Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Magyar püspököt! - szlovák papnak nem tudok gyónni

Csallóköz - A katolikus felvidéki hívők magyar püspököt szeretnének. Emiatt aláírásgyűjtésbe is kezdtek, de most csak magyarul is értő helynököt kaphatnak. Ismét aláírásgyűjtésbe kezdtek, s nyílt levelet írtak a hívők.

Közben a Szentszék átrajzolta a szlovákiai egyházmegyék térképét, amely az országot függőlegesen tagolva készült, ezáltal megbontja és statisztikailag is kisebbségbe szorítja a déli sávban élő magyar hívők közösségének tömbjét.

Dunacsúnyban minden szombaton tartanak magyar misét, ám a plébános csak szlovákul beszél, a magyar hívők ezért úgy érzik, nem tudnak gyónni. A felvidéki katolikus vallású hívők hosszú ideje küzdenek azért, hogy magyar püspökük lehessen: néhány évvel ezelőtt a pápának hatvanezer aláírást juttattak el, ám ennek sem volt foganatja.

Most ismét aláírásgyűjtésbe kezdtek, s nyílt levelet írtak a hívők, civil szervezetek (köztük a Csemadok) s a lelkipásztorok. Azt szeretnék, ha a szlovákiai püspökök vagy segédpüspökök egyike a magyar ajkú hívek lelki gondozásával volna megbízva.

Helena Kovachikova szombatonként jár misére a dunacsúnyi templomba, amikor az ima és az ének magyarul szól.
Helena Kovachikova szombatonként jár misére a dunacsúnyi templomba, amikor az ima és az ének magyarul szól.


Herdics György apát, a Remény című szlovákiai katolikus hetilap főszerkesztője, nádszegi plébános szerint azonban elhamarkodott volt a levél megírása. Kritizálja többek közt azt is, hogy ez 400 ezer katolikus hívő nevében íródott. Úgy véli, az aláírásgyűjtés nem old meg semmit, különben sem így intézik az egyházban a fontos kérdéseket.
A jelenlegi helyzet szerint úgy tűnik, a magyar hívők olyan püspöki helytartót kapnak Jan Pristac személyében, aki inkább csak érti, mint beszéli a magyar nyelvet.

„Egyre kevesebben vagyunk misén" – panaszolják a csallóközi Vajkán megszólított asszonyok. „Kevés a fiatal, egyre több szlovák vesz itt házat. Plébánosunk, Tomasek József itt lakik a plébániahivatalban, ő tartja a hittanórákat is a gyerekeknek. Most húsvétkor a szomszédos Doborgazról (Dobrohost) is átjöttek misére, hisz nekik nincs templomuk" – mesélik, majd hozzáteszik: hallottak róla, hogy újabban már a pozsonyi egyházkerülethez tartoznak.

 Az atyával is szerettünk volna beszélni, ám a paplak kapuján méretes lakat jelzi: az ünnepek után ő most pihenésre vágyik. A szemközti polgármesteri hivatalban készségesek, felhívják telefonon, ám azt üzeni: csak püspöki engedéllyel nyilatkozhat.

A határszéli Dunacsúny jó néhány éve már Pozsony külső kerülete. 1947-ben a párizsi békeszerződés után került az akkori Csehszlovákiához. A szlovák főváros közelsége vonzó a kitelepülni vágyók számára, így mára a négynemzetiségű – német, horvát, magyar, szlovák – falu összetétele jócskán megváltozott. A nyolcvanhárom éves Helena Kovachiková ötvennyolc éve került a faluba. A nemrégiben felújított templom mellett lakik: misére minden héten eljár. „Régóta szeretnénk magyar püspököt is az egyházkerület élére, többször szó esett róla, ám nem történt előrelépés. Itt nálunk szombatonként tartanak magyar nyelvű misét.

