Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lottóláz dúl határainkon innen és túl

A Magyarországra érkező lottóturisták hazacsalogatása jó néhány élelmes szlovák „vállalkozó" fantáziáját megmozgatta. Illegálisan 130 koronáért már lehet magyar szelvényt kitölteni északi szomszédunk egyes üzleteiben is.
„Legyen ön is milliárdos" – hangzik a kifüggesztett szlogen azokban a csallóközi üzletekben, ahol magyar lottót is lehet kitölteni. A négymilliárdos nyeremény csábítására naponta több száz játékos érkezik északi szomszédunktól Magyarországra, hogy kipróbálja szerencséjét. A lottóláz még a szlovák kormányköröket is elérte: Csáky Pál, Szlovákia miniszterelnök-helyettese Rajkán töltött ki szelvényeket. Északi szomszédunktól mintegy 15–20 százalékkal többen lépnek be Magyarországra, különösen a hét második felében – állítja a határőrség szóvivője.

Élelmes szlovák vállalkozók rögtönzött lottózókat nyitottak üzleteikben. Az ötlet egyszerű, de zseniális: különböző szórólapokkal és plakátokkal hívják fel azok figyelmét a négymilliárdos magyar nyereményre, akik még esetleg nem tudnának róla, s némi többletköltség fejében megkímélik őket a Magyarországra utazás fáradalmaitól. Minimálisan négy mezőt kell kitölteniük a segédszelvényen: ez 130 koronába (közel 800 forintba) kerül, jokerrel mindez húsz koronával több. Könnyen kiszámítható: egy ilyen szelvényen kétszáz forintot keresnek a vállalkozók. Havi ötszáz lottó után pedig már szép summa, százezer forint is lehet a „jutalom".

A Szlovákiában fogadó játékos először csak egy papírfecnit kap. Ezen rajta vannak a számai, majd két nap múlva kell visszamennie a segédszelvényéért, a lottószelvényre pedig ráírják a játékos nevét.
Nem nehéz kitalálni: a vállalkozó több tucat lottót összegyűjtve Magyarországra érkezik, ahol aztán hatalmas sort okozva adja fel a szelvényeket. Több csallóközi városban és községben is zajlik ez a fajta fogadás. Egyébként mindez teljesen illegális, a magyarországi lottót nem is lehetne játszani Szlovákiában, hisz törvény tiltja.

Rajkán tegnap délelőtt ismét hatalmas volt a forgalom. A településen immár két lottózó működik, ám így is alig győzik fogadni a szlovák szerencsevadászokat. A polgármesteri hivatal előtti kis fogadóiroda előtt az esős idő ellenére is hosszú sor kígyózik. Rögtön kiderül, hogy a magyar vállalkozók is élelmesek: a lottózó ajtaján egy helyi vendéglő és egy élelmiszerbolt szlovák szórólappal csalogatja a vendégeket. Az újságért érkező helyi kisnyugdíjast előreengedik a – mint kiderült – magyarul is beszélő szomszédaink. Negyedórányi fagyoskodás után a helyiségbe érve meglepetéssel tapasztaljuk, hogy már két hölgynél is lehet fogadni. Az egyik ráadásul szlovákul is beszél. Mint megtudjuk, erre azért volt szükség, mert korábban a kommunikációs nehézségek sok gondot okoztak: például nem tudták elmagyarázni a magyar játékszabályokat. Az iroda „szerencseasszonya" fokozatos
forgalomnövekedésről beszél, s megjegyzi: az, hogy bár illegálisan lehet már Szlovákiában is fogadni, nem érződik a forgalmukon, hisz a sor szinte sohasem akar elfogyni. Húszezer forint körüli a legtöbb pénz, melyet egy fogadó az irodában hagy (akkora pénzzel a szlovák vállalkozó 33 tippelő szelvényét tudja egyszerre érvényesíttetni Magyarországon). A hatalmas érdeklődésre való tekintettel már a vasútállomás mellett kialakított fogadóirodában is lehet játszani. Körülbelül negyven szlovák autó állt itt tegnap délelőtt, így meg sem kíséreltük a sorban állást. Egyikük várakozó társának a szitáló esőben mosolyogva megjegyzi: „lottóturisztika".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műszeradomány a kórháznak

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermekosztálya a budapesti székhelyű Esély az Életért… Tovább olvasom