakozva Majthényi Tamás, László fivére indíttatására, csaknem egy hónapon át aláírásgyűjtést folytat a térségben. A települések elöljárói így fejezhetik ki egyetértésüket és csatlakozásukat az Egyházashetyéről indult kezdeményezéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb veszteségekkel teleltek át a vadak

A fokozott etetésnek köszönhetően a hosszú, zord és csapadékos időjárás ellenére jól teleltek a… Tovább olvasom