Igaz, a plébános szlovákul beszél közben, de mi magyarul imádkozunk és énekelünk. Erre mindig elmegyek: ha elmarad, akkor a szlovák misére ülök be. Horvát istentiszteletet is tartanak, németet már nem. A nemzetiségek száma fogyatkozik, horvát ajkú alig van már Csúnyban, magyar is talán ha ötven. Gyónni Oroszvárra járok át időnként busszal: oda magyar pap jön. Itt Dunacsúnyban úgy érzem, nem tudok gyónni: hiába mondom el magyarul a plébánosnak a bűneimet, ha nem érti, mit mondok. Fel is oldozna, de így nincs értelme" – mondja.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Cora 2008. március 27. 13:44
  „Legalább 15 éve, hogy utaztam a komáromi imanapokar utazó nénikkel. Már akkor is magyar püspökért esedeztek. Akkor azt mondtam nekik: Nem így kell ezt csinálni nénik. Térjenek át a református hitre: 1/ ott van magyar püspök, 2/ ha elég sokan áttérnek a maradók kapnak egyszerre 3 püspököt is csak hagyják abba, egyházmegyével tetőzve. 3/ Ne legyek illúzióik. Az egyház mindig a hatalom árnyékában szeretett sütkérezni- nem demokratikus intézmény.”
 • 22. Illéssy Mátyás 2008. március 26. 23:18
  „Az, hogy Kati néninek milyen bűne van és azon gúnyolódni izléstelen, primitív viselkedés. Szégyen, hogy az istentelen gondolkodás Húsvét után mit produkál néhány ember agyában. Igen is jó lenne, ha Kati néni és a többi idős (is), akik helyt álltak több évtizeden keresztül, akik megőrizték azt, amit csak az ember tud ostobán odadobni, tehát, akik megőrizték hitüket, azokon gúnyolódnak "egyesek". Így, se magyarként, se keresztényként mennyivel könnyeebb lesz még jobban beolvadni a hazáját (önazonosságát), hitét vesztettek közé, vagyis Istentelenné, gyökértelenebbé válni. Üdvözlettel: Illéssy Mátyás százhalombattai plébános
  ui.: Egyébként gyónni többek közt azt jelenti: bűnöket letenni, s új emberként élni. Nem ártana sokaknak....Tán más, egy normálisabb világot tudnánkmagunk mögött, amikor majd annyi idősek leszünk, - ha leszünk, mint Kató néni!”
 • 21. Jakab Janos 2008. március 26. 22:12
  „Kati neni Dunacsunyban nem tud gyonni? Hat ez vilagraszolo tragedia. Tessek mondani tud o meg olyan pikancs bunt mondani, ami a papot erdekli, es megmozgatja a fantaziajat. Aki mar a hamut is mamunak mondja annak boven eleg a bunbocsanathoz, ha a fejet tiszta esovizbe dugja. Egyebkent ugy tudom, hogy az Isten minden nyelvet anyanyelvi szinten megerti.
  Egyebkent semmi kifogasom Gyurcsany vagy Arpadhazi Szent Viktor ellen.”
 • 20. katónéni 2008. március 26. 21:23
  „"Hülye gyurcsány hülye s...nyalói. Értékrend nélküliek."

  Tűnődöm. Vajon milyen értékrend szerint lehet eljutni "hülye gyurcsányig" egy olyan téma nyomán, hogy " Kati néni" Dunacsúnyban nem tud magyarul gyónni.
  Vajon kinek kellene "kati néni" problémáját megoldani?
  "hüje gyurcsánynak", netán Semjén Zsoltnak, vagy kinek?
  Kérdezem én az értékrenddel rendelkezőktől!”
 • 19. load 2008. március 26. 21:05
  „Azért - meg kell hagyni - romlasz.
  Ez az idézetes közmondás már plágium, és meg sem közelíti az előző elmésségedet.

  Ami a kérdésedet illeti: Az idézett kijelentés túlságosan általánosító, túl sommás, és meglehetős aránytévesztés.
  Majdnem akkora, mint erre válaszul Máté evangéliumából latinul idézgetni egy fórum-vitában.”
 • 18. giovanni 2008. március 26. 20:00
  „load: Kérlek szépen bármikor. :)
  legalább annyira, mint a

  "A jó pap holtáig tanúl"

  és az

  "Ellenben a dolgozók által megtermelt javakért tartják a markukat, miközben semmit nem tesznek a közös kasszába! A hiveik pedig a csodára várnak, és nem képesek az orruknál tovább látni."

  Ezekhez mit szólsz?”
 • 17. load 2008. március 26. 16:47
  „15. giovanni
  "A materialista gondolkodással szemben napjainkban a közgazdászok figyelembe veszik a hozzáadott értéket is..."
  Sőt materialista gondolkodás mellett Marx már a 1867-ben a Tőke-ben kifejti az értéktöbblet elméletét, ami a hozzáadott érték keletkezéséről szól.

  Tudsz még ilyen érdekes dolgokat írni?”
 • 16. Giovanni 2008. március 26. 14:16
  „Az ország közigazgatásához hasonló egyházmegye-határok meghúzása nagyjából a kereszténység kezdetéig vezethető vissza, ugyanakkor lehetőséget ad az egyházjog arra, hogy személyi alapon is szerveződjenek ordinariátusok, és ennek megalakításában segíthetnék híveiket a szlovák püspökök. Jelen esetben nagyon nem ez történt...”
 • 15. giovanni 2008. március 26. 14:12
  „A materialista gondolkodással szemben napjainkban a közgazdászok figyelembe veszik a hozzáadott értéket is, amikor kiszámítják, hogy egy-egy "termék" mennyibe kerül. Vegyük a dán példát: hitre és erkölcsre nevelve sikerült elérniük, hogy csökkent az alkoholizmus, az öngyilkosság, fejlődött a nemzettudat, amiből következett, hogy növekedett a gazdaság. (vö. XIX. sz-i népfőiskolai mozgalom). N. F. S. Grundtwig prédikátor ezek szerint csak nyújtotta a markát. Nem említve azokat a magyar papokat, akik valóban hivatásuknak éltek. (és erre a mondatomra jön majd az elvakult válasz: de én láttam gyerekkoromban, amikor a pap... - sajnos, mivel emberek alkotják az egyházat, vannak rossz példák is. de csak szűkebb környezetünket figyelembe véve: a muhi és a mohácsi csatánál, és a szovjet megszálláskor is az Országért meghalt egy-egy győri püspök - ők is tartották a markukat...)
  "A dolgozók által megtermelt javak" - pfff. tessék mondani, az nem zavarja Kegyelmedet, hogy a szocialusta-kommuNyista pártemberek sem utasítják vissza a számla nélküli költségtérítés rendszerét??? matrinénak, külön szeretettel: "Beati estis cum maledixerint vobis et persecuti vos fuerint et dixerint omne malum adversum vos, mentientes, propter me."
  Késdobáló kocsma: sajnos. Ez nekem is fáj, de úgy tűnik, a veszett marxistákkal nem lehet máshogy beszélni, az ő szintjükre kell lesüllyedni.”
 • 14. Abrafax 2008. március 26. 12:36
  „Annyit hozzáfűznék a cikkhez, hogy a Vatikán igyekszik az egyházmegyei felosztást a közigazgatásihoz igazítani. Pl. a kalocsai egyházmegyét csak kb. két évtizede ,,szabták" Bács-Kiskun megye jelenlegi területéhez. ( A történelmi egyházmegye 80 %-a határon kívülre került még Trianonban.) Ugyanekkor hozták létre a kaposvári püspökséget is, ami területre Somoggyal pontosan egyezik.
  A szlovák egyházmegyei felosztást a pár évvel ezelőtt megváltoztatott megyehatárokhoz igazították. A baj gyökere a politikai jószándék hiánya a szlovák hivatalos szervek részéről, és az asszimilációs folyamat (ld. Dunacsúny). Ezt csak tetézte a Szentszék döntése.
  A tisztelt előttem szólóknak pedig egy idevágó idézet: ,,Ne ítélj, hogy ne ítéltessél"”
 • 13. Libertine 2008. március 26. 11:28
  „liszka, az Önhöz hasonló fidesz-droidok miatt már előre sajnálom az országot, amikor a hazudós GYF után a szektavezér veszi majd át a m.elnöki széket...cseberből vederbe, szegény hazánk.”
 • 12. mirror 2008. március 26. 11:06
  „matriné! el jön az a pillanat amikor te is hívővé válsz! gondolj erre a halálos ágyadon...”
 • 11. Lizsu 2008. március 26. 10:30
  „Olyan szinten megy a szövegelés, mintha egy késdobáló kocsmába tévedtem volna be.
  Ez a kezdeményezés nem ezt érdemelné.
  Szánalmasan viselkedtek, csak sajnálni tudlak titeket. :(”
 • 10. matriné 2008. március 26. 09:57
  „A jó pap holtáig tanúl-mondja a közmondás! Hogy azután miféle rang, és rendjelet ér el az az Ő és a hivei dolga! Hogy, ha nem tudja e világi bűneit megvallani, meg "Gyúnni" a hasonszőrü kollégájának az is az Ő baja és nem közügy! Főleg nem az evilági dolgokhoz keverni!
  No és vajon miért tanúlnak a holtukig? Hát azért biztos, nem hogy az országok termelékenységét és felvirágoztatását elősegítsék!Ellenben a dolgozók által megtermelt javakért tartják a markukat, miközben semmit nem tesznek a közös kasszába! A hiveik pedig a csodára várnak, és nem képesek az orruknál tovább látni.”
 • 9. colomano 2008. március 26. 09:40
  „Kedves liszka!

  Köszönöm, hogy mindenféle személyes ismerettség nélük értékrend nélküli, ostobának titulált.
  Különösen nem izgat, mert mint tudjuk az ember által kiejtett szavakkal, mondatokkal egyben önmagát jellemzi.
  S bevallom őszintén, hordozva a keresztet 3 IGEN-nel szavaztam utoljára. De gondolom ez nem érdekli...

  Majd elfelejtettem. Minden ember véleménye revelenáns*.
  Bőr-, haj-, szemszíntől, nemi beállítottságtól, anyanyelvtől függetlenül.

  * persze a FIDESZ-tábor szerint nem”
 • 8. Giovanni 2008. március 26. 09:30
  „Gondolom, Ön, kedves matriné, folyékonyan beszél latinul, ahogy az édesanyja és az öreganyja is! Bár feltételezem, hogy a gyóntatószékre Önnek nincs szüksége, mert nem követ el bűnt!
  Attól, hogy a Csonka-Magyarországon él az ember, még ismerheti a határainkon kívül rekedtek életét, kedves colomano! A cikk egy valóságos problémára irányította a figyelmet, amelyet egyes jólétben élők bagatellizáltak.
  Egyébként nem ártott volna a cikket odaadni egy katolikus lektornak, ugyanis nem egyházkerület, hanem egyházmegye (itt ráadásul főegyházmegye), és nem helytartó, hanem helynök vagy vikárius...”
 • 7. liszka 2008. március 26. 09:21
  „Sajnos, mindkétszer (ami véletlen volt) rosszul írtam az egyik nevet. Természetesen, nem KEN-re utaltam az előbb, hanem colomano volt az illető... KEN-től elnézést kérek.”
 • 6. liszka 2008. március 26. 09:17
  „Jakab Janos már régóta tudható, kicsoda. Abban igaza van, hogy nem püspök kellene minden faluba, de egy magyar érzelmű püspök valóban tudna segíteni a magyar hívők gondjain.
  Ken, matriné pedig csak egyszerűen ostoba szocialisták - az ő véleményük nem revelenáns. Ők a harcos "NEM" szavazók, akár a msotani, akár a december 5-ikei népszavazásról volt szó. Hülye gyurcsány hülye s...nyalói. Értékrend nélküliek.

  Baj az: a katolikus egyház hierarchiája nem nemzetben és nemzetiségekben gondolkodik, hanem hívő-számban. S ha úgy ítéli: a magyar nyelvű pap több hívőt elriaszt, mint amennyit vonz, akkor a nemzetiségi gonddal nem foglalkozik.
  Sajnos, ebben mindegyik pápa ugyanazon a véleményen van.”
 • 5. liszka 2008. március 26. 09:17
  „Jakab Janos már régóta tudható, kicsoda. Abban igaza van, hogy nem püspök kellene minden faluba, de egy magyar érzelmű püspök valóban tudna segíteni a magyar hívők gondjain.
  Ken, matriné pedig csak egyszerűen ostoba szocialisták - az ő véleményük nem revelenáns. Ők a harcos "NEM" szavazók, akár a msotani, akár a december 5-ikei népszavazásról volt szó. Hülye gyurcsány hülye s...nyalói. Értékrend nélküliek.

  Baj az: a katolikus egyház hierarchiája nem nemzetben és nemzetiségekben gondolkodik, hanem hívő-számban. S ha úgy ítéli: a magyar nyelvű pap több hívőt elriaszt, mint amennyit vonz, akkor a nemzetiségi gonddal nem foglalkozik.
  Sajnos, ebben mindegyik pápa ugyanazon a véleményen van.”
 • 4. colomano 2008. március 26. 08:39
  „Ken, gondolom te is tudod, a fűtött szobádból írogatva...”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletet látnak a buszjáratokban

Rajka - A pozsonyi közlekedési vállalat illetékese a napokban érkezik Rajkára, hogy tárgyaljon a… Tovább olvasom